Släng ättestupan i sjukförsäkringen på soptippen

De som läst Sven Tycker en tid vet nog att jag ganska regelbundet kommenterar Försäkringskassan och Socialförsäkringsregler. Intresset beror naturligtvis på det faktum att jag jobbat mer än 30 år på Försäkringskassan (1974 – 2008). Även om det alltså nu är ett par år sedan. Den kritik som jag framfört mot Försäkringskassans nya centraliserade organisation och nya hårdare regler i sjukförsäkringen har nått ända fram till Försäkringskassans HR-avdelning (HR står för Human Resources och är utrikiska och ett lite finare ord för Personalavdelning). Dom har blivit så förgrymmade på mig där av min kritik att mina jobbansökningar till Försäkringskassan helt enkelt läggs underst i högen.

FörsämringskassanMen när nu valet är över och f.d. Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) har fått sparken vågar man på högerkanten släppa på prestigen. Det kommer fram allt fler bevis på att det finns grupper inom Högeralliansen som faktiskt inser att Ättestupan i Sjukförsäkringen var en misslyckad återvändsgränd. Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida skrev igår under rubriken Så uppstod stupstocken om hur det verkligen gick till när Ättestupan infördes. Det var inte Socialdepartementet och Husmark Pehrsson som ville har stupstocken. Det var Finansminister Anders Borg (moderutt) och Folkpartiet som ville ha en fast tidsgräns i sjukförsäkringen. Och dom körde helt enkelt över Socialförsäkringsministern. Det är troligtvis synpunkter på bland annat detta som Husmark Pehrsson skrev i den promemoria som hon lämnade in sedan hon fått sparken. En promemoria som omedelbart hemligstämplades av Moderaterna och som tydligen den nya Socialutförsäkringsministern Ulf Kristersson nu hittat och läst. Han har ju på några veckor, sedan han tillsattes, gått från att först inte tycka att det behöver göras några större förändringar i Sjukförsäkringen och att det inte är någon brådska till att numera hävda att det ganska snabbt behöver göras ganska stora förändringar. Tänk om Högerpartierna hade kunnat släppa på prestigen och lyssnar på remissinstanser och opposition från första början. Då hade många tragedier kunnat undvikas.

Ett skriva en blogg är ett privilegium. Man kan själv välja vad man vill skriva, och vad man vill hålla tyst om. Man kan själv välja hur man vill tolka vad som händer. Man kan själv välja infallsvinkel. Man behöver helt enkelt inte vara opartisk utan kan vara hur ensidig som helst. Detta tycker jag är fullt OK., Däremot ska man aldrig ljuga, hitta på eller medvetet manipulera. Att skriva en blogg är helt enkelt ett kul sätt att driva sina egna frågor.

Låt oss därför ta ett par exempel på händelser som passar mina syften att ta upp. För några dagar sedan kunde vi läsa om de båda moderata riksdagsledamöterna som kom på det fina med Wikipedia. När dom skulle skriva en riksdagsmotion om Jantelagen och diskriminering så var en stor del av texten helt enkelt skapad med hjälp av klipp och klistra metoden. Kopiera texten från Wikipedia och klistra in den i motionstexten. Men, ojdå, dom glömde att ange källan. Man kan ju tycka att man när man nått så långt som till en riksdagsplats att man har lärt sig det där med källhänvisning. Sven Tycker att Moderaterna i Riksdagshuset borde nog hålla en kurs i Källhänvisning och Copyright.

I dag läser jag om den moderata kommunfullmäktigeledamoten i Mölndal som är så uppretad på Feministiskt Initiativ i synnerhet och feminister rent allmänt att han tycker att ”Skjut av dem!” är en lämplig arbetsmetod. I varje fall skrev han så på en debatt på Facebook. Sven Tycker att Moderaterna på lokal nivå borde hålla en kurs i Yttrandefrihet och Åsiktsfrihet.

Sven Tycker på BloggerJag noterar att det fortfarande är en stor del av besökarna på den version av Sven Tycker som finns på Blogger som hamnat där efter att ha sökt på Google efter ”Carola Häggkvist naken”. En kontroll på Google visat att en länk till Sven Tycker ligger på sjätte plats vid en sökning på just ”Carola Häggkvist naken”. Om jag ska se det som positivt eller negativt – eller möjligen bara som humoristisk vet jag inte. Det har ALDRIG publicerats någon nakenbild på Carola på Sven Tycker. Jag är ganska övertygad om att det inte har publicerats någon bild alls på Carola. Däremot har jag en gång för många år sedan kommenterat Carola Häggkvist på bloggen. Och samma dag skrev jag något helt annat som innehöll ordet ”naken”. Detta resulterade i besök på bloggen. Detta har jag sedan kommenterat några gånger. Och gör det alltså på nytt i dag. Det negativa med denna typ av ”felsök” är att det är risk för att besökaren bara blir besviken. Det positiva är att jag trots allt får läsare, som jag hoppas läser alla de vettiga tankar jag har. Men, mest är det nog humor, som visar på hur usel träffsäkerheten hos sökmotorerna faktiskt är.

Höstjogging: Slutligen en rapport om att jag faktiskt tagit mig i kragen och gett mig ut på en löpartur även efter att Skanneloppet avverkats. I dag på kvällen blev det uppbådat tillräckligt med motivation för att ge sig ut. Rejäl motvind gjorde att det gick ganska tungt i början, men själva elljusspåret gick mer normalt (lamporna 20, 45 och 50 är kass…) och hemvägen kändes faktiskt riktigt fräscht. Tiden 30.50 på de 5,5 kilometrarna får därför anses som godkänt trots allt. Jag får väl försöka lova mig själv att ha som mål att ta två kortare rundor i veckan nu under vintern, när väder och underlag medger detta.

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Släng ättestupan i sjukförsäkringen på soptippen

  1. LuddesMorsa

    Upptäcktte just Din blogg. Bra saker Du tar upp! Viktigt! Sjukföräkringslagarna måste absolut ändras snart så att inte fler människor skall behöva tvingas lida och lämna hur och hem ovanpå att de är kroniskt svårt sjuka. Det finns gränser för hur mycket lidande och svårigheter en männsika kan orka att klara av.

  2. HEMIMAMMA

    Tack för ett mycket bra inlägg. Tumme!Får jag reblogga dig?Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s