Moderaterna, sjukförsäkringen och socialbidragen

FörsämringskassanIbland kan det vara nyttigt att få sig ett rejält skratt på morgonen innan man går till jobbet. Och i dag var det vår nya Socialutförsäkringsminister, moderaten Ulf Kristersson, som gav mig detta nyttiga skratt. Jag hörde honom i radion hävda att ”Den som är sjuk ska inte behöva leva på socialbidrag.” Och det är ju onekligen att mycket intelligent yttrande. Jag kan berätta för Ulf att redan tidigare var det så att en mycket stor andel (de flesta..?) som är hänvisade till ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd för att försörja sig har olika sjukdomar. Inte med tillräckliga diagnoser och intyg för att kunna vara sjukskrivna eller få sjukersättning. Men med för mycket besvär för att vara intressanta på en arbetsmarknad som ställer allt större krav. Och att höra Ulf Kristersson komma med sådana plattityder när det är han och hans partikamrater som just infört en Ättestupa i sjukförsäkringen som innebär att ännu fler sjuka människor blir utlämnade till försörjningsstöd är direkt komiskt. Även om man egentligen borde gråta. Och när remissinstanser, politisk opposition och mängder av debattörer påpekade att de nya reglerna skulle få denna effekt så stängde den moderata partiapparaten dörren och vägrade lyssna.

En annan rapport har precis presenterats som visar att en ökad andel barn finns i de familjer som under lång tid hänvisas till försörjningsstöd för sin försörjning. Men de som har förmånen av att ha ett bra betalt jobb har ju i varje fall fått sin skatt sänkt rejält. Så varför ska dom bry sig?

Jag fick förresten min fackföreningstidning, ST Press i går. Dom berättar bland annat att ungefär var fjärde anställd på Försäkringskassan helt saknar förtroende för Försäkringskassans högsta ledning. Hela 36% av de anställda har faktiskt förtroende för ledningen. Detta medan 23% helt saknar förtroende. Allra sämst förtroende för ledningen inom Försäkringskassan har de som jobbar i ”Pinnfabrikerna”, eller de s.k. Nationella Försäkringscentren. Det är i dessa fabriker som skapats i ett litet antal städer runt om i landet där man centraliserat en stor del av Försäkringskassans personal för att på löpande band framför datorn handlägga s.k. ”massärenden”. Här mäts effektiviteten i antalet pinnar. Det gäller att avverka så många ärenden som möjligt på löpande band. Klick, klick, klick och så nästa ärende. Det går så fort och opersonligt till att man inte har en aning om att det är människor som finns bakom de där siffrorna. – ”De är lojala. men folk kan börja gråta över att de har fått ett mejl med nya arbetsuppgifter som gör att planeringen för dagen spricker” berättar Jenny i artikeln. 

ModeraternaDet moderata hemlighetsmakeriet med partibidrag kan tvingas avskaffas. I dag är Sverige tillsammans med San Marino, Malta och Schweiz de enda länder i Europa som inte infört regler som tvingar de politiska partierna att berätta vilka som finansierar deras verksamhet. Och det är Moderaterna som bromsar i Sverige. Alla övriga partier i landet är mer eller mindre för att Sverige ska ansluta sig till resten av den demokratiska världen. Ja förutom Sverigedemokraterna alltså. Det är uppenbart att Moderaterna (och SD) har något dom skäms över, något att dölja. Att det finns risk för att misstankar kan uppstå om att man är mutade? Nu finns det flera motioner till Riksdagen i frågan. Och om de moderata stödpartierna vågar stå fast vid sin synpunkt kommer motionerna att gå igenom. Risken är dock att stödpartierna visar att dom är just detta och inget annat. Dvs dom vågar inte stå upp mot storebror.

Jag har ett antal gånger berättat om den sammanslagning av de stora sjukhusen i Malmö och Lund som den moderata regionledningen i Skåne drivit igenom. Beslutet mer eller mindre kuppades igenom, och Kammarrätten har också fastställt att beslutet var olagligt. I dag berättar media om att en utredning som gjorts av läkarna visat att det finns risk för att flera patienter dött just pga sammanslagningen. Den har nämligen tvingats på personalen på ett så absurt sätt att många slutat och detta har skapat svåra vårdproblem. Men moderaterna fick ju i varje fall igenom beslutet om ett jättesjukhus!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Moderaterna, sjukförsäkringen och socialbidragen

  1. skvitt

    Tack Sven!Färdiga åsikter är inte så illa. Helt gratis dessutom!Och allt som är gratis suger de girigaste först av alla i sig. Till de girigaste finns ju de som röstar på moderaterna. Så kanske kommer dina åsikter dem till godo som bäst behöver dem!Stå på dig, Sven!

  2. HEMIMAMMA

    Som vanligt strålande bra inlägg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s