Mer om de ökade klyftorna i samhället

Jag tänkte fortsätta lite på gårdagens funderingar över medvetet ökade klyftor. Det s.k. RUT-avdraget (skattesubventioner av höginkomstnära tjänster) är en annan metod för att öka klyftorna. Högerpartiernas generella propaganda går ju ut på att vi lever i ett bidragssamhälle som måste minskas. Men just när det handlar om bidrag till de egna välbetalda väljarna så finns inga sådana inskränkningar. RUT-avdraget är det mest typiska. De som anser sig ha råd att betala andra för att få städat hemma eller liknande ska alltså dessutom få alla andra skattebetalare att subventionera denna städning. Just marknaden för ”hushållsnära tjänster” ska inte klara sig på den fria marknadens villkor utan vara helt beroende av skattebidrag. Från högerpolitiker försöker man framställa det som att avdraget utnyttjas av alla, inte bara höginkomsttagare. Och detta är en halvsanning. Visst finns det personer från alla grupper som använder sig av bidraget. Men det är stor skillnad. Bland de som tjänar över en miljon är det 14% som fått del av skattesubventionerna och blivit bidragsberoende. Bland de som tjänar under 280.000 är det 1% som fått del av skattesubventionerna. Bland de riktiga låginkomsttagarna är det mindre än en halv procent. Dessutom är beloppen mycket högre bland höginkomsttagare. Nästan hälften av alla skattepengarna har hamnat hos de 10% av svenskarna som tjänar mest. Sven Tycker att vi gör allt för att minska bidragsberoendet i samhället! Bidrag ska vara den allra sista utvägen för den som inte kan överleva på annat sätt. Inte ett sätt att göra livet behagligare för välbetalda storstadsbor. Enligt Skatteverkets statistik är det i Danderyd, Lidingö, Höganäs, Lomma, Täby, Sollentuna, Vellinge, Nacka och Vaxholm som vi har flest bidragstagare. Något samband mellan dessa kommuner? Ja, dom är alla moderatstyrda. Sven Tycker att Anders Borg köper väljare med våra skattepengar.

I USA betalade mitt under finanskrisen banker som Goldman Sachs, J P Morgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon och Wells Fargo samt försäkringsgiganten AIG ut bonusar till sina ledningar på sammanlagt 12,5 miljarder, samtidigt som dom fick räddas från konkurser genom lån från skattebetalarna. Visst är dom skickliga på att suga ut pengar dom där slipsnissarna!

SpindelI vår pågående serie om nya hyresgäster så upptäckte jag den här spindeln i taket när vi kom hem från bion. Efter fotografering blev den dock utslängd till vissa familjemedlemmars stora glädje.

Så var det dags för biobesök igen i dag på eftermiddagen. Tillsammans med Kevin och Angeli var jag och tittade på Knight and Day. Där en från början mycket bortkommen Cameron Diaz som June Havens drabbas av den mycket mer förslagna Tom Cruise som FBI-agenten Roy Miller i en historia som är helt osannolik. Det är FBI-förrädare, hemska vapenhandlare och ärliga FBI-agenter tillsammans med vanliga poliser lite här och där. Det känns som om folk dör som flugor, men som vanligt förundras man över vilken dålig precision många bovar har när dom skjuter med moderna vapen. Men trots detta uppskattade jag äventyret. Det hela är gjort med mer än en glimt i ögat. Actionscenerna är som vanligt i dagens filmer överdrivna, men som sagt det är gjort med en glimt i ögat. Jag ger filmen fyra batterier.

Jag såg förresten att förra året var det 9 stycken som dog i samband med olika lopp. Nu talar jag inte om motionslöpare, utan jag talar om travhästar. Sammanlagt dog alltså under förra året 9 travhästar i olyckor eller av andra skäl i samband med att dom springer runt, runt, runt för att tillfredsställa spelindustrin. Sven Tycker vid närmare eftertanke inte att detta verkar rimligt.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s