08:or är smartare än lantisar…? Del 2

AlliansfrittSom en liten fortsättning på gårdagens funderingar på Fredrik Reinfeldts Högeralliansregerings skandalösa slagsida mot Stockholm så är Högerregeringen också rekorddyr. Under Göran Perssons regeringstid var den borgerliga oppositionen mycket kritisk till att regeringskansliet var för stort och kostade alldeles för mycket. Sedan Fredrik Reinfeldt tagit över har regeringen och regeringskansliet kontinuerligt växt och kostar i dag 1,5 miljard kronor mer än Göran Perssons regering kostade. Dagens Högeralliansregering med 24 medlemmar (25 om vi lägger till Propagandaminister Per Schlingmann) är Europas största regering. Det är uppenbart att Anna ”Stockholmare är smartare än lantisar” Kinberg Batra inte vet vad hon pratar om. Det krävs uppenbarligen en förbaskad massa Stockholmare för att göra jobbet. Det kan ju inte bero på att dom är smartare i varje fall. 2/3 av Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering är Stockholmare. Totalt 17 av de 25 i regeringen kommer från Stockholm. Hade fördelningen varit korrekt skulle max 6 ha kommit från Stockholm. Men det märks också på Högeralliansens politik. Den är ju anpassad för välavlönade, väletablerade storstadsbor!

Den nya FörsäkringskassanSom gammal anställd på Försäkringskassan läser jag med stort intresse mycket av det som skrivs om Försäkringskassan. Och det är med stor sorg jag kan notera allt negativt som skrivs om min gamla arbetsgivare, och i och med det också om mina gamla arbetskamrater. I Nya Wermlands-Tidningen hittar jag i dag en artikel om det nyöppnade gemensamma servicekontoret för Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten i Karlstad. Förbättrad service blev timmar i kö är rubriken. Det är så lång väntetid på kontoret att besökarna ger upp och går hem igen. Och det skrämmande är att det ser nästan lika illa ut på en stor del av dessa s.k. ”Servicekontor”. Våra myndigheter har trott att när man erbjuder en centraliserad service via Internet och telefonicentraler så vill svensken inte ha en lokal personlig service. Alltså har dessa centraliserade ”Servicekontor” blivit underdimensionerade. Och på mindre orter har den personliga servicen helt avskaffats. Det är tråkigt att man helt har glömt bort alla de människor som vill ha personlig service, som inte tycker att en anonym röst i en telefon räcker.

Eftervalsanalyserna duggar tätt, dvs i många fall ”vad var det jag sade” uttalanden från politiker i olika partier som hade velat föra en annan politik i sina respektive partier än den som partiets ledning förde. Det är främst de stora förlorarna som har en sådan debatt. Det diskuteras alltså en hel del inom Centern och Socialdemokraterna. I en intervju i Veckans Affärer går t.ex. en av de ledande företrädarna för åsikten att Socialdemokraterna måste bli ett marknadsliberalt parti för den välmående medelklassen i Stockholm ut i kraftig kritik mot Mona Sahlin, och vad han verkar tycka är en våldsam vänstervridning av det socialdemokratiska partiet. Det är det socialdemokratiska oppositionsrådet i Stockholm, Ilija Batljan, som själv kallas sig ”folkhemssosse” men som nog av de flesta främst kallas ”högersosse”.

I dag skriver två centerpartister från Ånge en debattartikel i Aftonbladet där dom skriver Centern måste kasta ut Maud. Här handlar det alltså egentligen om motsatsen, alltså en protest mot att partiet allt för mycket satsat på den välmående medelklassen i Stockholm istället för sina trogna basväljare. Jan Gullmark och Tage Påhlsson påpekar att Centern i valet tappat vart fjärde eller vart femte mandat i kommuner och landsting. Medan Centern genom sin satsning hållit ställningarna i Stockholm har man t.ex. förlorat upp mot 60% av väljarna i Norrlandskommuner. Ånge, där Jan och Tage är aktiva är ett undantag eftersom man där hållit ställningarna. Och detta förklarar Jan och Tage med att man i Ånge redan innan valet gjorde klart att man lokalt inte ställde upp för Centern centralt. Båda debatterna handlar egentligen om samma sak. Ska partier som traditionellt representerat ”småfolk” och ”mindre priviligierade” och därmed solidariteten nu istället satsa på egoismen och locka den välmående medelklass i främst storstäderna som fått en behaglig tillvaro med goda inkomster just tack vare dessa partier och som i egoismens namn nu inte vill dela med sig till de som har det mindre väl förspänt. Centern har kommit längst i den utvecklingen, vilket Jan och Tage alltså protesterar mot. Socialdemokraterna har inte kommit tillräckligt långt i den utvecklingen enligt Ilija. Sven Tycker att Ilija och andra högersossar är ett hot mot Socialdemokratin och kan faktiskt inte se hur man i dag kan få Socialdemokraterna till ett vänsterparti.

USA:s flaggaDet finns tillfällen när man nästan trillar av stolen i våldsamma skrattattacker när man sitter och läser på nätet. Miljöaktuellt berättar från USA om hur det på många håll är förbjudet att hänga tvätten på tork utomhus. Detta ser dels fattigt ut och detta riskerar att sänka värdet på grannarnas hus?! Därför har många bostadsrättsföreningar till exempel förbjudit detta och uppmanar de boende att använda torktumlare och torkskåp istället. Det finns också en moralisk nivå på det hela. Tänk att grannen ska tvingas se dina trosor, BH och kalsonger hänga ute och vifta i vinden. Grannen kan ju komma att bli sexuellt upphetsas av den synen!? Förbjud! Finns det något härligare att ta på sig än en mjuk, nytvättad T-tröja som hängt ute i solen och viftat torr. Den luktar gudomligt. Jag tycker det är tråkigt när höst och vinter har kommit och man tvingas hänga tvätten på tork inomhus istället på linor i tvättrummet.

Inför republikEn annan skrattattack fick jag när jag läste Expressens senaste hyllning av Vickan och Daniel under deras resa i Kina. Det görs stor affär av att Prins Daniel gjort ett framträdande UTAN att hålla Vickan i handen. – ”Sedan fick Daniel gå runt och hälsa på alla inbjudna gäster och efteråt stod han kvar och höll längre samtal” berättar Johan T Lindwall imponerat. Tänk en så duktig pojke Daniel är. Dels kunde han gå runt helt ensam och ta främmande människor i hand. Och som grädde på moset kunde han till och med föra samtal med flera av dessa. Jag är imponerad! Jag är inte alls förvånad över att Barn- och äldreminister Maria Larsson också är imponerad. Jag är verkligen stolt över att vara svensk! Jag undrar om dom där samtalen som Prins Daniel förde handlade om
fredsprismottagaren Liu Xiaobo?

”Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk.”
/Wilhelm Moberg

Ett medlemskap i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor. Plusgiro 114 96 91-6.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s