Slipsnissars moral

Svenska Dagbladets krönikör Andreas Cervenka (han skriver i Näringslivsbilagan) är ofta mycket läsvärd. Vi drar nog inte alltid samma slutsatser eller har samma grundvärderingar. Men trots detta kan man ofta hitta guldkorn i det han skriver. I dagens krönika handlar det om Riskkapitalbolagens verksamhet och förmåga att berika vissa – tyvärr ofta vd:ar och andra via hutlösa bonusar och löner. Följande rader ligger det mycket i: – ”Deras struktur är lika lätt att greppa som en ål i augustimörker. Det är fonder och Investment Advisors hit och Limited Partners dit och mycket Guernsey och Luxemburg. Samtidigt som man gärna tjänar pengar på skattefinansierad verksamhet som vård undviker man helst skatt både privat och som bolag.” Så sant som det var sagt. 

Carl BildtJag noterar att Sveriges Moderata Utvisningsminister fått order uppifrån att försöka reparera den skada som den här intervjun förorsakat. I en intervju i dag hävdar Tobias Billström att han inte alls sagt något annat i hemliga samtal med amerikanska diplomater än vad han sagt officiellt i Sverige. Däremot vägrar han att säga att det som rapporterats genom Wikileaks att han sagt är felaktigt. Vi kan av detta dra några olika slutsatser. Tobias Billström ljuger. Amerikanska diplomater ljuger. Svensk flyktingpolitik är starkt influerad av Sverigedemokraterna. Carl Bildt håller sig förresten totalt tyst och helt oåtkomlig. Han vet hur man ska rida ut en storm.

Dock har jag efter ytterligare funderande kommit fram till att jag inte tror att Tobias Billström kommer att tvingas avgå (som bland annat Folkpartiets ungdomsförbund krävt). När Fredrik Reinfeldt hade tillsatt sin första regering visade det sig att tre av de nya ministrarna under lång tid hade vägrat betala för sig (TV-avgift). Kulturministern Cecilia Stegö Chilò tvingades avgå. Handelsminister Maria Borelius fick avgå. Migrationsminister Tobias Billström behövde inte avgå. Den intressanta fråga som då ställdes och som vi kan ställa även i dag är dessa: Är det bara kvinnliga ministrar som måste visa att dom har moral, inte manliga ministrar? Har även Tobias Billström ett lager teflon likt Carl Bildt som gör att allt bara rinner av honom?

Vi kan av Wikileaks läckta dokument konstatera att vi har gjort en del lärdomar. Den viktigaste av dessa är att diplomater (i varje fall amerikanska) är ganska inkompetenta och inte vet vad diplomati innebär. Svenska ministrar säger en sak bakom stängda dörrar och helt andra när dom talar i offentlighet.

Sedan kan det kanske vara plats för en ny hälsning till Sverigedemokraterna:

Bonke abantu bazalwa bekhululekile belingana ngesithunzi nangamalungelo.

Detta är första meningen i den första artikeln i Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna på Zulu. Jag vill även tillägna denna text till de två moderata ministrarna Tobias Billström och Carl Bildt. ”Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter”. Tänk på dom orden, lika i värde och rättigheter. Det gäller även irakier!

En Israelisk kommission har konstaterat att Israel inte bröt mot några lagar när man på internationellt vatten stoppade en leverans av humanitära varor på väg till ett annat land och mördade 9 personer och kidnappade hundratals människor av olika nationalitet och förde dessa till Israel. Där stals kameror, mobiltelefoner och liknande från dom. Är det någon som hade förväntat sig att en israelisk undersökning skulle komma till något annat resultat? De internationella rapporter som gjorts har alla fördömt aktionen för att man ingripit på internationellt vatten, för att man använt mycket mer våld än vad som krävdes och för att man blockerar rätten för ett annat land att importera varor som läkemedel, byggmaterial osv.

