Avveckla kärnkraften

Jag ser att ägaren till de havererade kärnkraftsaggregaten i Fukushima beräknar att man ska börja få koll på utsläppen så att dom börjar sjunka – om tre månader. Det kommer att ta sex till nio månader att få reaktorerna kylda. Full koll på läget så att säga. Jag såg en beräkning som visade att närmare 4% av de kommersiella kärnkraftsaggregat som än så länge har stängts ner i världen har stängts pga härdsmälta. Något som ju inte kan ske. Totalt har det i världen tagits 565 kärnreaktorer i drift sedan den första startades 1954. Av dessa har 129 stängts ner fram till i dag (inklusive hela Fukushimaanläggningen). Av dessa är det 6 som stängts sedan dom drabbats av härdsmälta. Detta ger närmare 4%. En ganska hög siffra för något som ju egentligen inte kan hända.

Högerregeringen är på väg mot nästa förlust i Riksdagen. Det finns en majoritet i Riksdagen nämligen för att förbjuda att man kastrerar smågrisar utan att först bedöva dom. Jordbruksminister Eskil Erlandsson är lissen i ögat. Han tycker det är ganska humant att spänna fast den panikslagna lilla skrikande kultingen i en metallställning, fram med kniven och knipsa av det hela, och sedan släppa ner den stackaren igen. Själv tycker jag det är ganska självklart att något sådant görs så humant som möjligt. Tänk på den saken när ni sedan köper billigt importfläsk. Det finns anledningar till att det är billigare. Köp svenskt och ge EU en rejäl spark i häcken – utan bedövning.

SIFO har förresten släppt sin lite större opinionsundersökning av väljarsympatierna. Enligt denna väger det jämnt mellan blocken. Medan Moderaterna fortsätter att äta upp sina röstboskap (M ökar med 1,6% sedan förra mätningen, men röstboskapen minskar alla med sammanlagt 2,1%). Kd hamnar under spärren och C mitt på spärren. På andra sidan ökar S och Mp medan V tappar, men totalt sker en ökning. Dvs egentligen inga sensationer, utan vad man kan vänta sig. Tyvärr är SD i dag fjärde största parti efter M, S och Mp. Dvs större än alla tre moderata röstboskap. Men dom är ju snart museiföremål. Det är bara att hoppas att SD blir det också.

Apropå gårdagens undring över var Libyen fått sina klusterbomber från så såg jag i bladet i dag att dom förmodligen kommer från EU-landet (och NATO-landet) Spanien. Det är ett livligt fördömande av Libyen i dag, men Gaddafi passade ganska bra när det gällde att sälja vapen för inte så många månader sedan. Det var inte så länge sedan vår egen svenska Handelsminister var i Libyen för att försöka kränga svenska militära produkter till regimen i Libyen. Dubbelmoralen skördar ständigt nya triumfer. Och förbudet mot klustervapen är ganska begränsat. Den svenska påskriften på förbudet satt mycket långt inne. Klustervapen ingick ju liksom i JAS Gripens vapenförråd. Och de stora militära förbrukarna som USA, Ryssland, Israel och Kina har inte skrivit på något förbud mot klustervapen. USA och Israel är snarare ganska aktiva användare av vapnen. Som sagt, dubbelmoralen är uppenbar.

Springtimeuppladdning 2011: Mindre än en månad kvar så det kanske är dags att döpa om ”joggingrapporterna” till ”springtimeuppladdning”. Det fick bli en lite kortare runda i dag också, så att jag kan hålla en målsättning om två rundor per vecka i varje fall. Dagens runda blev 6 km, upp Skogslundsbacken och sedan Björnås och bort om Bronsåldersvägen och Odenbacken ner. Eftersom vi hade ägnat förmiddagen åt Friluftsfrämjandets tipspromenad Lunken (det innebär ett par timmars skogspromenad) och sedan under eftermiddagen tagit en längre promenad ”ud på vångarna” med Kimmy så kändes det en del i benen att efter det ge sig ut och springa. Inte hade det blivit bättre av en hel del trädgårdsarbete. I början kändes det i benen, men allt eftersom jag sprang så gick det snabbare och snabbare. Tiden 32.40 är fullt normalt, och bra med tanke på hur sakta det gick i början.

Slutligen noterar jag som en av många arbetslösa att man inte ska ge upp. Tänk på att även om tiden har gått ut för att göra ansökan så är chansen inte över. Jag läser till exempel om Fredrik Reinfeldts förre statssekreterare H G Wessberg som nu fått nytt jobb och är Sveriges representant i den Europeiska revisionsrätten. Ett mycket (mycket) välbetalt jobb med hög prestige. Hans ansökan till tjänsten (som var utannonserad enligt konstens alla regler) lämnades in två månader efter att ansökningstiden hade gått ut. Men se’n gick det undan. Det tog bara ett par dagar för Högeralliansregeringen att utse H G till jobbet. Så kan det gå när inte haspen är på. Tänk på det när ni skickar in alla era ansökningshandlingar. Det är inte så noga med formaliteterna. Och vi får väl se det positivt. Det är ju bra när den förre arbetsgivaren tar ansvar för sin personal även efter att dom lämnat.

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Avveckla kärnkraften

 1. king carolo

  Bra igen Sven! Håll igång!

 2. Bloggaren Magnus

  Det där med att röstboskapen som du kallar dom(riktigt kul uttryck) tappar till förmån för moderaterna och enligt din förhoppning håller på att bli museieföremål, ska du inte ge alltför stora förhoppningar. Jag har sagt det förr, och upprepar mej gärna, kamrat 4% kommer att rädda alliansen kvar även 2014. Gott så. Dessutom kommer det att inledas valtekniskt samarbete bland allianspartierna i någon form.Men är det inte länge sedan du skrev något bra och positivt om regeringen?

  • Sven Tycker

   Kompis fyra procent tror jag på, den räddade ju i varje fall Kd kvar redan förra valet. Den ”fara” som finns är att man ligger för långt under 4% så att ingen vill riskera att kasta bort sin röst och istället INTE röstar på Kd fast man skulle gjort det annars. Centern tror jag faktiskt klarar sig med nöd och näppe utan kompis fyra procent. Däremot tror jag nog inte på det valtekniska samarbetet – faktiskt.Nä, jag har inte glömt mitt löftew om positiv kritik- men det är ju ett sån’t helvete att hitta något. De bästa besluten Riksdagen har fattat är ju dom där Högern har förlorat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s