Högerns fiskande i grumliga vatten

Tysklands flaggaAllt fler ledande politiker på den högra planhalvan runt om i Europa fiskar i de grumliga vatten där islamofobin frodas genom växande stöd för högerextrema populistpartier med invandrarfientlighet på programmet. Senast ut läser jag om på Aftonbladet där den Kristdemokratiska förbundskanslern i Tyskland, Angela Merkel, varnat för ”invandring som drar ned våra sociala system”. Var tionde tysk hoppas på en ny ”Führer” som kan ta itu med muslimerna denna gången istället för judar och romer som förra gången. Och antagligen romerna en gång till med tanke på hur dessa behandlas i många länder.

Finlands flaggaI Finland är de populistiska Sannfinländarna i dag Finlands fjärde största parti med ett stöd klart över 10%. Fast Sannfinländarna vägrar trots allt att ta i våra svenska Sverigedemokrater med tång. Dom är mer populister än invandrarfientliga. Medan SD skyller alla problem i samhället på just muslimska invandrare så har Sannfinländarna lyckats tona ner invandrarfientligheten till en mer undanskymd plats.

En annan som tar avstånd från Sverigedemokraterna är den gamla ”rockstjärnan” Owe Thörnqvist, som i en intervju i Helsingborgs Dagblad beklagar att Sverigedemokraterna valts in i Riksdagen.

FörsämringskassanJag ser att Försäkringskassan räknat fel. När Högeralliansens Ättestupapolitik i Sjukförsäkringen infördes beräknade man från Försäkringskassan att ungefär var 20:e av de som haft tillfällig sjukersättning och som nu utförsäkrats skulle få en permanent Sjukersättning istället. Slutresultatet nu visar på var fjärde! De sjuka var helt enkelt mycket sjukare än vad de sjuka idéerna från Husmark Pehrsson antydde.

Under rubriken Etablerade sanningar i politiken gäller inte längre skriver Demoskops vd Anders Lindholm en massa snömos för att förklara hur mycket spännande man kan hitta i alla mer eller mindre tillförlitliga opinionsundersökningar som alla våra opinionsinstitut tjänar en slant på. Det är komiskt att läsa hur många olika slutsatser man kan dra av olika siffror – om man nu tror att siffrorna är sanningen. Anders Lindholm bland annat drar en del slutsatser av hur väljare reagerat på olika saker med en fråga som ställts efter vilken ”politiska identitet” väljarna bekände sig till. Av det faktum att 31% av svenskarna kallar sig Socialdemokrat eller Socialist och 33% kallar sig Liberal eller Konservativ (34% vet inte) drar Anders Lindholm stora slutsatser. Av en undersökning där skillnaderna ligger inom felmarginalen om man frågar 1000 personer. Sven Tycker att man ALLTID ska vara skeptisk till olika opinionsundersökningar. Skulle resultatet stämma med vad man själv hoppas på kan man ju alltid vara glad, men ta inte ut för mycket glädje.

I dag blev det kallt rejält. Termometern utanför fönstret visade på drygt 5 grader minus på morgonen. Till de förmildrande omständigheterna hör att det varit strålande solsken och vindstilla. Kylan gjorde att löven från träden har fallit som snöflingor, trots att det alltså inte blåst något alls. Det var en säregen känsla att stå under träden och känna hur löven bara rasade ner från träden över en. Trots att det alltså inte blåste.

Slutligen ser jag att Kristdemokraterna börjat fundera på namnbyte. ”Familjepartiet Kristdemokraterna” är tydligen ett förslag. Sven Tycker Kd kan lägga ner, dom fyller ingen funktion längre annat än som stödparti till Moderaterna.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s