Moderat trampar i klaveret

Den lokala moderata riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (hon kommer från grannkommunen Bjuv) har precis som vår egen lokala moderata papegoja Margareta Pålsson fri tillgång till utrymme på lokala Helsingborgs Dagblads Debattsida. Och för att visa hur snälla moderaterna är mot våra pensionärer skrev hon för några dagar sedan en lång debattartikel för att berätta att man mildrat straffbeskattningen av pensionerna. Ja, hon uttryckte det ju inte riktigt så. Hon skröt om att man sänkt skatten för pensionärerna så att dessa nu skulle få mer pengar i plånboken. Men det var ju att verkligen göra bort sig. Insändarredaktörerna har överösts med insändare från pensionärer som påpekar att dom verkligen inte har ”fått mer pengar i plånboken”. Den s.k. Bromsen i pensionssystemet innebär att eftersom det gått dåligt i den svenska ekonomin under ett antal år så sänks pensionerna. Och den lilla sänkning av skatten som gjorts äts upp med råge av sänkta pensioner. De flesta pensionärer har helt enkelt ”fått mindre pengar i plånboken”. I dag tvingas därför Bjuvs moderata riksdagsledamot utnyttja sitt tidningsutrymme för att i ett förtydligande be om ursäkt för sitt misslyckade sätt att uttrycka sig. De bidde helt enkelt fel!

Men det är inte alla som behöver suga på ramarna. En del har verkligen fått mer pengar i plånboken (eller snarare på bankkontot). Electrolux skaffade nyligen en ny VD, amerikanen Keith McLaughlin. Första året blev inkomsten 10 miljoner i grundlön, 10 miljoner i bonus, 8 miljoner i pensionspremier och så dessutom 45 miljoner i extra pensionsavsättning. Det vill säga över 70 miljoner kronor. Nu visar det sig att Keith McLaughlin dessutom inte ska betala svensk skatt utan fortsätter att betala amerikansk skatt. Vet du vad avtalsförhandlingarna på Electrolux slutade på? 0,9% i lönelyft! Jag tycker att McLaughlin har ett jättebra namn. Han går nog och skrattar (= laugh) hela vägen till banken.

En annan som skrattar hela vägen till banken är Investors vd Börje Ekholm. Hans bonusavtal gav honom omkring 200 miljoner kronor på 5 år. Och det kan inte bero på att Investor går jättebra. Hur man än mäter så går det sämre för Investor än för börsen i allmänhet. Och precis som med ovan nämnda man så skrattar nog Börje rejält. När han började som vd fick han 2005 extra utbetalt 72 miljoner. Pengar som betalades ut i USA och skattades i USA (dvs han skrattar, han skattar inte)…

Jag har sagt det förr och säger det igen. Vår värld saknar inte resurser. Men hur vi använder dessa och hur vi fördelar dessa lämnar en hel del övrigt att önska. Girigheten har många ansikten, men egentligen är dom de samma.

Om nu Börje eller Keith skulle ha problem med att göra något med pengarna så har jag ett tips. Ja, egentligen har jag många. Men bara för att visa hur mycket pengar det är. I Svenska Dagbladet läser jag att den moderatstyrda Idrottsnämnden i Stockholm bestämt att bidragen till idrottsföreningarna för barn- och ungdomsverksamhet ska skäras ner med 26 miljoner kronor. Dvs en dryg tredjedel av vad Keith McLaughlin fick första året – utan att skatta i Sverige. Det är en minskning med 25% (dom behövs väl för att betala skattesänkningar). Den moderata ordföranden Regina Kevius tycker att idrottsföreningarna kan skaffa extern finansiering. – ”Den möjligheten finns nu när det är högkonjunktur” säger hon och fortsätter med ”Nu är det lätt att luta sig tillbaka och bara ta emot kommunala bidrag.” Jag tror inte att Regina verkar ha den blekaste aning om hur mycket arbete som läggs ner helt gratis i föreningar (båda inom idrott och inom andra områden) av föräldrar och andra intresserade för att barn och ungdomar ska ha en vettig sysselsättning. Jag tror Regina skulle ta och göra lite studiebesök innan hon kläcker ur sig dumheter. Bara Börje och Keith skulle ensamma kunna ställa upp och ersätta de neddragna bidragen utan att dom ens skulle märka det i sin levnadsstandard.

Och sedan noterar jag att mediakritiken mot Socialförsäkringsministern och Försäkringskassans beslut att inte längre utreda hur det går ekonomiskt för de som slängs ut ur sjukförsäkringen hade effekt. Ibland kan media, bloggar och andra opinionsyttringar få effekt. – ”Vi tycker att det är dags att göra en uppdatering av den statistik som vi tog fram i våras där vi tittade på skillnaden i ersättningsnivå mellan arbetslivsintroduktion och den ersättning man fick i sjukförsäkringen.” säger nu helt plötsligt Magdalena Brasch på Försäkringskassan. Så lät det inte för bara ett par dagar sedan.

Nya röa å granna joggingskorVinterjogging 2011: I dag blev det dags att inviga mina nyinköpta röa å granna joggingskor. Det kändes att det hade blivit kallt igen. Från ett antal grader över nollstrecket var det i dag ett antal grader under samma streck. Men istället soligt. Det kändes att jag gick ut lite hårdare i dag än jag gjorde vid premiären i tisdags. Det kändes tyngre upp för Skogslundsbacken. Men det som går upp ska ju också ner, så nedför Odenbacken gick det undan desto bättre. Det slutade med en förbättring med en minut jämfört med i förrgår. 21.40 stannade klockan på. Och jag är nöjd. Och skorna kändes lättsprungna.

Jag hörde att enligt Jordbruksverkets ”hästräkning” så finns det i dag fler hästar än kor i Sverige. Ska man se det som ett framsteg eller…?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s