De enkla lösningarna i Finland

Finlands flaggaValet i Finland blev precis som väntat en stor framgång för missnöjespartiet Sannfinländarna. I stort sett alla andra partier tappade väljare. Värst gick det för Centerpartiet medan de finska moderaterna, Samlingspartiet, tappade minst och nu blev största parti. Det ska bli spännande regeringsförhandlingar. Men finnarna brukar kunna pussla ihop en underlig kombination till slut. Det troliga är att Sannfinländarna släpps in i regeringen. Och detta är både på gott och ont. Partiet är ett enda sammelsurium av populistiska tankar. En del vettig populism, i andra fall rena dårpippin. Partiet är starkt EU-kritiskt. En åsikt som väljarna i vanliga fall har svårt att hitta ett parti för att få utlopp för. I Finland precis som på de flesta andra håll så är EU-entusiasmen mycket större i det styrande toppskiktet än bland folk i allmänhet. EU har alltid varit ett toppstyrt projekt. Och här är inte Finland unika.

Sannfinländarna står också för en stark kritik av de ökade klyftorna i Finland. Man tycker att rikt folk ska ta ett större ansvar och inte bara smita undan och låta andra stå för fiolerna. Partiet är också mycket kritiskt mot invandrare och står för en klart främlingsfientlig linje. Frågan om det svenska språkets ställning lägger jag mig inte i. Jag kan känna viss förståelse för att alla i Finland inte vill tvingas lära sig svenska bara för att Finland en gång i tiden tillhörde Sverige. Det ska som sagt bli spännande.

Apropå gårdagens påpekande om att Högeralliansen och Eskil Erlandsson är på väg mot bakläxa i Riksdagen när det gäller att kastrera smågrisar så ser jag att det är ännu en fråga som Högeralliansen är på väg att gå på pumpen i. Trots motstånd från Högerregeringen så är det på väg att beslutas om ett uttryckligt förbud mot att ha sex med djur. Jag har ännu inte lyckats komma underfund med hur man motiverar ett motstånd mot ett sådant beslut.

VargIngen har väl missat den senaste skräckhistorien om de hemska vargarna. Om inte kan ni läsa i Aftonbladet och Expressen. Men jag tycker att rubrikerna är lite missvisande. Det handlar inte alls om att någon varg attackerat någon mamma med hennes barn. Vad som hänt är ju att en varg försvarat sitt revir mot en lösspringande hund. En hund som tydligen befann sig nästan 100 meter från husse. Jag får bara ännu fler argument mot folk som låter sina hundar springa lösa i naturen. Vargen är ett litet hot. Men jägare är ett mycket större hot. För att inte tala om trafiken som skördar allra flest offer. Att sedan maken (som av en ren tillfällighet råkar vara jägare) sprider skräckhistorier är väl inget som förvånar. Annars är jag mer rädd för Rottweilrar och andra livsfarliga hundar. DOM utgör ett stort hot mot oss fredliga. Inför skyddsjakt på dylika bestar!

Annars ser jag att många villa- och bostadsrättsägare fortfarande inte amorterar sina lån. Ungefär 30% av alla i hela landet gör ingen som helst amortering. I Stockholm gäller att omkring varannan villa- och bostadsrättsägare inte alls amorterar någonting. DET om något är väl ett bevis för att vi är på väg in i en bostadsbubbla. Dom räknar med att priset ska fortsätta uppåt och uppåt och uppåt i all evighet. Dom tror att dom inte behöver betala på sin skuld utan kan sälja för ett högre pris än dom köpte och göra en nätt förtjänst. Att man inte passar på att amortera när räntan har varit så låg som den varit är något som övergår mitt förstånd. Bubbla alltså!

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “De enkla lösningarna i Finland

  1. magganorkide

    Jag rebloggar.

  2. HEMIMAMMA

    Jag är aldrig rädd i skogen när jag är ute med mina barn. (vi bor i Rialareviret) Däremot blev min då tvåårige son brutalt anfallen av grannens två hundar PÅ VÅR EGEN TOMT…Men polisen valde att lägga ner fallet…Perspektiv tack till alla de som släpper hundar i en årstid då lagen säger att de ska vara kopplade!

  3. Spiken

    Drygt 50% av sannfinländernas röster kommer från Sverige. Utlandsfödda finnar frå rösta i sitt hemland. De fletsa finnar jag jobbat med inom verkstadsindustrin är rasister. Om de nu älskar sitt land så mycket kunde alla de bidragstagande finnar i Sverige åka hem till sitt fosterland och göra rätt för sig. Hur sjukt är inte det att rösta från ett annat land för en förvriden tanke om sitt lands storhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s