USA som demokrati?

USA:s flaggaDen allra första Guantánamofången som ställts inför en civil och demokratisk domstol har nu fått sin dom. Ahmed Khalfan Ghailani från Tanzania har frikänts på 285 av 286 åtalspunkter! Trots Barack Obamas löfte att stänga Guantánamolägret (som bryter mot internationell lag) så hålls där fortfarande 170 fångar inspärrade utan rättegång. Jag undrar om anklagelserna håller lika illa för resten av fångarna som för Ahmed Khalfan Ghailani?

Non violenceDet står nu klart att det svensktillverkade granatgeväret AT4:an, eller pansarskott 86, som Sverige har sålt till USA av just USA sedan lämnats vidare till den irakiska militären. Det slutanvändaravtal som USA skrivit på där dom lovar att inte föra vapnet vidare var inte ens värt det papper det var skrivet på. Det är helt självklart att vapenexport till USA omedelbart måste ta slut. Kan USA inte följa de avtal som tecknats går det inte att fortsätta exporten. Ett omedelbart stopp är den effekt som tidigare tagits till när det visat sig att det land som köpt svenska vapen inte följt avtalet. Men Andreas Ekman Duse på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, verkar inte tycka så i detta fall. ISP som har till syfte att befrämja svensk vapenexport (officiellt heter det att man ska granska svensk vapenexport) verkar inte tycka att det är så allvarligt vad USA gör med de vapen man får köpa. Egentligen borde vi inte alls sälja vapen till USA. Sverige ska inte exportera vapen alls, och allra minst till länder som är inblandade i krig.

Just nu är det hela havet stormar för våra partiledare. Vad som är helt klart är att Miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ska bytas ut. Det står väl ganska så klart att Socialdemokraterna väljer ny partiledare efter Mona Sahlin. Med största sannolikhet kommer Lars Ohly inte att leda Vänsterpartiet i nästa valrörelse. Är det någon som tror att Maud Olofsson sitter kvar till nästa valrörelse? Den enda som sitter säkert är väl Fredrik Reinfeldt – så länge det går bra för Moderaterna. Men skulle opinionen vända kan vi vara säkra på att alla ”gamla äkta” moderater kommer att vilja kasta ut honom. Folkpartiet brukar vara duktiga på att byta partiledare, så hur det går för Jan Björklund kan vi spekulera i. Och i dagarna har det från vissa kretsar inom Kristdemokraterna framföras krav på att Göran Hägglund borde ställa sin plats till förfogande. Men på den punkten tror jag inte det hjälper. Kristdemokraternas problem beror inte på Göran Hägglund, Kristdemokraternas problem är att partiet inte fyller någon funktion. Sverigedemokraterna? Dom tar jag inte i med tång.

Sven Otto LittorinJag ser förresten att Sven Otto Littorin som ju försvann ur regeringen bakvägen sedan hans kärleksliv avslöjats ska åka till USA ett halvår för att forska vid Stanford universitetet. Då kanske han kan få en äkta examen istället för den fuskexamen han tidigare hade.

USA:s flaggaSlutligen ser jag att den amerikanska Tea Party-rörelsens favorit, den ärkereaktionära Sarah Palin, tror att hon ska kunna klå Barack Obama vid presidentvalet 2012. Sarah Palin ställde upp som vicepresident vid förra valet. Palin gjorde sig redan då känd för sina reaktionära åsikter, och hon har sedan dess tagit ytterligare steg åt höger. Förhoppningsvis har hon dock läst på sin läxa lite bättre. Vid ett tillfälle under förra valrörelsen trodde hon t.ex. att ”Afrika” var en nation och inte en hel kontinent. Skulle Sarah Palin bli republikanernas presidentkandidat så har vi slutgiltiga bevis för att USA är på väg mot avgrunden.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “USA som demokrati?

  1. HEMIMAMMA

    USA demokrati… Skämtar du?nej ta den om rödluvan också när vi ändå berättar sagor…Hemikramar

    • Sven Tycker

      Jomenvisst är USA en demokrati. ALLA får ju rösta (utom alla som dömts till fängelse nå’n gång eller hur det nu är). Att demokratin sedan fungerar så jättebra så att bara hälften tycker det behöver röstas…. Och att det är pengarna som styr är bara grovt förtal. Allt är elakt förtal av den stora stygga Vargen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s