USA:s diplomatiska skandal

Wikileaks tusentals läckta dokument från amerikanska diplomater har skapat rubriker runt om i världen. Och de amerikanska diplomaternas olika omdömen om världens ledare är ju naturligtvis spännande och fascinerande att studera och skriva om. Men vad dessa amerikanska diplomater tycker om Nicholas Sarkozy eller Silvio Berlusconi osv är väl mest kuriosa. Det mest skandalösa är egentligen avslöjandet att man från amerikanska UD uppmanat sina diplomater att spionera på utländska ledare. Dom uppmanas att ta reda på saker som kreditkortsnummer och liknande. Och DET kommer USA:s utrikesdepartement få svårt för att förklara.

Göteborgs-Posten har räknat på den statliga maktkoncentrationen till Stockholm. Totalt finns det 234 statliga myndigheter. Av dessa är 163, dvs 70%, lokaliserade till Stockholm. 7 av dom ligger i Göteborg medan 64 är spridda över hela resten av landet. Av de statliga företagen (som är 56) ligger 42 i Stockholm, dvs 75%. 2 statliga företag ligger i Göteborg och 12 ligger i resten av landet. Faktum är att Sverige är ett av de länder i Europa som har koncentrerat makten allra mest till huvudstaden. Jag kan bara komma på ett skäl till detta, och det är att det är som moderaten Anna Kinberg Batra säger – ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Dom är helt enkelt mycket skickligare på att roffa åt sig! Egoism är ju ett mycket välkänt stockholmsfenomen.

Svenskt Kvalitetsindex har kommit med sin ranking över vilka affärskedjor som de svenska kunderna är mest nöjda med servicen hos. I toppen hittar vi statliga Apoteket och statliga Systembolaget. Det här måste vara en mardrömsläsning för alla privatiseringsivrare som ju hävdar att privat alltid är bäst. Riktigt dåligt betyg får H&M.

Enligt en undersökning gjord av konsultföretaget McKinsey så går företag med många kvinnor i ledningen klart bättre än de vanliga mansdominerade företagen. Det måste vara för att hålla lönsamheten nere på rimliga nivåer som Svenskt Näringsliv är så kraftiga motståndare till att könskvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna.

För övrigt noterar jag att den enda kolsyrade dryck som är värd att dricka, Julmust, fyller 100 år i år. Det var 1910 som Harry Roberts fick ihop sitt extrakt som bland annat innehåller malt, humle och runt 30-talet andra smaksättare. I början såldes drycken under namnet Julöl…

Och slutligen noterar jag att den nya finska kärnkraftsreaktorn i Olkiluoto som skulle ha varit i drift förra året fortfarande har långt kvar innan den blir färdig, om den nu blir det. Senaste budet om när den ska kunna tas i drift är nu i slutet av 2013. Om inte pengarna är slut innan dess. Förutom försening så har också bygget (som alla andra kärnkraftbyggen) drabbats av våldsamma kostnadsstegringar.

Jag ber om ursäkt för att det blir lite kortfattat i dag, men det är för kallt. Min hjärna går trögt… (trögare än vanligt lär väl en del kritiska läsare hävda).

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “USA:s diplomatiska skandal

  1. Bloggaren Magnus

    Nu ska du höra Sven – jag åkte samma flygmaskin som Fru Batra ganska nyligen. Jag satt snett bakom. Hon lyckades ”trippeltaska”. Hon drack kaffe, läste bok för medhavt barn och läste mail i monilen samtidigt. Helt otroligt, vilken människa!!!! Troligen smartare än lantisar.Jag skrattade lite smått för mej själv och tänkte på ”Sven tycker”

  2. HEMIMAMMA

    Det duger inte att ligga på latsidan… tröghet? bloggförakt vill jag bestämt hävda *LER*Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s