Jag är inte rasist – men…

– ”Jag är inte rasist, men…”. Är det mer än jag som börjar bli trött på alla dessa kommentarer som inleds med dessa ord. Eller avslutas. Visst kan det finnas skäl att diskutera hur invandringsmottagandet fungerar i Sverige. Fungerar svenskundervisningen optimalt? Får våra nya medborgare det stöd som behövs? Det stora problemet är att det bara är en liten del av Sverige som verkligen tar ansvar. Många rika, oftast högerstyrda, miljonärsghetton tar inget som helst ansvar. De som placeras ut i kommuner hamnar oftast på några få ställen. Bostadsområden orkar inte ta emot hur många som helst utan att det får konsekvenser. Detta medan andra kommuner och områden helt smiter undan sitt ansvar. Diskutera gärna hur flyktingmottagandet fungerar och hur det ska bli bättre. Men diskutera också hur vi ska få rikemansghettona till att ta sitt ansvar.

I USA har man räknat fram att mer än 16.000 personer dött i trafiken under 2000-talet pga användning av mobiltelefonen framför ratten. Allra farligast är SMS:ande. Sverige är i stort sett ensamma i hela Europa om att inte ha begränsningar av mobilanvändning i bilen. Varje sunt tänkande människa inser det orimliga i att det ska vara tillåtet att sitta och skriva SMS samtidigt som man kör bil. Den enda som INTE inser detta verkar vara Infrastrukturminister Åsa ”vägkramaren” Torstensson (c). Det positiva med valresultatet är att Centerns katastrofval innebär att Centern bör förlora minst en regeringspost. Och närmast till hands är att låta just Åsa Torstensson syssla med något annat de kommande åren. Sven Tycker att vi håller tummarna.

Den sjuka FörsäkringskassanAlla Moderaternas stödpartier har nu efter valet kommit så långt i sin utvärdering att man insett att Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) Ättestupa i Sjukförsäkringen inte blev så lyckad. Alla tre, C, Fp och Kd, går nu ut och kräver en översyn av den nya lagen. Det är nu bara Moderaterna ensamma som står enade bakom tokigheterna. Sven Tycker gissar att fru Husmark tillhör de ministrar som försvinner ut bakvägen i samband med regeringsbildningen, och sedan kan man med gott samvete ompröva en del av de mest uppenbara dumheterna i den nya Ättestupan. Jag är rädd för att Försäkringskassans rykte hos svensken i allmänhet just nu befinner sig på bottennivå. Allt för ofta får Försäkringskassan skulden för korkade lagar som politikerna beslutar om. Tavlan här av Anita Svedin är ett exempel på resultatet. Men det är nog fru Husmark som står med en M-kvast i dörren?

Nästa gissning från Sven Tycker handlar om vilken partiledare som först försvinner. Och då räknar jag inte med Miljöpartiets förändringar vid nästa kongress eftersom stadgarna säger att det då är dags för byte på posterna som språkrör. Nä, det handlar om vilket av de övriga partierna som blir först med utbyte på högsta posten. Sven Tycker gissar att det blir Maud ”Mauderaten” Olofsson som kommer att lämna Centerpartiet under nästa år. Hon har då suttit i 10 år och vid årets val var Centerpartiet det parti som förlorade störst andel av sina väljare från förra valet. Var femte centerpartist gav upp.

Förresten överöses vi just nu av valanalyser. Spännande är alla högerdebattörer som har synpunkter på Socialdemokratins framtid. Jag hörde någon på radion som redan hade kommit underfund med att bland kristna väljare hade det varit en flykt bort från Högerallianspartierna. Kan det ha något att göra med att det kristna budskapet om att ta hand om sina medmänniskor går dåligt ihop med medvetet ökade klyftor och ättestupan i sjukförsäkringen?

9 kommentarer

Under Okategoriserade

9 svar till “Jag är inte rasist – men…

 1. Bloggaren Magnus

  Jag håller med dej om att Maud troligen försvinner i samband med deras kongress i september nästa år. Troligt är att även Mona försvinner under nästa år. Annars förlorar jag 1000.- i ett vad. Det skulle vara trist.

 2. Bloggaren Magnus

  Så du tror att Mona sitter kvar? Helt ofattbart i så fall. Det hade varit kul att höra dina analyser utifrån ditt vänsterperspektiv varför dom röd-gröna inte vann och varför S går tillbaka så mkt.

  • Sven Tycker

   Anledningen till att jag inte tror att Mona Sahlin byts ut så där på direkten är att det helt enkelt inte är socialdemokratisk tradition att skylla på ledaren , dvs att byta när det går illa.Att valet gick som det gick beror på att media (som i många fall är rena Högeralliansmegafoner) fick det till att handla om Mona eller Fredrik och rena egoistiska plånboksfrågor. Om 80% får en extra tusenlapp så röstar en stor del av dom på de som ger den tusenlappen även om det går ut över de andra 20%. Dom får väl klara sig bäst dom vill… Det är media som styr vilka frågor som ska debatteras, och allra helst tryckt media är ofta rena megafoner till Högeralliansen. Och det är inte bara jag som säger så. Nästan alla vetenskapliga utvärderingar som gjorts visar att Bonniers DN och Expressen är de (på nyhetsplats) mest partiska tidningarna bland storstadspressen. Detta medan Aftonbladet och i viss mån Svenska Dagbladet är mer neutrala.Och detta är en situation där Socialdemokratin har sig själva att skylla eftersom man låtit sina tidningar dö i tron att dom inte behövdes. Vilket det visar sig att dom gjorde. Det är i dag 10 år sedan Arbetet i Malmö lades ner, sedan dess har det gått riktigt illa i Skåne.

