Vem betalar slipsnissarnas krasch?

Irlands flaggaNu har det irländska folket fått sin dom. Sänkta minimilöner, försämrade pensioner, lägre socialbidrag och höjd fastighetsskatt (är det inte bara Sverige som har det…?) finns bland åtgärderna. Men ingen höjd bolagsskatt. Irland skiljer sig radikalt från resten av EU genom att ha en bolagsskatt som är hälften av vad som är normalt. Irlands premiärminister Brian Cowens sade att den största bördan måste bäras av de som har bäst möjlighet till detta. Det är väl därför som socialbidragen sänks och bolagsskatten förblir oförändrad extremt låg… Nu får alltså, i sedvanlig ordning, fattiga och mindre lyckligt lottade ta smällen när fartblinda slipsnissar kört av vägen.

I dag kom två uppmärksammade och överklagade domar. Den före detta polischefen Göran Lindberg har fått sin dom mildrad och han friades på fyra punkter i den nya domen. Däremot har den unge man av utländskt ursprung som i samband med ett bråk på en parkeringsplats i Landskrona slog till en äldre man och en äldre kvinna så att kvinnan föll och slog huvudet och dog fått sin dom skärpt. Hovrätten tyckte inte, i motsats till Tingsrätten, att det faktum att mannen led av en psykisk sjukdom hade någon betydelse. Det ska påpekas att jag inte har hängt med tillräckligt bra för att kunna bedöma om de båda domarna är korrekta och rimliga. Jag vet inte hur allvarliga Lindbergs brott är. Och jag vet inte heller tillräckligt om bakgrunden till bråket i Landskrona och hur mycket dödsfallet var förorsakat av misshandel eller en olycka. Men om man är konspiratorisk kan man ju fundera över vilka som har resurser och förbindelser, och vilka som inte har det.

Sverige ut ur EUI dag har Riksdagen tagit ett andra beslut som innebär ett antal förändringar av Grundlagen. En del ändringar är bra och viktiga för demokratin. Det är därför tragiskt att det samtidigt innebär att det i Grundlagen skrivs in att Sverige ska vara medlem i EU. Det smärtar mig att det i stort sett bara är Sverigedemokraterna som protesterat mot denna totala utförsäljning av svensk självständighet.

Afghanistans flaggaFör övrigt så har nu äntligen det slutliga valresultatet presenterats i Afghanistan. Det tog bara två månader. Det visar sig då att nästan var fjärde röst har ogiltigförklarats och var tionde segrande kandidat har diskvalificerats. Det är denna ”demokrati” som svensk militär krigar för att skydda under NATO-befäl!

Och när vi nu ändå är i Asien så kan vi fortsätta på kommentarerna om Nordkorea (och Sydkorea) från i går. Jag hörde SR:s Staffan Sonning konstatera att Nordkoreas regim är paranoid. Och jag är övertygad om att han där är inne på ett viktigt spår. Nordkorea är egentligen inte en ”ond” stat. Nordkorea lider av ”psykisk sjukdom”. Om det är paranoid, schizofren eller… är jag inte utbildad att avgöra. Och det är här världen troligen behandlar Nordkorea fel. En sjuk människa behandlas inte bäst med bestraffning. Bäst behandling är helt enkelt sjukvård. En sjuk stat behandlas inte heller bäst med bestraffning. En person som har cellskräck blir inte frisk om man låser in honom i en cell som bestraffning för hans uppträdande. Nordkorea lider av en kombination av förföljesemani och storhetsvansinne. Nationen är övertygad om att man hotas av invasion från en större granne som dessutom har aktivt stöd av världens största militärmakt. Och för att värja sig mot det hotet fungerar man inte rationellt. Vad som är rätt behandling? Det har jag inte en aning om? Men försiktighet är ett måste. En sjuk människa som känner sig hotad kan vara farlig, samma gäller med Nordkorea.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s