Riksdagsvalet färdigt?

Det står nu, nästan, klart att det preliminära valresultatet i stort sett står sig. Högeralliansen blir större än de Rödgröna partierna men får inte egen majoritet. Fredrik Reinfeldt kommer alltså att vara beroende av stöd (aktivt eller passivt) av minst 2 ytterligare ledamöter i Riksdagen för att få igenom sina förslag. Men, det visar sig också att de intensiva spekulationerna i media om att några enstaka röster kunde ge Högeralliansen en majoritet inte var så seriösa. Om den slutliga rösträkningen hade gått Högeralliansens väg maximalt så kunde det ju ha gett ytterligare tre mandat till Högeralliansen i tre olika valkretsar. Men, och det har man glömt att berätta, om det hade gått så hade Miljöpartiet istället fått ett extra utjämningsmandat och så hade den egna majoriteten varit borta igen. Spekulationerna om möjligheterna till egen majoritet var alltså inget värda. Observera att när nu media berättar om att ”Valet är färdigräknat” så menar man Riksdagsvalet. Kommun- och Landstingsval är inte helt klart.

Men, den spännande rösträkningen visar att varje röst faktiskt har betydelse. Att stanna hemma och inte rösta med motivet att ”min röst har ingen betydelse” är struntprat. Just DIN röst kan ha betydelse.

Nej till SverigedemokraternaI ett drygt 50-tal av de kommuner där Sverigedemokraterna blivit invalda i Kommunfullmäktige kommer stolarna att stå tomma. Och, av erfarenhet från förra mandatperioden, så kommer antalet tomma stolar att öka allt eftersom folk hoppar av. Det första avhoppet, i Gällivare, har redan kommit innan resultatet var färdigt. Han insåg att det rumsrena SD var bara en fasad, och bakom denna fasaden fanns de riktigt främlingsfientliga och rasistiska åsikterna. Och dom ville han inte ställa upp på.

För övrigt ser jag att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i varje fall bestämt sig för att inte minska antalet ledamöter i riksdagsutskotten för att utestänga Sverigedemokraterna. Det är helt fel metod. Man har gjort så tidigare för att utestänga Vänsterpartiet. Och det var lika fel då. Demokratin har haft sin gång. 5,7% av de svenskar som röstat i riksdagsvalet har röstat på SD och då kräver demokratin att dessa formellt behandlas lika som alla andra. Det är viktigt att dom får visa var dom står. Nu väntar vi på Högeralliansens besked. Men med tanke på att Kristdemokraterna är mindre än SD så kanske man inte vill stänga ute Kd också?

Jag väntar fortfarande på rapporter från förhandlingar mellan Högeralliansen och Miljöpartiet. Vilka krav ställer Mp för att ställa upp? Vice statsministerposten (dom är störst av de i så fall fyra stödpartierna)? Stopp för nya kärnkraftverk? Nä , jag tror inte seriöst på något Högeralliansen ♥ Miljöpartiet. Det blir nog för Fredrik Reinfeldt att ha huvudvärk lite då och då istället.

HavtornI dag har det varit ett riktigt underbart höstväder. Strålande solsken och riktigt hög och klar luft. Dvs en härlig höstdag. Så det gjorde att jag plockade med mig några kameror och objektiv och gick en promenad. Dels upp vid Makadamen för att fotografera havtornen där uppe. Visst ser det gott ut. Det sägs att Havtorn ska vara mycket nyttigt. Men om jag ska vara uppriktig så är jag ingen älskare av smaken. Jag har provat både havtornssylt och havtornsdryck. Och det kan uttryckas som att det finns det som smakar bättre. Dessutom är Havtorn svårt att plocka. Kan någon berätta HUR man plockar dom rent praktiskt. Dom sitter fast ganska rejält direkt på stammen. Det blev också en runda i Kalvahagen för att ta några bilder för den Facebookgrupp, Vi som gillar Kalvahagen, som jag skapat.

Palestinas flaggaFN har nu lämnat sin rapport om vad som hände när israelisk militär på internationellt vatten bordade, och dödade 9 personer ombord, på de båtar som ingick i Ship to Gaza som hade för avsikt att bryta Israels illegala blockad av Gaza. FN rapporten slår fast att den israeliska attacken ute på internationellt vatten stred mot internationell lag och mänskliga rättigheter. Rapporten slår också fast att Israel använde klart mer våld än som var nödvändigt. Det slås också fast att det användes tortyrliknande metoder mot obeväpnade civila ombord på båtarna. Rapporten godtas naturligtvis inte av Israel.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s