Lite tidsperspektiv

Avveckla kärnkraften - NUI sedvanlig ordning rapporteras om nya motgångar i Fukushima i Japan. Utsläppen av radioaktiv strålning är värre än tidigare befarat. Alla som bor inom 3 mil från de havererade reaktorerna har nu uppmanats att lämna sina hem. Delar av vattnet så långt bort som i Tokyo är förgiftat. Mängder med jordbrukare kan inte sälja sina produkter eftersom det är förgiftat av utsläppen. Utsläpp som man fortfarande inte har någon som helst kontroll över. Kärnkraft är INTE en ren kraftkälla. Kärnkraft är INTE en ofarlig kraftkälla. Kärnkraft är INTE en oändlig kraftkälla. Däremot skapar kärnkraften ett avfall som vi i Sverige ska gräva ner så vi slipper se det. Där ska det sedan ligga i 100.000 år innan det är ofarligt. Det är 2.000 år sedan Jesus korsfästes. Det är 4.000 år sedan pyramiderna i Egypten byggdes. Det är 10.000 år sedan den senaste istiden täckte hela Skandinavien med ett tjockt islager. Det är 30.000 år sedan Neanderthalmänniskan dog ut. Det är 60.000 år sedan de första människorna vandrade in i Europa från Afrika. Avfallet ska grävas ner i 100.000 år!

En glad Håkan JuholtI dag valdes Håkan Juholt till ny ordförande för Socialdemokraterna. Och som jag sagt vid tidigare tillfällen tror jag att detta är ett bra val. Jag uppfattar Håkan Juholt som en politiker med båda fötterna på jorden och med samma fötter placerade i en traditionell socialdemokratisk mylla. En annan mycket positiv faktor är att Juholt har sin bas utanför Fjollträsk. Det är faktiskt där som den övervägande delen av svenskarna bor. När stockholmsmedia (som kallar sig riksmedia) debatterar detta verkar dessa tro att en majoritet av svenskarna bor i Stockholm. Det har också blivit lite tystare med alla högertyckare som i början helst ville spola Håkan Juholt som något helt värdelöst. Jag tror att man på den sidan har börjat inse att Håkan Juholt kan bli ett rejält hot istället. Nu återstår bara för det Socialdemokratiska partiet att forma en politik baserad på traditionell solidarisk arbetarrörelsepolitik placerad i ett modernt samhälle. ”Förnyelse” är inte synonymt med ”högervridning”. ”Förnyelse” innebär modernisering och anpassning till en föränderlig omvärld.

I går berättade jag om hur kommunerna i Nordvästskåne köpt Ängelholms flygplats av Luftfartsverket för 40 miljoner för att sedan dagen efter sälja det hela till företaget PEAB – för i praktiken 25 miljoner. Detta utan att någon annan intressent fått visa intresse. I dag fortsatte Sydnytt bevakningen av ärendet genom att berätta att en hel del politiker i området ifrågasätter hur kommunpolitikerna i området sitter i knät på PEAB och överlåter verksamheter till dom förmånligt. Sjukhuset i Ängelholm är ett annat exempel. Men vad ska man med kompisar till om man inte ska gynna dom?

SkånetrafikenI Danmark har järnvägsbolaget DSB:s vd fått sparken. Detta sedan det står klart att DSB (som är Danmarks motsvarighet till SJ) använt statliga subventioner avsedda för Danmark till att kunna lägga ett tillräckligt lågt anbud på Skånetrafikens Øresundståg. DSBFirst lämnade lägst anbud och SJ förlorade trafiken vid senaste upphandlingen. SJ överklagade med hänvisning till att DSB sockrat sitt anbud med subventioner från danska staten. Men överklagandet lämnades utan åtgärd. SJ lär nu återkomma med ett nytt överklagande.

Danmark är också ett land som tror sig ha stort problem med invandring. Det rasistiska Dansk Folkeparti har fått med sig den borgerliga höger/center regeringen på en politik där icke-danskar är något fel. Den främlingsfientliga debatten har nu gått så långt att det danska näringslivet nu protesterar. Danskar och Danmark har blivit så kritiskt / skeptiskt / avvisande till kontakter med icke-danskar att företagen har svårt att rekrytera kompetent personal som ibland kan behöva tas från andra länder. Men dessa vill inte flytta till ett Danmark som i praktiken styrs av ett rasistiskt Dansk Folkeparti och som dom inte känner sig välkomna till!

Enligt en undersökning som Motormännen gjort bland ledamöterna i Trafikutskottet finns det där en majoritet för det ganska självklara att förbjuda SMS:ande medan man kör bil. Av de 17 ledamöterna i utskottet anser 9 att ett förbud ska införas. Vår borgerliga högeralliansregering har tidigare sagt blankt Nej till självklarheterna. Men vi ska se att partipiskan kommer att vina.

Enligt en SIFO-undersökning som gjorts tycker 66% (dvs 2 av 3 svenskar) att systemet med Systembolagets monopol på alkoholförsäljningen är en bra idé. Och siffran ökar för varje år. För tio år sedan var det ungefär varannan svensk som hade samma åsikt. Den svenska modellen leder!

Annonser

7 kommentarer

Under Okategoriserade

7 svar till “Lite tidsperspektiv

 1. Northern Light

  Det radioaktiva avfallet är nog det enda som håller sig längre än pyramiderna…vissa radioaktiva ämnen behöver ännu längre tid än 100 000 år för att avklinga.

 2. - Winch -

  Jag var tvungen att undersöka ditt påstående. Rysligt nog är jag en av de få som älskar gult. Särskilt i kombinationer. Rött-gult, lila-gult, svart-gult osv Din blogg känns som en bekräftelse 😉 Gillar Zorntavlan längre ner. han inspirerar inte bara med pensel men även passion, ;)Ha en skön natt / w

 3. - Winch -

  Jag är inte politisk av mig men hoppas på det bästa. Vore skönt att uppleva fredsglans och behag men vad kan jag kräva av jorden idag? Allt blir svårare. Ha d g

 4. HEMIMAMMA

  Klockrent och vi är helt överens… TUMME!

  • Sven Tycker

   Det finns inget som värmer så bra som beröm – möjligen med undantag för bastubad. Men jag är faktiskt ingen älskare av bastubad så jag tar åt mig berömmet med ännu större glädje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s