08:or är smartare än lantisar…?

Fredrik Reinfeldt soverFredrik Reinfeldts nya Högeralliansregering är den mest Stockholmsfixerade regering som Sverige har upplevt. Jag skrev om detta redan den 7 oktober och undrade då bland annat om någon kunde gissa hur stor del av regeringsmedlemmarna som kommer från Stockholm. Nu ska ni få facit. Av moderaternas 14 ledamöter så kommer 11 från Stockholm. Det är 79%. Jag vill påpeka att jag räknat in Propagandaministern Per Schlingmann som minister även om han av formella skäl kallas statssekreterare. Dom andra tre kommer från Södermanland, Örebro och Skåne. Reinfeldt kickade en minister (som kom från Skåne) och stoppade in fem nya, som alla är Stockholmare. Folkpartiet har fyra medlemmar i Regeringen. Samtliga kommer från Stockholm, dvs 100%. Kristdemokraterna är ett rejält undantag, alla tre i regeringen kommer från bibelbältet i Jönköpings län… Av centerns regeringsmedlemmar kommer 2 från Stockholm (50%). Men här hittar vi också den enda som kommer från norr om Stockholm, dvs norrlänningen Maud Olofsson. De 22% av svenskarna som bor i Stockholm har alltså fått ihop 68% av regeringsledamöterna (utan KD i regeringen hade det varit 77%). Hela landet norr om Stockholm representeras av 1 (en) person. Skåne där 13% av svenskarna bor har en medlem i regeringen (dvs 4%). Inte en enda regeringsmedlem kommer från Västsverige. Inte trodde jag att Anna ”Stockholmare är smartare än lantisar” Kinberg Batra har en SÅ stark ställning i Moderaterna. Stockholmsdominansen är inget annat än en präktig skandal. Och att det inte blivit en större mediaskandal kan inte annat än förklaras av att svensk media själv är totalt Stockholmscentraliserad och dessutom är Högeralliansmegafoner. Men Fredrik Reinfeldt blundar alltså bokstavligen för resten av landet.

Och på tal om vår nya Propagandaminister Per Schlingmann så ser jag att Konstitutionsutskottet ska titta på utnämningen av denna helt nya funktion till Fredrik Reinfeldts goda kompis. Över huvud taget finns det anledning att ta en titt på det ständigt växande regeringskansliet. Trots att Fredrik Reinfeldt kritiserade Göran Perssons regering för att den var alldeles för stor, så har vi nu fått den största regering som Sverige någonsin haft. Och tittar vi på det totala antalet tjänstemän i Regeringskansliet så har det under Fredrik Reinfeldts år vuxit mycket snabbare än inflation eller befolkning.

Danmarks flaggaEtt av de sista länderna i världen till att införa begränsningar i rökandet överallt var Danmark. Det var inte många år sedan man inte kunde ta en tur över dagen till Danmark utan att stinka tobaksrök i kläderna när man kom hem. Men insikten att även passiv rökning är ett bekymmer har inte riktigt fått fotfäste i Danmark än. Den danske Hälsoministern, Bertel Haarder har fått rejäl kritik för ett yttrande i samband med ett seminarium om rökning som går ut på att han helt enkelt inte tror på teorin om passiv rökning.

På ledarplats i dag argumenterar Dagens Nyheter under rubriken Ge gåvan en chans för att införa avdragsrätt för välgörenhet. Jag har fortfarande inte riktigt förstått resonemanget som ju går ut på att man någon skänker en tusenlapp till välgörande ändamål så ska Hulda Jansson och Greta Olofsson och Tommy Bengtsson och alla andra skattebetalare ge dig en del av pengarna tillbaka skattevägen. Varför ska alla andra stå för en del av notan när någon skänker bort pengar? Varje gång jag hör debattörer (främst ute på högerkanten) argumentera för detta så blir jag lika förundrad och oförstående.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “08:or är smartare än lantisar…?

 1. Bloggaren Magnus

  Bäste Sven,Du är ju alltid påläst och insatt i det mesta. Ibland vinklar och selekterar du på ett stundtals komiskt sätt. Men det är faktiskt lite förvånande att du inte har koll på att Anna Klingberg Batra under den gågna mandatperioden skaffat sej en stark ställning inom (M). Hon har varit ordförande i EU-nämnen. Detta är en tung och viktig post där regeringen förankrar sina ståndpunkter inom stats- och utrikesministermöten inom EU. Hon har dessutom varit aktiv i sin egenskap av riksdagsledamot.

  • Sven Tycker

   Jag skriver väl ingenstans att fru Batra kommit från ingenstans, och inte uträttat något sedan hennes korkade uttalande om smarta stockholmare? Vad jag skriver är att jag inte trodde att hon hade en SÅ stark ställning att hon fick regeringen att totalt kantra över till stockholmare.För övrigt suger jag med glädje i mig ”alltid påläst och insatt i det mesta” och erkänner ”ibland vinklar och selekterar”. Det är liksom det som är en bloggares fördel framför rent journalistiska produkter…Man ska inte ljuga och man ska inte likt prostituerade sälja sig till högstbjudande.

 2. Bloggaren Magnus

  Att man inte ska ljuga är förvisso helt korrekt, att ibland byta glasögon och se saker med ett lite mer kritiskt öga, ger en seriositet som en så ensidig och vinklad blogg som din saknar. Detta kan vara uppfriskande. Du borde testa.Jag ska inom kort åka till N.V.Skåne i samband med tjänsteförrättning. Jag har ett par frågor: Har du fått ordning på tågförbildelserna mellan Hässlehåla och Helsingborg? Trafikeras sträckan med bekväma tåg numera? Om jag väljer att flyga, kommer den kalla västanvinden att piska mitt ansikte när jag kliver ur flygmaskinen?

  • Sven Tycker

   Om vi börjar med resorna så om du inte tänkt åka ”nattåg” på helgen så verkar det fungera bra just nu. Jobben i Mörarp och Påarp är så långt komna att det inte påverkar tågen. I Klippan jobbar man, men det stör som sagt bara nattåg på helgerna. Vilket tåg du får åka vågar jag dock inte yttra mig om. När jag åkte igår fick jag ett av de gamla Pågatågen mellan Åstorp – Klippan. Men däremot ett av de allra nyaste Pågatågen (Fader Gunnar som döptes i helgen) mellan Klippan – Helsingborg. Hemresan Helsingborg – Åstorp var ett gammalt Pågatåg, men det berör ju inte resorna Helsingbrog – Hässleholm – Kristianstad eftersom det var den tur som bara går till Åstorp. Och där lär vi få vänta länge på nya tåg. Men det är ju skillnad att sitta de 20 minuterna på ett fullsatt gammalt Pågatåg och att sitta en dryg timme Helsingborg – Kristianstad på samma tåg. Men som sagt, om det blir gammalt eller nytt Pågatåg vågar jag inte sia om. Det varierar.Ska du till Helsingborg så blåser det alltid….. I dag är det inte så blåsigt (värre i går), men blött.Jag tycker faktiskt att jag byter glasögon ganska bra. De tidningar som trillade in i brevlådan i dag var Helsingborgs Dagblad (borgerlig light), Dagens Nyheter (rejäl borgerlig megafon), Dagens Industri (säger sig själv….) och Computer Sweden (kan inte beskyllas för vänsterextremism i varje fall när dom lämnar det tekniska). Jag håller mig alltså informerad på ett mycket varierat sätt. Jag är som sagt läsoman. Det är tur att jag lärt mig genvägar till mer eller mindre gratisperioder på olika tidningar…Annars är du välkommen till Sveriges Pärla – NV Skåne…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s