Vattenfall på fallrepet

Nederländernas flaggaIbland är det nyttigt att ha många olika nyhetskällor. I ett nyhetsbrev jag får från den holländska radions utlandsavdelning läser jag att ilskan mot svenska Vattenfall är stor i Nederländerna. Förra året köpte Vattenfall upp det holländska energibolaget Nuon, och lovade då att fortsätta satsningen på förnyelsebar energi. Nu har Vattenfall meddelat att man ska lägga ner solcellsfabriken Helianthos i Arnhem. En fabrik som är ledande i utveckling av billigare solceller än de traditionella tunga och dyra glasbaserade solcellerna. Vattenfalls motivering är att ”solenergi inte är Nuons eller Vattenfalls huvudintresse”. De tidigare aktieägarna i Nuon är besvikna på Vattenfall eftersom dom bryter sitt löfte att fortsätta satsningen på förnyelsebar energi. Troligtvis kommer hela verksamheten att köpas upp av det kinesiska energiföretaget Hanergy som planerar att lägga ner fabriken i Arnhem och flytta hela verksamheten till Kina. I Nederländerna ligger Vattenfall risigt till, i Tyskland satsar man på kolkraft och i Sverige är satsningar på kärnkraft den stora framtidssatsningen. Hipp hipp hurra för Vattenfall…

Surprise, surprise! Göran Hägglund verkar ha insett att Kristdemokraternas framtid hänger på gärsgårn. Partiet är i dag Riksdagens minsta parti. Mindre än de andra stödpartierna till Moderaterna. Mindre än Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och mindre än Sverigedemokraterna. Och det står också klart att partiet inte hade funnits med i Riksdagen alls om inte ett stort antal Moderatsympatisörer hade stödröstat på Kristdemokraterna och räddat partiet (kamrat bibeln…). I dag hörde jag Göran Hägglund framföra att man inte längre skulle driva frågan om Vårdnadsbidrag! Man har upptäckt att det är ett verkligt stickspår i det hela. Jag tyckte väl att Göran hade nya glasögon på sig.

I går tog min provmånad med Dagens Nyheter slut. Det kändes lite tomt trots allt. Men, i dag börjar istället ett antal månader med Sydsvenskan istället. Dock bara på helgerna. Men det gör i varje fall att jag slipper slåss med Kevin om morgontidningen på helgerna. Jag börjar bli ganska duktig på att ordna gratis / billiga prenumerationer på tidningar. Är man läsoman så är man. Att bara ha en tidning att bläddra i på morgonen känns ganska tomt. Tyvärr är det i stort sett också slut med ett antal gratisveckor med Dagens Industri. Det är mycket uppenbart att det inte är samma sak att läsa en tidning genom att bläddra i papperstidningen jämfört med att läsa på nätet. Man får en helt annan överblick över vad tidningen innehåller när man kan bläddra i papperstidningen. Nätversioner passar utmärkt om man letar efter en viss nyhet. Men just det här att hitta notiser och artiklar man inte hade väntat sig men som visar sig vara intressanta, då är papperstidningen överlägsen.

Under de senaste 10 åren har den tiondel av svenskarna som tjänat mest ökat sina inkomster med 47% medan den tiondel som tjänar minst har fått sina inkomster ökade med 17%. För att råda bot på dessa kraftigt ökade klyftor har Högeralliansen genomfört en del reformer. Fastighetsskatten har förändrats så att de med stora dyra villor har fått enorma skattesänkningar medan de med små billiga villor i vissa fall fått ökad skatt. Inkomstskatterna har sänkts så att den som tjänar bra inte ska behöva betala så mycket i skatt. Socialförsäkringar (som sjukpenning och A-kassa) har försämrats, Och vidare har subventioner införts så att de som har råd kan få billigare hjälp i hemmet med städning och gräsklippning. Allt helt enligt planen.

Jan skoltalibanen BjörklundI går berättade jag om Major Jan ”skoltalibanen” Björklunds misslyckande med nya antagningsregler till Högskolan som nu får göras om. I dag skriver Sydsvenskan om samma skoltalibans ändringar av gymnasieskolan. Bland annat med tusentals lärlingsplatser. Målet är 30.000 lärlingsplatser om några år. Men arbetsgivarnas intresse är lågt. Mindre än hälften av de 11.000 platser som finns nu är tillsatta. Ett av målen var att minska antalet elever som hoppar av skolan. Än så länge visar statistiken att det inte är färre av de som går de praktiska programmen som hoppar av än som hoppade av tidigare. Major Jan ”skoltalibanen” Björklund är en pratkvarn utan förankring i verkligheten.

