Lydig springschas

Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord ligger ganska risigt till hos många just nu. Ett antal organisationer, bland annat nätverken Slussa, Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt och Resurs, kräver hans avgång. Ett stort antal JO-anmälningar har också lämnats in mot honom. Den utlösande faktorn var hans insats ett par dagar före valet när Stig Orustfjord gick ut och meddelade att det nog fanns en lösning för akromegalisjuka Annica Holmquist som drabbats av den ättestupa i sjukförsäkringen som Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) infört. Stig Orustfjords löfte användes av Fredrik Reinfeldt i den avslutande partiledardebatten för att neutralisera debatten om den okänsliga lag som införts. Dagen efter valet meddelade Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender att det inte alls var aktuellt med något ändrat beslut. Stig Orustfjord har även vid ett par tidigare tillfällen när sjukförsäkringens regler debatterats ”lovat” lösningar för enskilda personer. Lösningar som när debatten lagts sig visar sig inte finnas. Många beskyller Stig Orustfjord för att vara en politisk megafon för Högeralliansen. Vid flera tillfällen har det också framförts kritik mot att statistik som presenterats varit utvald speciellt för att det ska se bra ut. Dåliga siffror förtigs, bra siffror basuneras ut.

Moderata FörsämringskassanStig Orustfjord jobbade som hög chef på Försäkringskassan redan på min tid. Men i oktober 2008 fick han gå. Han fick en spark uppåt sedan han, och arkitekten bakom Försäkringskassans nya organisation Maivor Isaksson, fick ta ansvar för att den nya organisationen inte blev så bra och effektiv som det utlovats. Maivor Isaksson omfattades inte av Högeralliansens arbetslinje utan fick gå i förtida pension men Stig Orustfjord fick som sagt en spark uppåt och blev närmaste man till landshövdingen Per Unckel (moderat). I mars i år tyckte tydligen vår moderata Socialutförsäkringsminister att Stig Orustfjord gjorde bättre nytta tillbaka på Försäkringskassan och hon utnämnde honom till överdirektör. Och han har skött jobbet bra – för ministern alltså. 

Här finns en lång lista över de många fall som presenterats i media där Socialutförsäkringsministerns ättestupa drabbat sjuka människor.

En mycket stor andel taktikröstande räddade kvar Kristdemokraterna i Riksdagen och även Centern räddades från ett ännu större bakslag för Maud Olofsson av taktikröster. Detta visar en undersökning som Novus gjorde dagen efter valet. Till och med var fjärde röst på Sverigedemokraterna var en taktikröst? Varför taktikröstar man på dom? Har folk missförstått ordet ”taktik” eller dom röstade på SD bara för att dom tyckte det vore kul med idioter i Riksdagen?

Ibland får man ett gott skratt. Dagens sportbilaga till Dagens Nyheter inleds med intervjuer med ordförandena för AIK:s supportrar Black Army och Djurgårdens Järnkaminerna med anledning av att det i veckan är derby i både fotboll och ishockey mellan just AIK och Djurgården. Det som får mig till att brista ut i ett gapskratt som nästan kostade mig livet i hjärtstillestånd var ett yttrande från Black Armys Danne Wilhelmsson: ”För vem kan ärligt säga att vi i AIK inte har … framför allt bästa fansen i Stockholm och Sverige? Ingen!” Det är väl i dag som AIK förväntas få besked om rekordböter för just ”de bästa fansens” uppträdande. Jag vill hävda att AIK har Sveriges sämsta fans!

Nordens flaggaAtt läsa ekonominyheter kan ibland vara spännande när man hittar små intressanta notiser mellan alla artiklar om slipsnissarnas framfart. I Danmark ökar motståndet mot att införa Euron. Bara ett av många exempel på att EU och Europrojekten är ett Maktens projekt, inte ett folkets projekt. Och sedan läser jag att kärnkraften kommer att bli ännu dyrare. Kärnkraftsföretagen kommer med största sannolikhet att få betala många hundra miljoner kronor ytterligare för att bekosta rivning av anläggningar när dom tjänat ut och för slutförvaringen av avfallet. Det man lägger undan för att betala kostnaderna för att ta hand om de radioaktiva resterna räcker inte. Och än så länge har man räknat med att skattebetalarna skulle stå för notan. Och slutligen ser jag i dagens Dagens Nyheter att enligt en undersökning som Danske Bank har gjort är svenska ungdomar de ungdomar i Norden som tjänar sämst. Hur var det nu Centern och CUF bland annat krävde? Jo, var det inte något om att ungdomslönerna är för höga så dom måste sänkas. Svenska ungdomar ska alltså tjäna ännu mindre än sina nordiska kollegor än i dag. CUF – ungdomsförbundet med strutsmentalitet – huvudet i sanden för att slippa se verkligheten. För de som inte vet vad det är för flagga så kan jag berätta att det är Nordens flagga, ursprungligen Kalmarunionens flagga från 1430.

Höstjogging: Det känns verkligen att det är höst. Till dagens joggingrunda kände jag att det var dags att klä sig ordentligt. Korta brallor och T-tröja är att glömma numera. Jag tyckte också att det var dags att ta en längre runda, så jag bestämde mig för 12,5 km. Det var, för att vara en måndag förmiddag, väldigt mycket folk uppe i skogen. Jag mötte till och med några idioter som körde bil på en av skogsvägarna. Hur man nu ens lyckats kommit in förbi kedjor och grindar. Att det inte går lika fort som det gjort under sommaren är uppenbart. Men det kändes trots allt ganska bra. Ungefär vid gamla sågen började jag dock känna att det gjorde ont i vänster vad. Men efter först en kissepaus och sedan en flock hjortar som piggade upp så började det värsta släppa. Efter ungefär halva rundan satte jag målet till 1 timme och 10 minuter. Och när jag kommit hem och tittade på klockan visade denna på 1.09.55. Så det var ju riktigt skickligt gissat. Men däremot har jag rejält ont i vaden nu på kvällen. Det har blivit att leta fram stödstrumporna igen.

Jag ser förresten att bryggerierna har ont om flaskor och dom vädjar till svenskarna att panta de flaskor dom har hemma. Det behövs en halv miljon flaskor akut berättas det. Jag kan tipsa de svenska bryggerierna om att ett antal av flaskorna ligger i småbitar på cykelbanor runt om i Sverige.

Slutligen vill jag be om hjälp. Vilka företag annonserar i TV-såpan Kungarna av Tylösand? Jag behöver veta för att bojkotta nämnda företag. Men jag tänker inte titta på skiten för att ta reda på det.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s