Skåne – Sveriges pärla

I dag är det exakt 10 år sedan Öresundsbron invigdes. Detta firar Svenska Dagbladet med att under rubriken ”Skåne förlorare efter tio år med bron” ge sin syn på saken. Och man pekar i artikeln på en del negativa effekter som inga förespråkare i dag vill se. Men samtidigt präglas artikeln av en 08-syn som visar att man i den provinsen inget begriper. Det är riktigt att Malmö genom bron utvecklats till en förstad till København. T.ex. jobbpendlar 18.000 till Danmark, men bara 600 i andra riktningen. En bra affär för danskarna eftersom de mesta skattepengarna därmed hamnar i Danmark. Däremot har många danskar flyttat till Skåne eftersom det är billigare och lättare att hitta en bostad här än i dyra storstaden. Det ska påpekas att ungefär 1/12-del av de som flyttat över gränsen uppger sig vara ”kärleksflyktingar”. Dvs par som drabbats av den danska högerregeringens beroende av främlingsfientliga Danskt Folkeparti. Allt är typiska bevis för förhållandet att Malmö blivit en förort till København. Det har också, precis som befarats, blivit mycket av en lokalbro. Bron har löst lokaltrafiken mellan Malmöområdet och Danmark. Tågpendlingen har överträffat kalkylerna. Tyvärr är i dag också biltrafiken större en beräknat (utlovat). Det kör många fler bilar över bron (fullastade med insmugglad öl, sprit och knark…) än vad man lovade skulle ske. Men dom löftessiffrorna var nog inte seriösa, utan dom handlade bara om att tysta opinionen som ville begränsa utsläppen. De kraftiga protesterna mot försämrad vattenkvalitet i Östersjön tvingade fram åtgärder mot detta (t.ex. muddring) som inte hade skett om inte protesterna varit. Men tyvärr präglas artikeln också av en Stockholmssyn som innebär att man i Fjollträsk tror att det som är utanför Stockholm är utan betydelse. Ett exempel är Stockholms slogan om ”Capital of Scandinavia”. Ett påstående som troligtvis INGEN utanför tullarna håller med om utan mest skrattar åt stockholmarnas storhetsvansinne.

Sommarjogging 2010: Faktum är att det inte har känts så där särdeles sommaraktigt under förmiddagen i dag. Det var till och med svalare än i går. Uppklarnandet och värmen kom först efter lunch. Men det gjorde egentligen bara att det blev skönare att springa en runda under förmiddagen. Det var dock inte kallare än att det var helt idealiskt med shorts och T-shirt. Det var dags för den kortare varianten i dag, så det blev de 7,5 km som går via Promenaden vid Tingvalla. Tempot var möjligt att hålla högt hela rundan. Och sluttiden, 38.50, var riktigt bra. En minut bättre än förra rundan (som i sig var rekord då) och hela 7 minuter bättre än när jag började träna på allvar i våras.

Ibland blir man tveksam till om notiser man läser är aprilskämt, en skröna eller bara en rötmånadshistoria. I dag berättar Expressen att Ryanair ska införa ståplatser på alla sina flygplan. Längst bak ska ett antal platser inrättas där man kan spännas fast stående. Är det mer än jag som får associationer till boskapstransporter? Det har också rapporterats att Ryanair ska införa en avgift för den som vill gå på toa på flygplanet. Jag vet inte om det blir en differentierad avgift. Dubbel avgift för tvåan jämfört med ettan? Hur ska illamående klassas? Sminkning? Eller det handlar bara om att tjäna en slant på nya medlemmar i 8000-metersklubben? Tyvärr är det hela inte en rötmånadshistoria utan bara ett exempel på Michael O’Learys människosyn.

Slutligen ser jag att det hållits hemliga försoningsmöten mellan Israel och Turkiet. Moderata krafter inom den israeliska regeringen vill tråckla ihop förhållandet med Turkiet igen, det enda landet i Mellanöstern som Israel hade goda förbindelser med. Men högerextremisterna inom regeringen med utrikesminister Avigdor Lieberman i spetsen var inte informerade om mötena i förväg och han uppges vara ”fly förbannad”. Precis som Hamas och andra extrema islamska grupper är den palestinska statens största problem är de ultraortodoxa och högerextrema judarna i Israel israelernas största problem.

Om världen sluppit religiösa extremister i synnerhet och religionen rent allmänt i allmänhet så hade vi haft en mycket fredligare och trevligare värld.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s