Ny moderat Socialutförsäkringsminister

FörsämringskassanEfter mycket övervägande har jag i dag bestämt mig för att den nya ministern Ulf Kristersson som ersatt den sparkade Cristina Husmark Pehrsson även ska få ärva titeln Socialutförsäkringsminister. Detta sedan han gått ut och gjort klart att det inte blir tal om att göra några snabba anpassningar till verkligheten i reglerna. Ulf Kristersson är, som den moderat han är, stolt över Ättestupan i Sjukförsäkringen. – ”Jag tycker det allra viktigaste är att vi är närmast kristallklara på att vi har gjort en väldigt viktig reform, och den ligger fast.” gör han klart. Att inte vilja se att det har blivit helt fel på flera punkter tyder på att han har samma inkompetens (eller helt enkelt bara är inhuman) som hans sparkade föregångare. Representanter för alla moderaternas stödpartier har annars gått ut och krävt att reglerna måste ändras och anpassas till verkligheten för sjuka människor. Bland annat Birgitta Rydberg som är Folkpartiets sjukvårdslandstingsråd i Stockholm anser att många svårt sjuka kommit i kläm och att det måste göras snabba förändringar på vissa punkter. Det har till och med från andra representanter för stödpartierna framfört förslag på att de som ”utförsäkras” kanske trots allt skulle stanna kvar inom Sjukförsäkringen medan man utreder arbetsförmågan istället för att slänga ut dom ur försäkringen. Men, Ulf Kristersson fortsätter att göra skäl för titeln Socialutförsäkringsminister. ”Reformen ligger fast”. 

Järnvägsinvestering i SkåneI går kommenterade jag kortfattat den nya Infrastrukturministern, Catarina Elmsäter-Svärd, och hennes besök i Skåne. Catarina är en annan av dessa nya moderata ministrar som ersatt en tidigare sparkad minister men som fortsätter på samma felaktiga stickspår. Hennes vägran att ge Trafikverket tillräckligt med resurser för att göra de investeringar som krävs och utföra det underhåll som behövs är en skandal. Ett antal järnvägslinjer i Skåne som behöver rustas upp för att kunna återuppta persontrafik på linjerna saknas helt i planerna för de närmaste 10 åren. Det rör sig om för oss Åstorpare främst Söderåsbanan från Åstorp och ner mot Malmö. Men också Lommabanan och Trelleborgsbanan. Jag förvånar mig över att Catarina hade mage att komma ner till Skåne med en helt tom handväska. 

Och så har Danderyds sjukhus återigen fått allvarlig kritik för överbeläggning. Det är Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen som nu riktar hård kritik mot sjukhuset. ”Överbeläggningar har accepterats som ett normaltillstånd” konstaterar man. De ständiga överbeläggningarna är en fara både för patienter och för personalens arbetsmiljö. Nu har sjukhusledningen en månad på sig att komma med en lösning på problemet. Tyvärr är det ju så att vi precis har haft val och de ansvariga politikerna fick fortsatt förtroende. Högsta ansvariga politikern, fru Filippa Reinfeldt, kan fortsätta att prioritera att hålla skatten låg istället för patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö hög. Men tillräckligt många har väl tjänat en hacka på skattepolitiken så att dom stödjer besparingarna.

Den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Carina Herrstedt från Landskrona har nu för tredje gången dömts för förtal och ska betala ett skadestånd till Jan Jönsson. Det är texter på hennes blogg som återigen föranlett att hon dömts. Jan Jönsson ska använda pengarna för en kampanj mot Sverigedemokraterna.

Slutligen noterar jag att World Economic Forum har skapat en lista över de mest jämställda länderna i världen. Sverige kommer på fjärde plats i världen. Och det är väl inte så illa. Fast vi kommer på fjärde plats i Norden också, och det låter inte lika bra. Mest jämställd anses nämligen Island vara, följt av Norge, Finland och sedan Sverige. Danmark får stryk av Nya Zeeland och Irland också. På åttonde plats kommer Lesotho i Afrika…

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Ny moderat Socialutförsäkringsminister

  1. uno

    Kul med Lesotho!!! Det intressanta är trenderna, åt vilket håll glider Sverige? Idag fyra i morgon? Vore jag Sverige skulle jag med nbbar och klor kämpa mig upp mot Island, mot Norge, mot (den lille eländige grannen) Finland. Det är en skam att närma sig Danmark med sin jäkla rasism. Må väl, grabben inget fel med Åstorp, fanns ett fint bibliotek där, hoppas det finns kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s