Ättestupafiaskot

En av mina favoritministrar, Socialutförsäkringsminister Ulf Kristersson, har ju lovat att utreda konsekvenserna av Ättestupapolitiken i Sjukförsäkringen. Även Uffe har insett att allt inte gick så bra – med opinionen. Det oroväckande är att han dels inte verkar ha särskilt bråttom med utredningen av konsekvenserna. Och redan innan utredningen är gjord så kan Ulf berätta att det inte kommer att bli några större förändringar. Och det är just det som är det beklagliga. Det får ju inte inskränka på huvudskälet till de drastiska förändringarna. Och huvudskälet handlar inte om ”Utanförskapet”. Huvudskälet avslöjade förre Socialutförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson i ett svagt ögonblick när hon råkade säga: – ”de nya skärpta riktlinjerna för sjukförsäkringen ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.” DÄR kom sanningen fram. Det har ju också avslöjats i efterhand att det var Finansminister Anders Borg som drev igenom själva Ättestupan (dvs att slänga ut sjuka ur Sjukförsäkringen bara för att dom gått sjukskrivna för länge utan någon egentlig hänsyn till hur sjuka dom är).

Jag hörde att Danmarks Radio (som är den danska motsvarigheten till Public Service Sveriges Radio i Sverige) har fått ett nytt avtal med danska staten. Nu står det bland annat att Danmarks Radio (och TV) ska förmedla det kristna kulturarvet. Och islamofoberna i Dansk Folkeparti är nöjda. Som ateist (dvs varken kristen, muslim eller hindu) är jag tacksam för att det ännu inte står något om sådant i det svenska avtalet. Men ni ska se att snart har den konservativa högern här i Sverige drivit igenom något liknande här. Visst ska Public Service skildra och bevaka vad som händer i det kristna samhället, precis som i det hinduiska samhället, det muslimska samhället, det samiska samhället, det humanistiska samhället, arbetarrörelsen eller vad vi nu kan komma på. Och eftersom det finns fler kristna än muslimer så blir det mer om det kristna samhället. Men det innebär INTE att det ska ha någon speciell särställning. Public Service ska skildra det samhälle som den finns i!

Kopplingen mellan de västeuropeiska politikerna och diktaturerna i Nordafrika / Mellanöstern blir allt mer tydliga. Det är främst högerregeringen i Frankrike som avslöjats, men dom är inte ensamma. Jag har redan tidigare berättat om att den franska utrikesministern Michèle Alliot-Maries goda förhållande till den nu störtade tunisiska diktatorn Ben Ali. Hon gick så långt att hon när protesterna bröt ut, ett par dagar innan Ben Ali gick i landsflykt i Saudiarabien, erbjöd hon fransk polis- och militärhjälp för att kväsa demonstrationerna. Nu har det avslöjats att den franska premiärministern François Fillon låtit Egyptens diktator Hosni Mubarak bjuda hela hans familj på lyxsemester över nyårshelgen. Men han har ju råd, uppskattningar gör gällande att han i dag tillhör en av världens mest förmögna familjer. Egyptierna är fattiga, men Hosni Mubarak har berikat sig rejält. Vi börjar att allt mer förstå varför våra Europeiska stater har varit så motvilliga till att stötta demokratisträvandena i de länder i Nordafrika och Mellanöstern där demokratiprotesterna blossat upp. Det är inte BARA omsorgen om Israel tydligen.

Jag har tillbringat ett antal timmar av dagen i Ängelholm. Huvudskälet var att besöka AF:s kontor för ett ”seminarium”. Men jag har också hunnit med nästan en timme före och ytterligare en timme efter med att gå runt lite i Lergökastan och fotografera. Jag har tagit en provrulle med min Canon A-1. Och den verkar fungera utan anmärkning. Nu återstår att se hur bilderna blir sedan filmen har framkallats. Nästa kamera på provbänken är en Canon AE-1 Program.

Kimmy inspekterar stormenPå eftermiddagen tog Kimmy och jag en promenad upp genom Kalvahagen. Och det var uppenbart att stormen natten mellan måndag-tisdag tog i ordentligt. Stigen ovanför ravinen var blockerad sedan ett stort bokträd hade gått sönder ordentligt. Se bilden där Kimmy inspekterar förödelsen. Och uppe i fårhagen kunde jag räkna till i varje fall 7 rejäla rotvältor. Bild 1, Bild 2 och Bild 3. Det blåste verkligen rejält. Jag har sett vissa bedömare som hävdar att det egentligen blåste lika illa som under stormen Gudrun. Skillnaden är att det var ett mindre område som drabbades och dessutom höll stormen inte på lika länge.

Slutligen noterar jag att den nya FRA-lagen blev precis som den var tänkt att bli dvs inte som den var sagd att bli. Som en garanti för att skydda rättssäkerheten så skulle de som avlyssnades enligt lagen i efterhand få veta detta om dom visade sig vara oskyldiga. Men eftersom det råder sekretess så visar det sig att ingen blir informerad. Frågan är om detta är en blunder (dvs en usel utredning och ett uselt förslag) eller om det var medvetet (dvs man lurade öronen av svenska folket). Jag vet inte, men en präktig skandal är det.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s