Keith Cederholm och klassklyftor

Jag ser att hustruns gamla ”skolkamrat” Keith Cederholm har dött i cancer. Keith blev väl mest känd i Sverige när Jan Guillou genom en TV-kampanj lyckades få honom friad för ett mord, det s.k. raggarmordet. Vad man inte berättat lika mycket är att resten av gänget (inkl Keith brorsa Rick) fick sitta kvar i fängelset. Och detta inklusive i varje fall en åstorpare. Keith ensam friades (enligt elaka rykten eftersom vittnena skrämts) och investerade skadeståndet i knarkaffärer och har tillbringat en stor del av tiden sedan dess i fängelse igen. Och tillsammans med barnen och resten av släkten står familjen för de flesta uppmärksammade mord som skett i Nordvästskåne. Hela utvecklingen visar hur uppväxten fostrar oss. Keith och Rick hamnade snett redan från början genom sina blodsband, och deras barn har det fortsatt för. Det hela är djupt tragiskt och visar med all önskvärdhet hur viktigt det är att fånga upp de som är på väg fel så tidigt som möjligt. Och då är inte Major Jan ”skoltalibanen” Björklunds ”disciplinskola” lösningen. Då är inte heller Anders Borgs ökade klyftor i samhället lösningen.

Och låt oss sedan fortsätta på ett liknande ämne. Klassklyftorna i vår värld. Till vissa saker finns det, nästan, obegränsat med kosing. Och för annat ska det sparas och gnetas ända in på benmärgen. Redan i går kunde jag konstatera att Zlatan Ibrahimovic nu är tillbaka i Italien. Silvio Berlusconis Milan har tydligen fått köpa vår svenska hjälte för reapris. Man får betala 24 miljoner Euro, och detta är en tredjedel av vad Barcelona för ett drygt år sedan betalade för honom när man köpte honom från likaledes italienska Inter. I princip har man alltså på ett år kastat en halv miljard kronor i Medelhavet. Tänk vad nytta en halv miljard kunde gjort på många håll i världen? Människor svälter ihjäl pga brist på resurser, människor dör i sjukdomar som går att bota men dom får inte den vård dom behöver pga brist på resurser. Och samtidigt kastar alltså elitidrotten hundratals miljoner i sjön.

Och varför inte fortsätta ännu mer på samma tema. I Aftonbladet har deras motorredaktör Robert Collin, överlycklig, fått lov att provköra en Ferrari 599XX på Ring Knutstorp. En bil som kostar 16 miljoner kronor att köpa. Och då ingår att man inte får köra den på allmän väg utan bara lite då och då på speciella banor. Men det finns alltså de som anser det vara värt pengarna. Ferrari har sålt 30 ex av bilen, varav en köpts av en svensk. En svensk som uppenbarligen har alldeles för mycket pengar. Efter att ha läst artikeln i Aftonbladet har jag blivit ännu mer övertygad om att en förmögenhetsskatt är en mycket bra metod att få in lite slantar för att använda till något mer vettigt.

Kanske till att förbättra vården? Återigen i Aftonbladet läser jag om mannen med hjärtproblem som fick kramper precis utanför en vårdcentral. En kvinna som passerade förbi rusade in på Vårdcentralen för att få hjälp. Men dom vägrade att göra något om hon inte kunde uppge mannens namn och personnummer. Hon bad, nästan i panik, flera av personalen om hjälp men fick samma svar. Först namn och personnummer på den sjuke. Hon uppmanades istället att ringa en ambulans. Men fick inte låna telefon utan uppmanades att gå över till Pressbyrån på andra sidan gatan och ringa. Är detta svensk sjuk- och hälsovård? Hur har vi kunnat hamna i denna situationen? Vart har medmänsklighet, solidaritet, gemensamhet och ansvarstagande tagit vägen? Blondinbellas (alias moderaten Isabella Löwengrips – ”Egoism är ingen dålig egenskap” har verkligen slagit igenom – i varje fall i Stockholm där detta utspelade sig.

Det svenska samhället står inför en avtagsväg. Ska vi fortsätta på Blondinbellas väg av egoism eller ska vi inse att vi faktiskt alla är en del av samhället. Där var och en bidrar efter förmåga och vi sedan får hjälp och service efter behov. Fundera några minuter över vilket samhälle du vill ha innan du lägger dina röstsedlar i valkuverten. Rösta rätt – rösta rött!

Och slutligen apropå tidigare nämnda Stockholm. I sedvanlig ordning kunde inte AIK:s supportrar uppföra sig. Matchen mot IFK Göteborg fick avbrytas sedan AIK-drägget börjat kasta in föremål på plan efter att göteborgarna tagit ledningen. Det är dags att slänga ut AIK ur hela seriesystemet. Dom har inte där att göra.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s