Slutligen kan jag inte låta bli att citera tidningen Efter Arbetets kommentar till att moderaterna sparkar Jerker Swanstein som högsta höns i Region Skåne. Jag berättade om detta i tisdags. – ”Han har olagligen slagit ihop sjukhusen i Malmö och Lund, kickat hundratals anställda, stängt nattakuter på löpande band, skickat patienter på ambulansturer genom halva Skåne och givit 40 miljoner i ren vinst till privata vårdbolag. Region Skånes ordförande Jerker Swansteins (m) argument har hela tiden varit att det är fel att höja skatten, för då är det inte lönt att arbeta. Och det går bra att sparka folk, för det slösas för mycket och mer personal gör ändå inte så mycket nytta. Det låter som en parodi på moderat skattehat. Men då skulle ni höra Swanstein skämta. Nu ersätts han av Pia Kinhult. Det kan inte gärna bli sämre.”

6 kommentarer

Under Okategoriserade

6 svar till “Vattenfall på fallrepet

 1. Urban

  Tack för all information. Du är en av de bloggar jag allrid följer och jag håller med om MYCKET :)Intressant det där om vattenfall.Kostnade mot kostnader?Man har o- eller -medvetet förklarat att det är bättre, att vi som ett svenskt företag i miljöns tecken äger dessa kolkraftverk. För att satsa på reningen kring dessa???Nu börjar jag betvivla och får kinesrna greppet lär något sådant aldrig hända.Bra blogg och jag fortsätter följa den :)Var ska jag simma sedan?

 2. Bloggaren Magnus

  Bäste Sven,Jag förstår dej fullt ut när det gäller gratisprenumerationer. Det är lite snopet när man precis har vant sej och så försvinner dom. Men jag håller inte med dej gällande (KD). Det är ett klokt parti som tycker rätt i mycket. Att dess partiledare alltid har elegent slips som är korrekt välknuten lämnar jag härhän just i dag utan ser på sakfrågorna. Vårdandsbidraget är klokt och förståndigt. Att föräldrar som väljer att sköta sin barntillsyn på annat sätt, än det av staten förordade dagis, ska premieras i form av vårdadsbidrag anser jag som självklart. En dagisplats kostar 80-100′ och vårdandsbidraget kostar 10-12’/år.Vidare så förstår jag inte varför du och folk långt ute på vänsterkanten har sådana problem med att vi i medelklassen inte ska strassbeskattas för våra högt belånade villor. Det är vi som till stor del driver tillväxten och samhället. Låt oss istället konsumera våra nettoinkomster så ska det nog bli skattepengar för Anders Borg att fördela ändå ska du se.

  • Sven Tycker

   Jag får trösta mig med att man kan pröva igen om ett tag. Det känns lita taskigt att säga upp direkt bara. Men det får man leva med. Vad som förundrar mig är att Bonnier Publications alla tidskrifter kan gå ihop med tanke på alla ”värdefulla” premier som ska skickas till provprenumeranter som säger upp direkt. Och sedan prenumererar på nytt när värvningspremien bytts. Uppenbart är att de som fortsätter prenumerera betalar överpris.När det gäller Kd så är det väl bara att konstatera att vi inte är eniga. Om inte annat så har jag en huvudprincip, att religion och politik inte ska kopplas ihop alls. Det leder inte till något gott. Sedan kvittar det om det är islam, kristendom eller judendom… Religonen ska hålla sig i sina helgedomar.Varför ska just de som inte utnyttjar Barnomsorgen ha ett eget bidrag. Ska vi göra samma sak med de som inte utnyttjar skolan, handikappanpassningar, kollektivtrafik eller åldringsboende?En fastighetsskatt är en mycket vanlig skatt. Den kan vara beräknad på värdet (som vi hade tidigare), den kan vara baserad på storlek (som många länder har) eller som vi, den som bor i en liten gammal ”värdelös” villa ute på landet betalar ungefär samma skatt som mångmiljonären boende i ett ”palats” i Vellinge. Det är väl bara att konstatera att vi har olika syn på saken. JAG tycker att de som har mest råd ska bidra mer än de som har mindre råd. Och de som bor i högt belånade hus subventioneras rejält med ränteavdrag…

 3. Bloggaren Magnus

  Din parallell med skola och kollektivtrafik mm. haltar betydligt. Det saken handar om är att staten i alla tider har velat ha in alla i samma mall och form, dvs. dagis. Det är trams. Det är upp till familjerna att bestämma vad dom anser bäst.Nu har jag inget emot dagis i sig. Jag har haft barn på dagis sammanlagt 12 år och det har varit hur bra som helst för dom, men det är principen som är felaktig.

 4. Sven Tycker

  Vårdnadsbidraget handlar inte om att samhället vill ”tvinga in” barnen i barnomsorgen. Det framförs ju som huvudargument att den som inte utnyttjar samhällets service på något sätt ska premieras. Vårdnadsbidraget är alltså en form av kompensation till de som inte utnyttjar samhällets service (och då enligt resonemanget sparar pengar för samhället). Dvs samma sak som om de som väljer att inte bo i samhällets äldreboende ska få ett bobidrag för att ta ett exempel. Det krävs ju inte ens att man vårdar barnet själv för att få Vårdnadsbidrag.Jag vidhåller min syn att Vårdnadsbidraget är ett felaktigt stickspår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s