 3. Bloggaren Magnus

  Nja Sven. Du gör det lite väl enkelt om du lägger över ansvaret på att S förlorat nästan var 4:e väljare på 8år på media. Vi vet i grunden att 70-80% av den svenska journalistkåren röstar röd-grönt(dom har vi redan som Wetterstrand sa i valrörelsen) och visst finns det undersökningar som pekar på en positiv särbehandling för alliansen även på nyhetsplats. Lyssna gärna på Asp i Publicerat i P1 i dag(finns säket på sr.se). Han hävdar att det kan påverka, men knappast avgöra valet. Det finns istället tre andra avgörande faktorer:1. Samarbetet med MP och V. Det finns stora grupper inom S som inte litar på dessa partier och det är förståligt. Dom skulle gått fram som tre partier med gemensam statsministerkandidat.2. Förtroende och regeringsduglighet. Alliansen vinner med ett helt maratonlopp.3. Förmåga att sätta dagordningen. Fram till veckan innan valet fick alliansens PR-folk(läs: Per Schlingman) debatten att handla om exakt dom frågor som man ville. S blev defensiva.

  • Sven Tycker

   1/ Håller med.2/ Håller med om att väljarna ansett detta, men detta har ju styrts upp av medias ideliga upprepande av just detta faktum. En neutral bedömning borde inte göra någon skillnad. Bara att se vilken regeringschef som tvingats byta ut flest ministrar…3/ Håller med. Och eftersom det är media som till stor del sätter dagordningen så är vi tillbaka till att nästan alla tidningar i Sverige fungerarat som Högeralliansmegafoner.Men jag återvänder till att huvudskälet (tillsammans med ”Mosa Mona kampanjerna) att Egoismen styrt valet. Om 80% fått mer i plånboken har dessa fått lära sig att detta är det viktigaste. Även om det gått ut över de andra 20% som är sjuka, gamla eller förlorat jobbet. Bara jag fått mer i MIN plånbok.Jag brukar lyssna på Publicerat, ett av mina favoritprogram.

 4. Bloggaren Magnus

  Gällande 2/. Om jag räknar rätt i huvudet så har väl Fredrik bytt ut 6 statsråd, således 1,5/år. Nu har jag inga siffror med det är väl ungefär i nivå med vad det var på Göran P’s tid.Vi tycks ha liknande radiovanor. Antar att du oxå lyssnar på GodMorgon världen och dess panel på söndagarna. Där kan du väl inte hävda att det är högervridet. Jag menar att sammansättningen där är ytterst balanserad sett över ett antal veckor. Det är alltid kul att höra Greider, PJ Anders Linder och Johan Hammarqvist. mfl.

  • Sven Tycker

   Skillnaden mellan skälen för utbytena för en del är dock uppenbara.Jo, jag har P1 som bakgrund i stort sett ständigt. Jag har en bakgrund som lyssnare av kortvågsradio och har under långa perioder haft BBC t.ex. som ständig bakgrund. Tyvärr är korttvågen döende och Internetradio är inte riktigt samma sak även om jag ibloand försöker köra t.ex. BBC och VOA (Voice of America) på datorn. När det gäller P1 är torsdagarnas matlagning värst förutom gudstjänster förståss. Jo, jag lyssnar på Godmorgon Världen när jag kan. Tyvärr så går vi en skogspromenad söndagförmiddag just nu.Och jo, SR:s höger- eller vänstervridning tycker jag väger upp sig ganska bra. Det är nyttigt att ibland läsa/höra/se personer man inte håller med. Det är bra för hjärtat – och för den egna argumentationen. Det är därför jag också har ”gratismånader” lite då och då med Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Just nu DN en månad. Man ska inte vara rädd för att läsa synpunkter från sådana som tycker annorlunda. Både från höger om sig själv och från vänster om sig själv. Problemet är att bland ”gemene man” så är det väldigt få som läser tidningar ”till vänster” men vanligt ”till höger” om de egna åsikterna.

 5. Bloggaren Magnus

  Skälen för utbyten är uppenbara även för mej. När det gäller FR’s ministär så var det bristande förarbete, brist på erfarenhet och allmän klantighet som avgjorde. I GP’s fall det faktum att man inte dansade efter GP-s pipa. Åsbrink är ett lysande exempel.Visst är det nyttigt att lyssna på ”andra sidan”. Det är lite av en högtid för mej när jag 2-3 ggr/år är på tjänsteförrättning i Dalarna och besöker barndomsvännen A. Han bjuder på kvällsvard och vi löser världsproblemen. Cognac och jazz i soffan avslutar ofta bjudningen. Innan jag tar min kvällspromenad till Scandic skickar A med mej senaste veckans DalaDemokraten. ”Läs ledaren när du sitter på toa, så somnar du gott”, säger A och skrattar innan jag ger mej ut i dalanatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s