Socialutförsäkringsministern – igen

Läkarkåren börjar nu protestera livligare mot den nya hårdare Försäkringskassa som Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) ligger bakom. Läkarna tvingas i dag tillbringa mer tid med att skriva långa utförliga sjukintyg med långa juridiska termer för att tillfredsställa Försäkringskassan än vad dom hinner träffa den patient dom har som främsta uppgift att hjälpa att bli frisk. Jag håller inte med om all kritik mot Försäkringskassan. En hel del kritik är mycket ovederhäftig och beror på okunnighet. En del verkar tycka att det inte finns någon som helst anledning att ifrågasätta en läkares sjukintyg. Har läkaren sjukskrivit så är det detta som gäller – punkt. Men, det måste alltid göras en bedömning av hur sjukdomen påverkar arbetsförmågan. Den kopplingen gör (gjorde) tyvärr många läkare inte. Det finns också läkare som mer eller mindre mot betalning sjukskriver helt enligt önskemål via telefon. Alltså, det måste ALLTID göras en bedömning av Försäkringskassan. Och ett hjälpmedel är Försäkringskassans försäkringsläkare. Dom ska inte säga Ja eller nej (”utan att träffa patienten”), dom ska hjälpa Försäkringskassans personal att tolka och förklara medicinska termer och fakta. Jag har ofta använt den möjligheten under min tid på FK, och det är en viktig hjälp.

Men tyvärr verkar vår Socialutförsäkringsminister inte ha insett konsekvenserna av den mycket hårda och okänsliga praktis som hon infört. Eller är det verkligen så att det är just denna omänsklighet som hon eftersträvat?

En annan minister vars politik kännetecknas av okänslighet är den likaså moderata Utvisningsministern Tobias Billström. Jag hörde honom på TV:n i dag helt okänsligt förklara att man måste följa de principer som gäller. Om detta skulle drabba oskyldiga människor mycket illa så är det en kostnad man får ta – för att upprätthålla principen. Enskilda människor ska alltså lida för att Tobias ska hålla sin princip uppe. Skäms han inte?

Några andra som borde skämmas är IKEA. Ekot rapporterade i dag från IKEA:s varuhus i Tel Aviv. Handlar du där är det fritt fram att få varorna hemkörda. Inte bara till Israel utan även till judiska bosättningar på ockuperad palestinsk mark, bosättningar som enligt internationella lagar är illegala och ett brott mot folkrätten. Det är till och med fritt fram att få varorna hemkörda till bosättningar som till och med enligt israelisk synvinkel är illegala. Däremot kan en palestinier som bor i det som återstår av palestinsk mark inte få varorna hemkörda. IKEA i Israel skyller på att dom bara följer israelisk lag. Internationella företag är faktiskt skyldiga att följa internationella lagar också. Men det skiter IKEA i. Kan dom bara tjäna pengar så är det helt OK att stödja en militär ockupationsmakt.

Jag hörde förresten Calle Str… f’låt Bildt kommentera kraven från, inte bara den Rödgröna oppositionen, utan även från internationella människorättsorganisation på att han faktiskt borde ta en ”time-out” tills utredningar av Lundin Petroliums roll i Sudan och hans inblandning i detta är klara. Men hans förklaring verkade mest gå ut på att ”det skiter väl jag i”.

Förresten, tycker ni inte att Fredrik Reinfeldt har låtit irriterad på sista tiden? Han riktigt fräser fram sin ilska och irritation över att det finns dom som tycker annorlunda än honom. Varför denna irritation?

Och slutligen, apropå hysterin kring prinsessbröllopet så ser jag att bara klädkontot för Ebba von Sydow som höll i kungabevakningen hos SVT var 120.000 kronor. Det kostar om man ska vara representabelt fin i de blåblodiga salongerna.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s