Mubarak avgick till Calle Bildts besvikelse

Så avgick då till slut Hosni Mubarak. Eller blev avsatt av militären kanske det visar sig är en mer sann beskrivning? Hur som helst är det bara att hoppas att det nu blir en fredlig utveckling mot en demokratisk stat i Egypten. Och att demokratisträvandena fortsätter att sprida sig i området. När Hosni Mubarak i går gjorde egyptiska folket besvikna genom att fortsätta vägra avgå hörde jag Carl Bildt på radion säga att han inte heller tyckte att Hosni Mubarak skulle avgå som president. Jag tyckte mig förstå att motivet var att om han avgick måste man hålla nya presidentval!?! Det har varit mycket klargörande att studera västvärldens ledares reaktioner på demokratiprotesterna i Arabvärlden och jämföra med hur samma ledare reagerade när Östeuropas kommuniststater föll som käglor för ett antal år sedan. DÅ krävde man att de gamla ledarna skulle avgå omedelbart. Nu har man varit mycket försiktigare med sådana krav. Antingen beror detta på att man har lärt sig av någon form av misstag från då. Eller också handlar det om att vad man egentligen vill ha är vänligt sinnade styren – inte demokrati. Vänligt sinnade diktaturer är bättre än fientliga sinnade demokratier.

Egyptens flaggaSven Tycker att vi hoppas på en kedjereaktion på demokratiprotester. Och att inte religiösa ledare ockuperar demokratisträvandena. Religionen ska hålla sig borta från styrandet av stater. Det kvittar sedan om det är Islam eller Kristendomen eller Hinduer eller Judarnas religion eller… Det är lika illavarslande när USA:s president avslutar allt med ”God bless the United States” som när någon annan president avslutar med ”Allah är stor” eller liknande. Håll de religiösa tankarna inne i kyrkan, moskén, synagogan, templet eller vad nu huset kallas. Dessa tankar har INTE i parlamentsbyggnaden att göra.

Sedan kan vi hoppa från världspolitik till lokal politik. I Helsingborg spricker delar av Högerallianssamarbetet. Den treklöver som styr Helsingborg (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) avbryter samarbetet i Socialnämnden. Där hoppar Folkpartiet nämligen av. Upprinnelsen till bråket är när den Kristdemokratiska ledningen var så säkra på besluten att man presenterade ett färdigt ”Sammanträdesprotokoll” redan innan sammanträdet var hållet. Och sedan gavs inte Folkpartiet en plats i det Sociala utskottet. Där behöll M och Kd alla platserna för sig. Nu hoppar Fp av samarbetet.

Statistik har alltid varit spännande läsning. Jag läser att alkohol förorsakar nära fyra procent av alla dödsfall runt om i världen. Det är flera än Aids, Tuberkulos eller våld. Och dessutom bidrar det till mängder av andra sjukdomar som leversjukdomar, cancer osv. Och döden ökar. Men inskränkningarna mot alkoholen är mycket begränsade. Den fria marknaden är viktigare än folks hälsa. De svenska begränsningarna av alkoholmarknaden tillhör de strängare, utanför den muslimska världen. Men det vet vi ju redan, pengar styr.

Slutligen noterar jag att snöfall återigen fått hela samhällen att rasa ihop. Vi har helt gjort oss av med beredskapen mot snöfall. Vi här nere har klarat oss bra den här gången. Jag tror att snömattan är närmare 1 mm än 2 mm. Dvs vi fick inte mycket och det är jag tacksam för. Morgondagen har man lovat riktigt fint väder.

5 kommentarer

Under Okategoriserade

5 svar till “Mubarak avgick till Calle Bildts besvikelse

 1. Danibet

  Det är inte över än nu kommer resten av världen förändras inte bara där överallt sen att nästa wikileak våg ska handla om bankerna och att dom fasar en bank kolaps vi får väll se vad som händer.. =) PEACE AND LOVE 4 ALL

  • Sven Tycker

   Vi lever i en värld som ständigt förändras. Ibland fort, ibland sakta. men det pågår hela tiden en förändring. Ibland åt rätt håll, ibland åt fel håll. Men som sagt det förändras hela tiden, och i allmänhet allt fortare. Och Wikileaks kommande läcker från bankvärlden kan förhoppningsvis ruska om lite. Men tyvärr är jag pessimist när det gäller att komma åt finansvärlden. Den lever ett eget liv – tyvärr! Ingen vågar på allvar ge sig på den. Den är för betydelsfull för makten. Och då för Makten på alla håll.

 2. Bloggaren Magnus

  Sven – försök vara seriös. Läs Carls blogg( http://carlbildt.wordpress.com/2011/02/12/det-ar-nu-det-borjar/) och försök på ett seriöst sätt tolka den som att Carl är besviken på att Mubarack avgick. Det går inte, CB välkomnar självfallet det som nu skr i Egypten, men det måste ske kontrollerat.

  • Sven Tycker

   I en radiointervju dagen innan, svarade Carl Bildt på frågan om han inte tyckte att det var dags för Hosni Barak att avgå, att det tyckte han inte eftersom det då måste hållas nya presidentval inom 2 månader. Han ansåg det vara bättre att Barak satt kvar. Därav mitt konstaterande att han nu kände besvikelse över att han avgick.

 3. skvitt

  ”… vad man egentligen vill ha är vänligt sinnade styren – inte demokrati. Vänligt sinnade diktaturer är bättre än fientliga sinnade demokratier. ”Visst är det så!/Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s