En revolutionsvåg som oroar

Egyptens flaggaEfter revolutionen i Tunisien är det allt mer uppenbart att nästa på listan är Egypten. Och detta är något som stora delar av världen oroas över. Samtidigt som vi nästan alla vill ha en ökad demokrati är det inom många grupper som oron är stor för vad som ska komma istället. Egypten under Mubarak har varit en västvänlig regim. Men jag tror att den allra största oron finns i Israel och Saudiarabien. Israel är starkt beroende av en regim i Egypten som t.ex. ställer upp på Israels blockad av Gaza. Öppnar Egypten gränsen mot Gaza är hela blockaden meningslös. Och den Saudiarabiska diktaturen måste också bli orolig. Troligtvis är den västvänliga regimen inte akut hotad. Diktaturen är så pass hård och kontrollen av befolkningen så stark att det troligtvis inte är någon ”risk” inom överskådlig tid att USA och Västvärlden ska förlora en allierad här.

Ett intressant faktum är att Carl Bildts största oro över det som händer i Egypten är den totala stängningen av Internet! Inte att kanske 100-talet människor slagits ihjäl. Kan det bero på att han är rädd för att ingen i Egypten ska kunna läsa hans blogg? Och återigen har vi kunna se hur viktiga kortvågssändningar är när det blir kris. Dom når fram även om myndigheterna bestämt sig för att släcka ner informationen. Jag blir därför orolig när jag ser att den brittiska högerregeringen beslutat sig för att med en kraftigt yxhugg göra en stor nedrustning av BBC World Service. Världens kanske mest respekterade nyhetskälla.

Men, den Högerregering som Storbritannien har ska lösa den ekonomiska krisen via den anorektiska metoden. Det görs så kraftiga nedskärningar inom den brittiska offentliga sektorn att brittisk ekonomi har tvärbromsat och istället backar. Något som istället riskerar att skada ekonomin ytterligare. De som drabbas värst av dessa nedskärningar är det Liberala partiet som ju är i koalition med den brittiska högern. Högerns väljare får sin principiella vilja igenom med de kraftiga nedskärningarna. Men det liberala partiets väljare är främst socialliberala väljare och dessa lämnar nu det Liberala partiet i expressfart. Partiets stora framgångar i förra valet riskerar att förvandlas till en katastrof i nästa val.

Moderata KannibalpartietMen här i Sverige blir det allt mer uppenbart att Centern och Kristdemokraterna under den närmaste tiden kommer att allt mer betona sin självständighet gentemot Moderaterna. – ”Nu måste vi ta för oss, annars försvinner vi” säger en kristdemokrat. Frågan är om det inte är för sent.

För övrigt noterar jag att moralpaniken drabbat oss. En översättare och samlare av japansk s.k. Mangakonst har dömts till 80 dagsböter för att en del av de bilder som han hade kunde betecknas som barnporr. Dvs bilderna visade vad som kunde vara pojkar och flickor i kanske sexuella situationer. Naturligtvis är domen egentligen skrattretande. Det finns klassiska gamla målningar som visar barn som badar nakna. Är innehav av en sådan tavla kriminellt? Lagen mot barnporr (som är helt riktig) finns till för att förhindra övergrepp på barn. Det som sker när fotografiet tas är ett vidrigt övergrepp och helt klart kriminellt. Att sedan fortsätta sprida bilden där barnet kan identifieras är fortfarande ett övergrepp på barnet. Att ur fantasin rita en bild (den kan mycket väl vara ack så vidrig) må vara äckligt, men ett övergrepp på barn? Kriminellt? Nej. Domen handlar om moral, och att vara omoralisk är inte kriminellt. Dessutom är manga inte vidrigt, det är puttenuttigt.

Slutligen hade jag tänkt ta en joggingtur i dag. Men snöfall, blåst och trötthet efter att ha sovit dåligt under natten satte stopp för den planen. Vi sätter vårt hopp till morgondagen.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “En revolutionsvåg som oroar

  1. Bloggaren Magnus

    Broder,När vi väl är överrens så är det värt att uppmärksamma. Magna är just det, puttenuttigt….Nu tror jag faktiskt att Carl inser att det är ytterst få, möjligen endast svenska turister som läser hans blogg.

    • Sven Tycker

      Tror du verkligen att Calle tror att det är så?Tillåt mig att citera dagens helsingborgs Dagblad: ”Man kan få intrycket att Carl Bildt driver UD som ett avknoppat bolag från Regeringen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s