Demokrati är inte lätt

De politiska protesterna i Nordafrika och Mellanöstern sprider sig. Algeriet, Libyen, Jemen, Bahrain, Iran osv har alla sina egna protester. Och västvärldens ledare vet inte riktigt på vilken fot dom ska stå. Det gäller ju att satsa på vinnaren, upprätthålla skenet att man stödjer en demokratisk utveckling men samtidigt inte reta sina allierade. Stödet för protesterna i Iran är därför stort. Protesterna i Libyen kan också ses som positiva. Men det är värre i t.ex. Bahrain. Här har USA en mycket viktig flottbas, och det gäller att inte bli ovän med Kungen och den av honom utsedda Premiärministern. Dvs liknande problem som med Tunisien och Egypten. Det gäller att hålla sig informerad så att man kan se vartåt det lutar innan man yttrar sig. Demokrati är som sagt bra, men att ha allierade är ännu viktigare.

Bahrains flaggaNågra som fått problem är Formel 1 cirkusen. Den 13 mars ska nämligen F1 köras i just Bahrain. Och i helgen ska det köras GP2-lopp och efter det flyttar F1-cirkusen in för tester. – ”Det finns en uppenbar fara, eller hur? Om de här människorna vill skapa kaos och vill att världen ska se på så vore det förbannat enkelt, eller? Man skapar ett problem på startgriden och berättar det för hela världen” säger F1-diktatorn Bernie Ecclestone till Daily Telegraph. ”De här människorna…” är alltså de som demonstrerar för demokrati.

Glad gubbeDet känns lite konstigt. Men jag vill ge Högerregeringen beröm igen. Det är andra gången denna månaden så det känns mycket konstigt. Anledningen är att vår Miljöminister Andreas Carlgren tydligen är på väg att införa en lag som ger Polisen rätt att vid nedskräpning utfärda böter på direkten utan inblandning av åklagare. 800 kronor ska det kosta att slänga skit omkring sig. Se mer i Aftonbladet och Expressen. Tyvärr tror jag inte att lagen får så stort genomslag. Här i Åstorp är det åratal sedan jag senast såg en polis utanför sin snuttefilt / polisbil. Och då hade han parkerat bilen utanför Contan och skulle bara gå in och köpa eftermiddagsfika. Men, det var en god tanke Andreas.

Matpriserna stiger runt om i världen. Och detta är ett allvarligt problem för fattigare länder. Orsaken till de stigande priserna är flera. En är att klimatförändringarna har inneburit allt mer extremt väder. Dvs om inte torkan förstör skördarna så gör översvämningar detta. Men ett annat skäl till prisökningarna blir allt mer uppenbart. Livsmedel har blivit en spekulationsvara. I jakten på lättförtjänta pengar köps skördarna upp av spekulanter som ligger på livsmedelslagren tills man lyckats trissa upp priset på en marknad som präglas av spekulation. Allt för att försvara den fria marknadsekonomin…

Belgiens flaggaFör övrigt ser jag att Belgien satt nytt världsrekord. I dag tangerade man det tidigare irakiska världsrekordet i att stå utan regering. I morgon har det gått 250 dagar sedan valet i Belgien utan att politikerna lyckats bilda en regering. Hip hip hurra för Belgien!

Slutligen ett citat: – ”Jag säger väl vad fan jag vill till den här jävla sossekommunistblaskan.” Den som yttrar sig så belevat är den nyvalda viceordföranden för Moderata Ungdomsförbundet i Helsingborg. Anledningen till detta intelligenta yttrande är att han några dagar tidigare till tidningen uppgivit falskt namn, ålder och bostadsort i samband med en intervju och fotografering. Tidningen han ger denna komplimang till är gratistidningen City, en tidning med mycket stark anknytning till allmänborgerliga Helsingborgs Dagblad – i Helsingborg. Tidningen ges också ut i Malmö/Lund av Bonnierägda Sydsvenskan som är ännu mer borgerlig. Av omtanke om den väluppfostrade spolingens släkt och vänner så publicerar vi inget namn. Men jag konstaterar att han råder tidningen att begära leg av de dom intervjuar. På något sätt så känner jag att skoltalibanen Jan Björklund har rätt. Det är något fel på det svenska skolväsendet.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s