Centerns kris

Centerpartiets kris blir riktigt uppenbar när jag läser om de politiska partiernas medlemsutveckling. Det visar sig att 2010 ökade ALLA svenska riksdagspartier sina medlemstal – utom Centern. För Socialdemokraterna gäller att man ökade medlemstalet för andra året i rad. Partiet har nu över 105.000 medlemmar. Partiets kris i övrigt syns alltså inte i medlemstalet. Vänsterpartiet hade den största ökningen i ”modern tid” och ökade med 2.500 till 11.900 medlemmar. För båda partierna gäller nog att många anslutit sig med motiveringen att ”nu får det fanimej vara nåck”. Procentuellt största ökningen förra året hade Miljöpartiet som ökade med 46% till drygt 15.500 medlemmar. Även partierna på högra planhalvan ökar. Moderaterna är nu uppe i nästan 60.000 medlemmar, Folkpartiet hade en mindre ökning till 18.000 medlemmar. Även Kristdemokraterna hade en marginell ökning. Och även Sverigedemokraterna hade en rejäl ökning till nästan 6.000 medlemmar. Men, som sagt, Centerpartiet tappade nästan 3.000 medlemmar. Partiet som tidigare varit näst störst har passerats av Moderaterna och går sedan flera år kräftgång. Och för ett parti att ett valår tappa medlemmar innebär KRIS. Det handlar naturligtvis om att mängder av traditionella centerväljare lämnar partiet medan man inte lyckas attrahera tillräckligt många nya medlemmar i de nya storstadsgrupper som man satsar på. Jag fortsätter att ställa frågan – när får Maud Olofsson gå?

Libyens gamla och nya flaggaSituationen i Libyen blir allt mer allvarlig. Allt medan allt fler överger Gaddafi blir hans panikartade utspel allt mer bisarra och oroväckande. Det är därför skamligt att höra Carl Bildt och andra västpolitiker vägra ta tydlig ställning. Men det finns naturligtvis skäl till denna rädsla. Gaddafis Libyen har varit en god allierad i kampen för att stoppa flyktingströmmen til södra Europa från Afrika. Libyen har fått hjälp från EU med att bygga upp sin kustbevakning och man har gjort överenskommelser med Libyen om att skicka tillbaka flyktingar som kommer via Libyen direkt – utan att dom ens får lämna in ansökan om asyl i EU. En ny regim i Libyen skulle med största sannolikhet innebära en ökad flyktingström. Och då är demokratin i Libyen inte så viktig längre. Libyen är också en säker leverantör av olja. Och Europeiska bolag tjänar stora summor i Libyen på oljan. Ett av dessa är Lundin Petrolium som ju Carl Bildt en gång satt i styrelsen för. Och då väger demokratin lätt. Ännu ett skäl till tystnaden är rädslan för att islamister ska ta makten. Då är det bättre med en blodig diktator som håller islamisterna på mattan. Jag skäms! Bilden visar förresten Libyens gamla flagga från självständigheten och förhoppningsvis även Libyens nya flagga.

Det är ju som Carl Bildt påpekade i den nyligen avhållna utrikesdebatten i Riksdagen. EU:s utrikespolitik är Sveriges utrikespolitik! Och om stora EU stater som Berlusconis Italien och Sarkozys Frankrike vill ha sin personliga vän Gaddafi kvar vid makten så är det också Carl Bildts Sveriges politik. Som sagt, jag skäms!

Olof PalmeOch med tanke på att det nu är nästan exakt 25 år sedan Olof Palme mördades så kan det vara anledning att påpeka att en av hans största argument för att Sverige INTE skulle vara medlemmar av EEC (det som sedan blev EU) var just det faktum att EEC hade som mål en gemensam utrikespolitik. Och Olof Palme drog den slutsatsen att om vi tvingades underordna oss de stora Europeiska staternas utrikespolitik skulle Sverige inte kunna föra en självständig utrikespolitik i solidaritet med mindre och fattigare stater runt om i världen.

Men, det gick som det gick för Olof Palme. Det fruktansvärda hat mot Olof Palme som fanns inom stora delar av Högern i Sverige kostade till slut Olof Palme hans liv. Vi minns alla t.ex. den pilkastningstavla som Moderata Ungdomsförbundet hade, med en elak karikatyrbild av Olof Palme på och som sagt användes för att kasta pil på. Oberoende av vem som mördade Olof Palme så var Palmehatet från högern skuld till mordet. Detta oberoende av om det var en liten grupp poliser / säkerhetsfolk / militärer som låg bakom mordet (som bland annat Leif GW Persson hävdar. En ensam Palmehatare som f.d. polischefen Tommy Lindström hävdar eller en påverkad Christer Pettersson som Palmegruppen fortfarande tror. Oberoende av vilket så är det en skam för Sverige att mordet inte kunnat klaras upp. Med största sannolikhet pga (medvetet?) klanteri i utredningen från första början. Allt eftersom tiden går blir JAG allt mer övertygad om att den teori som bland annat Leif GW Persson framför också är den rätta.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s