Tax the greedy – not the needy

Ut ur EUDen senaste kraschen för slipsnissarna har lärt oss en hel del. En av dessa lärdomar har jag påpekat flera gånger. Nämligen att de länder som står utanför Euron har klarat sig mycket bättre än de länder som stängt in sig innanför muren. Ett antal länder i Euroområdets utkant har tvingats föra en ekonomisk politik som varit helt fel för landets ekonomi. Euroområdets ekonomiska politik anpassas efter stora länder i centrum, som Tyskland. Och länder i utkanten som kanske hade behövt en helt annan ränta har tvingats föra en politik som försämrat läget istället för att göra det bättre. Som jag sagt flera gånger tidigare, vi ska skänka en rejäl tacksam tanke till alla oss som röstade Nej till Euron. Till och med många av Euroförespråkarna erkänner i dag att det var tur för Sveriges ekonomi att vi står utanför.

En annan sak vi lärt oss är att länder med väl utbyggda skyddsnät betalda med höga skatter har klarat sig mycket bättre än länder med lägre skatter och dåliga skyddsnät. När konjunkturen gjort att människor förlorat sina jobb kan dom trots detta behålla sina hus och fortsätta konsumera (och därmed hålla ekonomin igång) i de länder där det finns ett rejält skyddsnät för den som blir arbetslös, sjuk osv. I länder med dåliga skyddsnät (ta t.ex. nu aktuella Irland och t.ex. USA) klarar alla de som förlorar sina jobb inte av att betala sina huslån. Effekten blir att husen säljs på exekutiv auktion, bankerna förlorar enorma summor pengar på överbelånade fastigheter och hela den finansiella systemet rasar ihop som ett korthus. Återigen är nu aktuella Irland ett bra exempel. För att nu få utländska lån för att rädda sina banker tvingas Irland göra våldsamma besparingar i offentlig service. Ytterligare tusentals människor förlorar jobben. Skyddsnäten fångar inte upp, även dom försämras. Ännu fler tvingas gå från hus och hum. Och bankerna får ännu mer problem.

I dag har det därför varit stora demonstrationer på Irland. Och protesterna handlar om att Irland sålt ut till IMF. När nu finanshajarnas fiasko ska betalas är det de stora folkmassorna som ska betala. Jag såg en mycket talande demonstrationsskylt på TV-bilderna:

Tax the Greedy – not the Needy.

Girighetens ansikteOch på tal om girighet så ser jag att Electrolux nya VD nästa år får 63,9 miljoner kronor. Det är en lön på 10,6 miljoner kronor, beräknad bonus på 10,6 miljoner, ersättning för förhöjda levnadsomkostnader på 8,3 miljoner och dessutom en extra insättning på pensionskontot på 45 miljoner kronor. Det är närmare en tusenlapp för varje anställd inom hela Electroluxkoncernen. Det är samma lön som närmare 300 anställda jobbar ihop. Girigheten bland dessa bortskämda slipsnissar uppe i toppen är ofattbar. Dom kan ju inte använda pengarna. Dom ska bara rasa in på kontot så att dom kan skryta med dom. Haha, jag tjänar mer än dig! Haha pekar dom finger. Nästa avtalsrörelse på Electrolux ska bli spännande.

Den 11 november kommenterade jag lite om Trafikverkets förberedelser inför vintern. Och när nu vintern, tyvärr, redan är här så blir ju funderingarna åter aktuella. Media berättar just nu att Trafikverket har gjort upp planer på begränsningar i trafiken om situationen blir svår. Dessa begränsningar innebär bland annat att man kommer att prioritera den regionala trafiken och godstrafiken medan fjärrtågen nedprioriteras. Bland annat har det ju talats om en halvering av antalet X2000-tåg som ska gå. Själv fick jag funderingar över hur seriös Trafikverkets förberedelser egentligen var i går på kvällen när jag hörde ett välkänt muller från järnvägen. Och i förmiddags när jag tog en tur med Pågatåget till Helsingborg fick jag mina ”farhågor” bekräftade. Den 11:e berättade jag ju bland annat att de Tb-lok som brukat stå i Åstorp för användning i makadamtågen som lastas här hade försvunnit och ersatts av andra lok. Tb-loken är specialbyggda för att användas som rejäla snöplogar och utnyttjas under resten av året av Banverket / Trafikverket för bland annat makadamtåg. Men i går på kvällen hörde jag ett Tb-lok komma farande (dom har ett ganska udda motorljud). Och mycket riktigt, det var tillbaka framför ett makadamtåg. Tydligen räknar Trafikverket inte med att behöva så mycket snöplogar den här vintern. Vi får hoppas dom får rätt, att det blir en mild vinter!

För övrigt ser jag att USA gått ut med varningar till en mängd länder om att nästa paket läckta handlingar som Wikileaks ska offentliggöra kan innehålla en hel del pinsamheter för makthavare runt om i världen. Det verkar som om världen ska få veta hur vi förs bakom ljuset av USA och USA:s nickedockor runt om i världen.

Slutligen har stockholmssupportrarna tydligen gjort bort sig igen. Den här gången var det Djurgårdssupportrar som misskötte sig så katastrofalt att hockeymatchen mot Brynäs fick avbrytas.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s