Calles ineffektivitet

Carl BildtI en ESO-rapport (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) som Riksdagen har beställt får Carl Bildts Utrikesdepartement hård kritik för ineffektivitet. Utredaren, Richard Murray, menar att om UD fungerade mer effektivt så skulle man kunna spara så pass mycket pengar att man skulle slippa lägga ner ett antal ambassader. UD är för stort, och har för många chefer. Diplomaterna har fullt upp med att informera, samråda och förankra internt istället för att sköta sitt egentliga jobb. IT-nivån är undermålig och utbildningsnivån för låg. Carl Bildt kan dock inte kommentera utredningen, han är i sedvanlig ordning utomlands och reser. Men han har visst lovat att tillsätta en utredning…

Ett av Barack Obamas viktigare vallöften (i varje fall för mig) har nu uppenbarligen slutgiltigt slängts i papperskorgen. Det handlar om löftet att stänga ner Guantánamofängelset där mängder av misstänkta terrorister sitter internerade år efter år – utan någon form av rättegång där deras skuld prövas. Det är mycket troligt att en hel del av de som sitter internerade på militärbasen på Cuba är skyldiga till svåra brott. Att dom är terrorister med många liv på sitt samvete. Men, vi vet inte. Saken har inte prövats i en domstol. Men vi vet att många av dom utsatts för tortyr på ett sätt som inte är acceptabelt för ett land som kallar sig den största demokratin på jorden. Det är en skam för den amerikanska demokratin att gömma undan dessa människor ”utomlands” för att slippa följa de lagar som gäller. Och detta utan rättslig prövning.

Västsaharas flaggaJag hade tänkt att överraska mig själv och ge regeringen beröm två dagar i sträck, men det blir inget. I går hörde jag att Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) skulle försöka stoppa EU:s avtal med Marocko om fiske utanför det av Marocko ockuperade Västsahara. Men jag förstår att det svenska försöket med all säkerhet är på väg att misslyckas. Västsahara var tidigare en spansk koloni, som när Spanien drog sig ur ockuperades av Marocko. En ockupation som världen inte har accepterat och det finns i Västsahara ett starkt motstånd (fredligt sådant) mot ockupationen. Men, EU:s fiskeriavtal med Marocko är att i praktiken godkänna landets ockupation där det Europeiska fisket sker på ett mycket miljöskadligt sätt och dessutom förhindrar innevånarna själva i Västsahara att försörja sig på fisket. Det är naturligtvis direkt skamligt att skriva ett avtal med ockupationsmakten för att ge de storskaliga europeiska fiskeflottorna tillgång till vattnet.

Slutligen ser jag att Integrationsminister Erik Ullenhag (fp) censurerats av Regeringskansliet. I slutet av januari deltog Ullenhag i en minnesstund för förintelsens offer som hölls i Stockholms synagoga. Han höll då ett tal, där han bland annat nämnde folkmorden på armenier, assyrier/syrianer och kaldéer i Turkiet under första världskriget då närmare 2 miljoner människor mördades. Men Högerregeringen har inte velat acceptera massakern som folkmord. Troligen med omtanke om förbindelserna med Turkiet. Dock gick i mars 2010 ett beslut igenom i Sveriges Riksdag där händelsen officiellt benämndes som folkmord. Direkt efter gick Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt ut med ett uttalande där det deklarerades att dom höll inte med Riksdagen. Ullenhags tal lades direkt ut på Regeringens hemsida, men efter några dagar suddades biten om det aktuella folkmordet bort från inspelningen. Troligtvis skedde censuren efter protester från Turkiet.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Calles ineffektivitet

  1. Bloggaren Magnus

    För kännedom: Carl är i Riga.

    • Sven Tycker

      Jo, jag hörde det men tyckte inte att jag behövdes precisera. Fast han har väl redan rest vidare för att träffa några andra…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s