Den israeliska ockupationen

Palestinas flaggaAntalet palestinska bostäder på den ockuperade Västbanken som rivits av den israeliska ockupationsmakten tredubblades under 2010 jämfört med året innan. Samtidigt visar statistiken att 95% av alla ansökningar om bygglov som lämnas in av palestinier på Västbanken avslås av den israeliska ockupationsmyndigheten. Den arabiska TV-kanalen Al Jazeera har offentliggjort dokument från Wikileaks som visade att de palestinska förhandlarna var beredda på mycket omfattande eftergifter i fredsförhandlingarna med Israel. Bland annat skulle Israel få behålla i stort sett alla bosättningar som byggts på ockuperad och stulen mark i Jerusalem. De israeliska förhandlarna var dock inte villiga att ens fortsätta förhandlingarna. Andra dokument har avslöjat hur den brittiska underrättelsetjänsten MI6 varit inblandade i aktioner mot Hamas i Gaza. Avslöjandena har mycket allvarligt skadat den palestinska myndigheten på Västbanken samtidigt som mer radikala krafter som Hamas fått ökat stöd.

Den 15 januari skrev jag om moderaternas systerparti i Danmark, det Konservative Folkeparti. Då berättade jag att deras partiordförande Lene Espersen fått sparken efter usla opinionssiffror. Nu läser jag i danska MetroXpress att problemen inte är över. Enligt en opinionsundersökning som gjorts i Danmark anser 64% av danskarna att partiets gruppledare i Folketinget, Henriette Kjær, bör avgå. 73% av danskarna tycker att dålig ordning i hennes och makens ekonomi har gjort att förtroendet är bortblåst. Dom kanske ska ta ett samtal med Fredrik Reinfeldt om hur man undviker skandaler, och hur man får de skandaler som inträffar att bara rinna av som om huden är täckt av teflon.

LodjurI den inflammerade debatten om vargjakten så har jakten på det vackraste djuret vi har i vår fauna försvunnit. I en debattartikel från Rovdjursföreningen i Svenska Dagbladet med rubriken Lodjursjakten bryter mot jaktetik så påminns om att den godkända jaktkvoten på lodjur kraftigt ökats på senare år (från 85 djur 2008 till 209 förra året) och detta trots att lodjursstammen minskat från 2.000 djur för några år sedan till kanske 1.250 i dag. Och precis som med vargen är det rovdjurshatande jägare som är rädda för konkurrensen om jaktbytet som ligger bakom arbetet på att skjuta fler djur. Och Naturvårdsverket fortsätter att acceptera. Den ansvariga ministern, Andreas Carlgren (c), är tyvärr en fegis. Jägare har INTE större rätt till jaktbytet än vad rovdjuren har. Det är dags för Andreas Carlgren att visa lite jävlar anamma och säga ifrån. Annars kan du lika gärna avgå.

Vinterjogging 2011: Jag blev lite orolig tidigt i morse när jag tittade ut genom fönstret, det snöade. Men efter svordomar från min sida och åkallande av högre makter slutade det igen innan det blivit så mycket mer än någon millimeter på marken. Så trots det tunna snötäcket och några graders kyla blev det en kortare löparrunda tidigt på förmiddagen. Och till dess hade faktiskt solen tittat fram också. Jag valde den kortare 4 km rundan via Björnås. Och det kändes lite i benen att jag nu sprungit varannan dag en tid. Tiden 22.20 är inte dålig, men jag tror att jag får lägga in en extra dags vila någon gång i veckan i fortsättningen. Om det nu inte kommer mer snö så att det blir framtvingat en ny längre paus.

Och på tal om alla miljoner som de höga finansiella cheferna roffar åt sig så ser jag att Googles vd Eric Schmidt ska få motsvarande 660 miljoner när han avgår som vd. Inte illa pinkat!

Slutligen noterar jag att Sverigedemokraterna fick den debatt om Våldsbejakande extremism i Riksdagen som dom ville. Fast SD ville bara debattera muslimsk terrorism och inte det våld som utövas av extrema vänster- och högergrupper som är skyldiga till mycket mer våld. Det största hotet mot människors säkerhet står den extrema högern och rasister för. Dessa grupper och enskilda med sådana åsikter är skyldiga till flest mord och mordförsök av alla under senare år. Därefter kommer den extrema vänstern som främst angripit extremhöger. Säkerhetspolisen bedömer att alla tre grupperna är ungefär lika stora, dom omfattar ca 200 personer vardera. Men SD är så förblindade i sin islamofobi att man kan inte se var det stora hotet mot människors säkerhet kommer från. Lyckligtvis visade debatten i Riksdagen att SD står ganska ensamma i sin förvridna människosyn.

Alltså tar vi ännu en hälsning till SD och dess sympatisörer:

Alle Menschen sind frei und gleich an Würde und Rechten geboren.

Det är första meningen i den första artikeln i Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna. Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter, på svenska. Tänk på det!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Den israeliska ockupationen

  1. skvitt

    Tumme!/Skvitt

  2. Tom

    När blev det så att de israeliska förhandlarna inte var villiga att fortsätta förhandlingarna???Det var faktiskt så att herr Abbas krävde ett tiomånader långt byggstopp. Som herr Netanyahu gick med på. Men herr Abbas anlände till förhandlingsbordet först när några veckor av byggstoppet återstod – bara för att be att byggstoppet skulle förlängas med ytterligare tre månader och för att sedan pånytt försvinna.Han krävde ett byggstopp. Varför då anlända till förhandlingsbordet först när några veckor återstod av stoppet? Är det då Israel eller det palestinska ledarskapet som har problem med villighet när det gäller förhandlingar??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s