Kolla brandvarnaren

I dag är det Kattens dag. Jag har därför försökt att undvika att svära åt Mio hela dagen. Och jag har faktiskt nästan lyckats med det. Det är också Brandvarnarens dag. Tanken med det är att vi ska kolla brandvarnarna inför den kommande månaden då det är högkonjunktur för eldsvådor. Så har ni inte gjort det redan, KOLLA BRANDVARNAREN!

Inför Wikileaks offentliggörande av en mängd skriftväxling mellan amerikanska diplomater har, som jag berättade i går, USA gått ut och förvarnat sina vänner om vad som komma skulle. Det visar sig att omdömena om världens ledare inte är så snälla. Rysslands Putin är en alfa-hanne. Frankrikes Sarkozy en kejsare utan kläder. Irans Ahmadinejad är Hitler själv. Rysslands president Dmitrij Medvedev är dock bara blek. Tysklands Angela Merkel undviker risker och är sällan kreativ. Afghanistans president Hamid Karzai drivs av paranoia. Och samtidigt har Calle Str… f’låt Bildt hamnat på den amerikanska tidskriften Foreign Policys lista över världens stora tänkare. Fast det är klart, han hamnade på 95:e plats på 100-listan. Själv verkar jag inte alls hänga med, för jag har bara hört talas om ett drygt 10-tal av de 100 på listan.

Fortsätt säga nej till EuronDagens citat:
”EU har glidit till höger, blivit en marknad, mer styrd av kapitalets intressen än av sociala ambitioner. Välfärdsmodellen suddas ut. De mest missgynnade blir de främsta offren.” Sagt av nu 86-årige Mário Soares. Socialistledaren som efter Nejlikerevolutionen den 25 april 1974 var med och förvandlade fascistdiktaturen Portugal till en demokrati. När han blev president 1986 förde han in Portugal i EU. Något som det verkar som han börjar ångra.

Portugals flaggaJag var själv i Portugal bara några månader efter revolutionen. Jag hade en tjej jag brevväxlade med som bodde i staden Cacém utanför Lissabon och tog på sommaren 1974 tåget till Lissabon via Paris och Madrid för att tillbringa en vecka hemma hos Ilda. Och då var fortfarande glädjen stor över revolutionen då högerfascisten Antonio Salazars efterträdare Marcelo Caetano störtades. Det var fortfarande fullt med röda nejlikor runt om i Lissabon. Jag minns fortfarande hånskratten när vi satt hemma hos Ilda och hennes mamma och tittade på TV och man berättade att Spaniens dåvarande högerdiktator Franco hade blivit sjuk. Franco dog också året efter. Att resa är att lära sig saker. Lärdomar som sitter kvar hela livet. Och det allra bästa sättet är att ta tåget. Man träffar alltid människor på tågen som kan bli trevliga ressällskap. På den här resan träffade jag en tjej på tåget till Paris som precis som jag hade hela dagen i Paris (vi kom fram på morgonen) innan hon och jag skulle vidare på kvällen. Och eftersom hon hade bott i Paris ett halvår något år tidigare ägnade hon hela dagen till att ge mig den mest fulländade sightseeing av Paris man kan få på en dag. Hon skulle till Marseille och jag skulle till Madrid så där tog den bekantskapen slut.

Monarkifri zon - Nu tack!Expressen berättar i dag om Familjen Sommerlaths kopplingar till nazismen. Någon som naturligtvis inte uppskattas av släkten. Det är egentligen väldigt underligt hur Nazismen kunde styra så starkt i Tyskland när nästan inte en enda var nazist. Det var alltid ”någon annan”. Nu är väl dagens avslöjande om Silvias pappa Walther Sommerlaths kopplingar till nazismen inget nytt. Lika lite som det är något nytt de avslöjanden som görs i boken Carl XVI Gustav – Den motvilliga monarken av Kungens morfar Karl Eduards kopplingar till nazismen. Även tidigare sympatier inom familjen Bernadotte för nazismen har varit ganska allmänt känt. Men, jag ska vara uppriktig. Dagens kungapar ska inte lastas för vad deras föräldrar eller morföräldrar hittat på. Däremot finns det anledning att kritisera det förnekande som präglat hela frågan under alla år.

Aftonbladet å sin sida berättar i dag om Knugens ekonomi. Vi har en rejält förmögen gammal man som snart går i pension. Förmögenheten uppskattas till en bra bit över 300 miljoner kronor. Och vi skattebetalare hjälper till med att få den att växa. Av det apanage som Knugen får (och som han inte behöver redovisa) blev det förra året 16 miljoner över. Och dom fick han behålla för att utöka sin privata förmögenhet. Kungens privata förmögenhet förvaltas av överintendent Jan Lindman – med lönen betald av oss skattebetalare. Förutom de slott och andra fastigheter som ägs av kungen, finns det andra han disponerar. T.ex. jättegodset Stenhammar som ägs av svenska folket men hyrs ut till Kungen för 1.000 kronor om året. Inkomsterna behålls dock av kungen. Som sagt, bra betalt och förmånliga villkor.

”Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk.”

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Kolla brandvarnaren

  1. HEMIMAMMA

    De är SÅ samma Vilhelm Mobergs ord…Bra inlägg som vanligt… nästan tråkigt att säga *LER*Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s