11 kommentarer

Under Okategoriserade

11 svar till “Slipsnissars moral

 1. Tom

  Bordningen var helt laglig, eftersom fartygen var i färd med att bryta en blockad (som Israel har full rätt att upprätthålla eftersom landet är i krig med Hamas, som är en terroristorganisation och som har makten i Gaza-remsan och som skjutit raketer i huvudet på folk under många år).Allt detta är helt i enlighet med gällande internationell lagstiftning. En blockad bryter man inte. Det har man inte rätt att göra. Och det gäller alla. Även turkiska ”fredsaktivister” med järnrör och knivar.Den israeliska armén bad besättningen på fartygen att styra till Ashdod. Flera gånger gjorde de det. Men besättningen var visst envis. Så då bordade man fartygen. För att snacka ansikte mot ansikte i stället. Men då blev man mötta av turkiska ”fredsaktivister” som var försedda med knivar och järnrör. Och så lär de ska ha tagit skjutvapen av de israeliska soldaterna. Alla kan ju fundera vad man som soldat bör ta sig till i en sådan situation. Beklagligt att folk fick sätta livet till, men det borde också vara helt förståeligt med tanke på vilka omständigheter som rådde. Och trots allt detta så är det Israel man beskyller. Som vanligt.Och så en snabbkurs i internationell lagstiftning gällande blockader:”This inspection can occur inside the blockaded area or in international waters, but never inside the territorial waters of a neutral nation.”http://en.wikipedia.org/wiki/Blockade

  • Sven Tycker

   I korthet så har i stort sett alla internationella organisationer deklarerat att blockaden är olaglig. Hamas har vunnit (tyvärr) valen i Gaza. Och de som skadar mest med sin beskjutning är den israeliska beskjutningen av Gaza, inte de raketer som skickas från Gaza in i Israel. Kanske är det istället Gaza som borde införa en blockad mot Israel. Det är ju Israel som använder sig av statsunderstödd terrorism.Alla internationella utredningar som gjorts har också deklarerat att Israel använde mer våld än nödvändigt. Och man kan ju undra varför alla filmer, kameror, mobiler stulits från de som fanns ombord på skeppen. Var det för att det inte skulle gå att visa att den officiella israeliska historieberättelsen inte är korrekt. Det finns ett litet antal utsmugglade bilder som visar att den israeliska historiberättelsen är falsk.Och slutligen kommer vi ALDRIG ifrån att det är Israel som upprätthåller en illegal ockupation. Det är Israel som bryter mot alla internationella lagar och flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark.

 2. Tom

  Vad har ockupationen med Gaza att göra då Israel lämnade t.o.m. den sista kvadratmillimetern av Gaza år 2005? Enligt resolution 242 ska Israel dra sig tillbaka ur territorier som landet ockuperade 1967, men den resolutionen ställer krav på alla inblandade länder – inte bara på Israel. Så att enbart snacka om Israels ockupation är ensidigt. Alla kärnrågor i konflikten är förhandlingsbara om bara det palestinska ledarskapet var villigt att göra det.Säkert är det Israels beskjutning av Gaza-remsan som förorsakar mest skada. Men det beror på att Hamas gömmer sig bland civila i skolbyggnader, daghem, sjukhus, moskéer osv. Orsaken att Gaza-raketerna ställer till med så lite personskador i södra Israel beror på att det finns bombskydd i de flesta israeliska hem.Det stämmer att många organisationer har deklarerat att blockaden är olaglig, men ett annat obestridligt faktum är att det skjutits omkring 10 000 missiler och granater från Gaza-remsan in i söda Israel sen år 2001. När ska de internationella organisationerna deklarera att detta är olagligt?Det är helt knäppt, fel och snedvridet att deklarera blockaden olaglig. Det är en del av den orättvisa behandling Israel utsätts för idag. Blockaden är en nödvändighet eftersom Hamas skjuter missiler och granater in i Israel. Genom blockaden förhindrar man att dessa tokstollar får ännu mer vapen i sina händer.

  • Sven Tycker

   Att fler dödas i Gaza än skadas i Israel beror också på att Gazaremsen är ett av världens mest tättbefolkade områden. Dvs man behöver inte ”gömma sig bland civila”. Att skjuta in i detta område är ansvarslöst. Att så få skadas av palestinska raketer beror också på att dessa är mycket primitiva. Och KAN alltså inte skada så mycket. En stor andel är inte mycket starkare än en rejäl fyrverkeripjäs.Gazaremsan har ALLTID blockerats. Att Israel försöker stoppa införsel av militär material kan väl accepteras (det borde inte föras in militär material i Israel heller). Men vad har livsmedel, sjukvårdsprodukter, cement osv osv med detta att göra. Om det inte handlar om en kollektiv bestraffning av befolkningen för att dom röstade fel och är av fel ursprung.Och visst måste det hela lösas med förhandlingar. Frågan är hur villiga Israel är till en förhandlingslösning som innebär något annat än skapandet av en liten ”apartheid” stat kallad Palestina. Annars hade man INTE flyttat in sin egen befolkning i det område som förhandlingarna handlar om. Och man hade inte tackat nej till fortsatta förhandlingar när Palestinska förhandlare erbjudit stora eftergifter. Tyvärr är det så att Israel i dag styrs av extrema grupper som inte vill ha någon förhandlingslösning utan bara en ren palestinsk kapitulation.Och jag har inget som helst till övers för Hamas och andra extrema grupper på den sidan heller.

