Om israelisk moral – eller brist på sådan

Läsoman som jag är missar jag inte ett tillfälle att läsa något nytt. Jag läste gårdagens The Guardian (Londontidning) på tåget hem från bion i går på kvällen. Där läser jag bland annat att ett flertal britter som deltog i Ship to Gaza och som i samband med den israeliska kapningen och kidnappningen av deltagarna blev fråntagna privata ägodelar som mobiltelefoner, kreditkort mm nu upptäckt att deras kreditkort använts för inköp av olika varor. Det har beställts iPhones på postorder, korten har använts till spel på nätet och dom har använts till mängder av andra inköp. Mobiltelefonerna har använts för telefonsamtal, surfning på nätet osv. Israel brukar hävda att deras militär har den högsta moralen i världen. Om detta är högsta moral så undrar jag vilken moral resten av världens militär har.

Jag såg förresten på annat håll att de två ”oberoende” observatörer som Israel utnämnt för att följa den Israeliska utredningen av aktionen mot Ship to Gaza verkligen kan ifrågasättas. Den ena bildade för en kort tid sedan en Israelvänlig förening. Och den andra var stark motståndare till den nya brittiska utredning av ”Bloody Sunday” som nyligen offentliggjorde sitt resultat. Han menade att den nya utredningen riskerade att skada förtroendet för den brittiska militären, och det hade han rätt i. Den första tillrättalagda utredning som gjordes ursprungligen hävdade ju att militären var oskyldig medan det var demonstranterna som var beväpnade. Den nya mycket påkostade utredning som nyligen offentliggjordes visade att demonstranterna varit helt obeväpnade och att militärens mördande varit helt oprovocerat. Att Israel valt ut just dessa två ”oberoende observatörer” för att följa deras utredning är alltså inte att förvåna.

Gårdagskvällen tillbringades alltså på bio för att slippa bröllopshysteri – och för att underhålla vår Guldstatus i SF:s bioklubb. Tillsammans med Kevin och Angeli var jag och tittade på The A-Team. Amerikansk våldspornografi som hyllar filosofin att ett rejält pangande löser alla problem. Och skulle det inte hjälpa så kan några knytnävar rädda upp situationen. Det som räddar filmen från ett rejält fiasko är viss humor. Även jag drog på smilbanden ett antal gånger. Betyget ligger närmare 2 stridsvagnar än 3 stridsvagnar. Däremot var både Kevin och Angeli klart mer entusiastiska. Och deras betyg låg på 4 på den 5-gradiga skalan. Kanske hade lite mindre specialeffekter med explosioner och pangande kunnat ge betyget 3 stridsvagnar. Utan den humor som fanns hade betyget bara blivit en ensam rostig och redan skrotad stridsvagn.

Ni har väl inte missat Major Jan ”skoltalibanen” Björklunds senaste påhitt. För att locka grundskoleeleverna att lära sig ett extra främmande språk ska de som gjort detta få extra poäng vid intagningen till Gymnasiet. Och egentligen är tanken inte så dålig. Svenska är ett mycket litet språk och Sverige är extremt beroende av omvärlden. Alltså är det av största vikt att svenskar även lär sig andra språk. Men, du Jan, varför bara om dom lär sig tyska, franska eller spanska? Vore det inte bra om vi kan göra oss förstådda på ryska, kinesiska, portugisiska, hindi, polska, italienska osv? Varför begränsar du dig? Är det för att inte de som kommer från andra länder ska ha någon fördel av sin hemspråksundervisning? Det blir IG för Jan Björklund trots att tanken egentligen är värd VG.

Den som köpte Aftonbladet i dag (och jag gissar att det var samma för den som köpte Expressen – eller dess lokaleditioner Kvällspesten och GT) fick ingen nyhetstidning. Det man betalade för i dag var en tabloidversion av Svensk Gamtidning. Jag har redan begärt pengarna tillbaka.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s