Dollar, euro och yuan…

Risken för ett valutakrig ökar. IMF:s årsmöte har avslutats utan att man gjort några överenskommelser. Vad det handlar om är att man från ”de gamla ekonomierna” (främst USA och EU) är kritiska mot att ”de nya ekonomierna” (främst Kina) håller värdet på sin valuta nere på en för låg nivå. Detta innebär att länderna (dvs Kina) kan sälja sina produkter billigare på den internationella marknaden än vad som varit fallet om valutan fått ett mer korrekt värde. Och det får ju som konsekvens att man kan konkurrera ut andra länders produktion. Kina har ett enormt överskott i sin utrikeshandel, dvs det strömmar in pengar till Kina. Pengar som Kina använder för att investera i andra länder. Geelys köp av Volvo är bara en mycket liten del av denna utveckling. Och detta oroar ”de gamla ekonomierna” som ser sina intressen hotade. Att amerikanska och europeiska multinationella företag under lång tid lagt under sig stora delar av ekonomierna runt om i världen har setts som positivt. När nu främst kinesiska företag gör ungefär det samma ses det som ett hot. Kina investerar i dag enorma summor i t.ex. Afrika. Inte bara i industrier osv utan man bygger också upp infrastruktur t.ex. Jag berättade i lördags om kinesiska planer på att bygga en ny järnvägsförbindelse från Kina till Europa. Och detta är ett annat exempel på vad Kina använder sina nya pengar till.

Kinas flaggaKina i andra sidan kräver att makten i IMF måste förändras. Nya ekonomier (inte bara Kina utan också t.ex. Indien, Brasilien osv) måste släppas in och få makt på bekostnad av ”de gamla ekonomierna” som i dag har en större formell makt än vad deras ekonomiska betydelse egentligen motiverar. Kina påpekar också att USA under måååånga år finansierat underskott i den amerikanska handeln genom att bara trycka upp nya dollarsedlar som sprids runt om i världen. Skulle dollarn helt förlora sin ställning som världsvaluta och alla runt om i världen som ligger på dollar växla in dessa skulle den amerikanska ekonomin kollapsa.

Jag tror inte på ett valutakrig. ALLA har alldeles för mycket att förlora på detta. Jag tror att Kina så sakta tvingas anpassa sin valuta till verkligheten. En plötslig snabb förändring som krävs från ”de gamla ekonomierna” skulle skapa kaos. Samtidigt måste USA ta i på allvar med sitt handelsunderskott eftersom dollarn sakta men säkert förlorar sin ställning till förmån för främst Euron och Yuanen. Det bor 1,3 miljarder människor i Kina, det bor 0,3 miljarder i USA och 0,5 miljarder i EU. Samtidigt är jag övertygad om att ju mer Kina integreras i världsekonomin så kommer också demokratin i Kina att växa. Det är omöjligt för Kina att upprätthålla en hård diktatur när innevånarna får ökad utbildning, ökad ekonomisk styrka och ökad kontakt med omvärlden.

Världen behöver mer fred inte mer vapenJane’s Defence Weekly har nu avslöjat att det är Saudiarabien som ska köpa krigsmaterial från Saab för 4,5 miljarder kronor. Svenska Freds kräver att Inspektionen för Strategiska Produkter förklarar varför man godkänt försäljning av krigsmaterial till en av världens blodigaste diktaturer. Och Svenska Freds kräver att affären stoppas. Sven Tycker inte att det är så svårt att förklara varför affären godkänts av ISP och ansvariga politiker. ISP:s uppgift är att öka exporten av krigsmaterial (formellt heter det att man ska kontrollera den svenska vapenexporten) och affärer stoppas möjligen bara om dom skulle gått till kommunistiska diktaturer i konflikt med USA. I övrigt är det fritt fram till alla blodiga diktaturer som kan betala för sig. 

Skanneloppetuppladdning 2010: I dag kände jag mig mogen för att testa den ”nyupprustade” Gula slingan uppe i Tingvallaskogen. Det här är en mycket gammal motionsslinga som tillkom på helt enskilt initiativ. Med åren har den förfallit och blivit allt svårare att springa. Personligen är det nog ett antal år sedan sist. Nu har den nyligen rustats upp av en grupp anställda på Jeld-Wen (Ji-Te) och jag har en tid funderat på att testa den. I dag blev det av. Det handlar om skogsstigar som ibland är mer sten och rötter än stig. Och det är också mycket kuperat, det går upp och ner nästan hela tiden. Och det finns ett antal rejäla uppförslut som nästan är på gränsen till bergsbestigning. Men, det är roligare att springa, även om det är mycket jobbigt. Något högt tempo går det inte att hålla, och jag tog det rejält lugnt. På några ställen var det lite svårt att följa märkningen. Delvis för att solen strålade rakt i ögonen. Jag som sprungit här 100-tals gånger hade kanske inte allt för stora problem. Men en nybörjare skulle nog flera gånger ha undrat om han var rätt ute. Totalt med att springa upp till Tingvalla och sedan hem igen via Björnås och Kalvahagen uppskattar jag rundan till drygt 9 km, där alltså slingan i skogen är 5 km. Tiden 1 timme exakt är fullt godkänt. Men det var tungt. I värsta motlutet i slutet där man ska ta sig upp från Tingvallaravinen rakt upp till Björnås ska det erkännas att jag gick halva backen.

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides heter de tre ekonomer som fått pengar från Svenska Riksbanken för att dom varit duktiga under året. Det är dessa tre ekonomer som ligger bakom Anders Borgs strategi att om man försämrar A-kassan så sjunker lönerna och då kan man sänka skatterna för dom som har det gott ställt.

Slutligen ser jag att Blondinbella (Isabella ”moderatblondinen” Löwengrip) har fått hjälp att göra som jag gör. Dvs att lägga ut bloggen på flera ställen. Någon har tydligen kopierat Isabellas texter så fort hon lagt ut dom och sedan lagt ut dom på sin egen blogg med ett namn som påminde om Blondinbella. Och Isabella är upprörd. Denna någon, tjuv, stjäl ju hennes läsare och därmed trafik och därmed inkomster. Stackars Isabella. Jag trodde nämligen först och främst att det viktiga var att så många som möjligt läste texten. Men så är det uppenbarligen inte.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s