 3. Tom

  Helsingfors 1345/km2Stockholm 3318/km2Gaza-remsan 4118/km2Köpenhamn 6016/km2Singapore 7022/km2Shanghai 7174/km2Moskva 9722/km2Tokyo 14254/km2Monaco 15142/km2Mumbai 22937/km2Delhi 29155/km2Manila 43079/km2Gaza-remsan ett av världens mest tättbefolkade områden?Sen har jag inte hört om fyrverkeripjäser som kan flyga flera kilometer och slå sönder byggnader.Dina åsikter bör naturligtvis respekteras, men jag tycker faktiskt att du förenklar saken för mycket.Ännu angående att Israel flyttat in sin egen befolkning i det område som förhandlingarna handlar om: i dessa områden har det bott judar i tusentals år. Och man har redan länge talat om s.k. land swaps, alltså att Israel behåller de största bosättningarna och palestinierna får landområden som motsvarar detta i stället. På det sättet behöver inte så många människor flytta.Saken är hur enkel som helst att lösa. År 2000 fanns ett förslag om att en palestinsk stat skulle skapas i Gaza och över 90 % av Västbanken – med en tunnel eller bro emellan – men förslaget förkastades av Arafat. Varför??

  • Sven Tycker

   Det är ju intressant att du jämför med tättbefolkade städer.Stora delar av Gaza är dessutom förbjudet område (en bred remsa innanför hela gränsen) för Gazabor att beträda. Men den odling av bland annat snittblommor som traditionellt skett där är det ju inte heller någon mening med eftersom Israel förbjuder exporten av dom.Att det Israeliska förslaget förkastades kan ju bero på att det innebar att Palestina skulle bestå av ett antal bantustans likt apartheidsystemet i Sydafrika. Och ska vi gå på ”bott där i tusentals år” så är det många stater som får ändra gränser. Det skulle alltså ge samerna rätt att slänga ut andra svenskar? Och ge oss rätt att slänga ut judar? Och slänga ut vallonättlingar? Hur långt tillbaka ska vi gå?

 4. Tom

  Bantustans? Nej!I denna norska pdf-fil på sidan 5 finns det en karta över vilka områden Israel skulle ha behållit och vilka områden som skulle ha avträtts till palestinierna: http://miff.no/magasin/magasin-april-2010.pdfHär talar Benny Morris om samma sak (vid 6:40):http://www.youtube.com/watch?v=rpAQmAV_ZpMInga bantustans här inte.Angående export:Some exports have already begun. Israel is already allowing flowers and strawberries to be exported via Israel.http://www.israelnationalnews.com/News/news.aspx/140851Israel är inte ett så fruktansvärt land som många gärna påstår.

  • Sven Tycker

   Jo, försöken att bryta blockaden hade effekt. Vissa varor har ju efter detta börjat släppas in, och som du själv säger, viss export godkänns nu. Efter att Israeliska myndigheter kontrollerat blommorna alltså. Någon egen export godkänns inte.

