Kan vi hoppas att blockpolitiken rämnar?

Vart har Fredrik tagit vägen? Mycket tyder på att det kärvar ordentligt i förhandlingarna om den nya Högerregeringen. På flera håll spekuleras det i att Moderaternas kannibalism på sina stödpartier på sikt hotar Blockpolitiken. Och gissa, men jag tycker det är positivt. Om Högeralliansblocket blir lösare, och samtidigt det Rödgröna blocket luckras upp som en effekt av att den valvinst man hoppats på uteblev så är detta bra för svenska folket, den svenska politiken och för partierna. Som jag berättade i går så räddades Kristdemokraterna kvar i Riksdagen av taktikröstande Högerallianssupportrar. Mer än en tredjedel av Kd:s röster kom från röstare som egentligen föredrar andra partier. Samtidigt räddades Maud Olofsson från ett ännu större fiasko av andra taktikröstande Högerallianssupportrar. Nästan en tredjedel av de som röstade på C föredrar egentligen ett annat parti. Segerglada moderater tycker att förändringarna i röstfördelningen ska synas i fördelningen av Regeringsposter. Matematiskt bör alla tre stödpartier förlora vars en regeringspost till Moderaterna. Mot detta protesterar C, Fp och Kd, som är rädda för att helt slukas av Moderaterna om deras möjlighet att få publicitet minskar ytterligare. Effekten av detta kan bli en uppluckring av blocket för att rädda de små stödpartiernas överlevnad. Reinfeldts troliga lösning på problemet är att helt enkelt utöka regeringen med ett antal nya ledamöter, som då blir moderater. Att Jan Björklund tar över som vice statsminister efter Maud Olofsson verkar dock vara klart. Fp är ju störst av de små stödpartierna sedan Maud Olofsson och Centern tappat en femtedel av sina väljare.

Situationen för det Rödgröna blocket är inte bättre. Det troliga är att Miljöpartiet lockas till samarbete med Högeralliansen i enskilda frågor samtidigt som Socialdemokraterna helst vill slicka sår och tänka på sig själv. Samtidigt ser Vänsterpartiet en chans att stjäla besvikna vänstersossar.

Och som sagt, jag tycker det är positivt. De cementerade blocken är en fara för Sveriges utveckling.

”Svenskarna skonade av krisen” skriver Dagens Nyheter i en rubrik. Det är nämligen hela 27% som anser sig ha fått det bättre efter krisen. Ungefär hälften upplever att det inte blivit någon förändring. Fast 22% upplever faktiskt att dom fått det sämre. I korthet kan man uttrycka det som att de som hade det bra tidigare har fått det ännu bättre och de som hade det taskigt tidigare har fått det ännu taskigare. Dvs precis enligt Moderaternas mål – ökade klyftor. Vad artikeln främst vill säga är att svenskarna i snitt har klarat sig bättre än de flesta andra europeer. Vad man inte skriver med lika stora rubriker är att i snitt har de EU-länder som står utanför Euron i allmänhet har klarat sig bättre än de som avskaffat sina egna valutor (och möjligheten att föra en egen ekonomisk politik). Om det är herrarna Borg och Reinfeldt som vi har att tacka för att vi klarat oss relativt bra, eller det svenska folket som sagt Nej till Euron återstår att bedöma.

Rättegången mot de ansvariga för The Pirate Bay är igång igen. Fast alla dök tydligen inte upp. Och det är klart, har man stuckit till Kambodja, Thailand, Tyskland och Schweiz så kan det ju vara lite taskigt att åka hem. För övrigt har jag lite svårt för att skilja på The Pirate Bay och sedvanlig häleriverksamhet i allmänhet. Någon stjäler och sedan tar någon annan hand om att sprida stöldgodset.

5 kommentarer

Under Okategoriserade

5 svar till “Kan vi hoppas att blockpolitiken rämnar?

 1. Vajra

  Vi kan hoppas på att dem politiska blocken rämnar när folket ser att dem inte agerar med fairplay eller demokratiskt som varit deras slagord i åratal….vi kommer nu se deras rätta ansikten.Dem tror dem håller oss om ryggen och skyddar oss mot ett kallare fientligare Sverige…vad dem egentligen gör är ökar klyftor mellan politiker och folket med att påvisa med aktion att dem inte tål några uppstickare eller oliktänkande,i deras ”perfekta” politiska system.kom inte och försök ta makt från oss.. får då jävlar ska du få se på andra bullarDeras måtto är ”alla har rätt till sin egen mening bara den överensstämmer med min”Jag välkomnar deras emotkampanjer och röststrategier mellan rödgrön röra och blå sörja för att frysa ut SD….FOLKET KOMMER SE och göra tvärtom och ogilla skarpt deras odemokratiska sätt att agera likt en mobbare i skolanHoppas detta blir en start för att reformera det poliska ringen av korruption.så att helt andra lagar kommer till och makten återlämnas till folket

 2. Sven Tycker

  Den bästa metoden att motarbeta okunniga människor som du tydligen är, är att med faktauppgifter visa att era argument inte håller när man visar att hela er argumentationebygger på förvanskning av fakta och myter som inte har med verkligheten att göra.Vi kan också se att en stor majoritet av de politiker som representerar de ”etablerade” partierna är klart mer seriösa och kunniga än de ofta ytterst ”okunniga” politiker som representerar främlingsfientligheten. Politiker som mycket ofta har dunkla motiv och har ännu mer dunkel bakgrund.Jag kan ju se vilka som representerar SD i min hemkommun. Det är ju i de flesta fall inte personer som ger mig förtroende. Vi har ju tyvärr även ”begåvats” med en riksdagsledamot. En politisk ”hoppjerka” som byter parti som jag byter kalsonger och som jag totalt förlorade förtroende för långt innan han hamnade på SD-tåget. Däremot förvånar det mig inte att han hamnat där under en period tills han hoppar vidare.Däremot håller jag med om att det inte fungerar att göra SD till de martyrer ni själva vill känna er som. Ni ska ha precis så stort politiskt inflytade som knappt 6% ger. Vi andra 94% av svenska folket ska sedan ha så mycket inflytande som de procenten ger.

 3. Vajra

  V och KD hade väl 5.6%C 5,6%FP 7%MP 7.3%SD 5.6%Märkligt ha att så usla procent siffror när man ånjuter media under åratal, det är ett bevis på att folk inte alls har något förtroende, för flertalet var upplevde att dem hörde 50% bra grejor vad ett parti sa, resten var skit….konstigt att man inte kan vara bra rakt igenom..Okunning tja, vad kallar du dej själv? politiskt duperad?

  • Sven Tycker

   Jag kallar mig för ”den som står för den enda rätta sanningen…”På den borgerliga sidan (som det hette förr innan Fredrik införde Högeralliansen som sedan förkortades till Alliansen när man inte ens ville kalla sig höger) har det nästan alltid funnits ett stort och några små partier. Det stora har varierat, mest beroende på vem som har den mest karismatiska ledaren. De allmänborgerliga väljarna röstar på den som har trevligast partiledare.Sedan är man väl naiv om man tror att ett parti ska ha 100% bra idéer. Det existerar inte eftersom vi har olika värderingar och alla partiers program är resultat av interna kompromisser.

 4. Vajra

  suckJag är nog naiv tyvärrNär jag trodde att Politker faktiskt pratar med exempelvis, socialchefer i olika kommuner för att genomföra bra beslut baserad på verkligheten som utspelar sig framför våra ögon.Ideologi är ett fantasifoster med snedvriden verklighetsbild.Don Quijote mentalitet blir det med toppstyre och politiska ideér

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s