 5. Tom

  Tyvärr kan ingen export/import ske utan Israels kontroll så länge ett gäng raketskjutande tokstollar regerar i Gaza. Så enkelt är det. Befria Palestina sägs det – men från vad då? Från Hamas skulle jag vilja säga. Pga av Hamas lider både civilbefolkningen i södra Israel och i Gaza.Ännu angående detta med ”tusentals år tillbaka”. Ingen har rätt att slänga ut någon. Men på hur litet område är det tänkt att judar ska få ha rätten att bo egentligen? Icke att förglömma att judar bott i länderna i Mellanöstern och i Nordafrika under väldigt lång tid. Vissa judiska samhällen i dessa länder var flera tusen år gamla. Men judarna slängdes ut ur dessa länder under 1940-, 1950-, och 1960-talen.Sen när är det förbjudet för judar att leva och bo var som helst i Mellanöstern/Nordafrika?Därför tycker jag att judar ska få bosätta sig i Västbanken, som förresten egentligen heter Judéen och Samarien, hur mycket som helst eftersom de bott där i tusentals år. Detta är området där den judiska kulturen föddes och utvecklades. Den judiska kulturens vagga alltså.En framtida palestinsk stat kunde också innehålla en viss judisk befolkning. Men detta lär det palestinska ledarskapet inte tycka om. De vill ju ha en ”judenrein” palestink stat.Israel tillåter dock araber bo i Israel.Slutkläm: det kan helt enkelt inte vara moraliskt och etiskt rätt att judar endast ska tillåtas bo på en smal remsa vid Medelhavet eftersom det judiska folket är ett element i demografin i Mellanöstern. Det har ju bott judar i Nordafrika och i Mellanöstern under väldigt lång tid.Konflikten mellan Israel och dess grannar behandlas så otroligt ensidigt. Och judarna som folk behandlas otroligt fel. Hela debatten kring detta cirklar nuförtiden kring tre ord: ockupation, bosättningar och bosättare. Men det finns faktiskt också annat att ta i beaktande.

  • Sven Tycker

   1/ Jo, snittblommoir är ju väldigt farliga varor. Den israeliska totala kontrollen av Gaza är en kollektiv bestraffning av befolkningen för att dom röstade fel. JAG ger inte heller något stöd för extrema grupper som Hamas, men dom lär bara få ökat stöd (tyvärr) så länge Israel behandlar palestinier som man gör.2/ Ja, judar, muslimer, kristna osv ska ha rätt att bo var dom vill. I Israel, I Palestina, i Sverige, I Egypten, I Iran, I Saudiarabien. Precis som judar måste ha rätt att bo i Palestina och då acceptera palestinsk lag och att det är i staten Palestina dom bor och att den mark dom nyttjar har kommits över på ett korrekt sätt. Och samtidigt ska araber / palestinier ha rätt att bo i Israel och ha samma rätt till att köpa mark, bygga osv som judar i Israel. Och precis som man kan kräva av Palestina att det är en öppen stat för alla (dvs inte en muslimsk stat eller motsvarande utan med lika rätt för kristna och andra religioner) så är kravet på Israel att detta är ett öppet samhälle för ALLA. Dvs det är staten Israel, inte den judiska staten Israel. För genom att kalla den detta gör man alla andra till en andra klassens innevånare.

 6. Tom

  1) Israel har inget intresse av att behandla palestinierna illa. Det som nu görs är att vidta åtgärder pga säkerhet. Läs här hur det var förr: http://www.hudson-ny.org/1023/the-good-old-days-beofre-peace Vad har hänt sedan dess? Jo, en del fick för sig att börja spränga sig själva på bussar och i kaféer, andra fick för sig att skjuta raketer. Jag tycker att du hela tiden ensidigt påstår att Israel behandlar palestinierna dåligt, men du ser inte att det inte är så, utan det som nu sker, sker pga säkerhet.2) I Rumänien finns en ungersk minoritet. I Japan finns också några minoriteter. I Bulgarien finns en rätt så stor turkisk minoritet. Ändå kallar man rumänien rumänskt, Japan japanskt och Bulagarien bulgariskt, men blir minoriteterna i dessa länder automatiskt då andraklassens invånare?Judarna är inte en grupp människor med en gemensam religion, utan de utgör ETT FOLK. En betydande del av Israels invånare är sekulära judar. Så Israels judiskhet har inte med religionen att göra, utan med människorna som bor där. Precis som det japanska med Japan har att göra med japanerna som bor där, det rumänska med Rumänien för rumänerna som bor där och det bulgariska med Bulgarien för bulgarerna som bor där. Men av någon mycket besynnerlig anledning är det bara när det gäller Israels judiskhet som minoriteterna där plötsligt blir andraklassens invånare… mycket märkligt tycker jag. Vaför gäller inte samma sak för andra länder?Araberna i Israel är fullvärdiga medborgare med rösträtt osv. Brister finns, men det finns brister i alla länder och i detta avseende är inte Israel något undantag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s