Korkpriset till Handelsministern

Dagens korkpris tillfaller Sveriges Handelsminister Ewa Björling (moderutt förstås). För över ett år sedan blev hon KU-anmäld av socialdemokraten Eva-Lena Jansson. Anledningen var Handelsministerns engagemang för att hjälpa svensk krigsindustri att sälja ett svenskt system för flygburen övervakning till den libyska diktaturens militär. Och det har tagit lång tid att få ärendet upp i Konstitutionsutskottet. Men nu är det dags. Och det måste ju sägas att det är den för Ewa Björling och resten av krigsexportörerna minst lämpliga tidpunkten att diskutera militär export till Libyen. Ewa var när affären var klar mycket stolt över den. Huvudskälet var ju att hjälpa Libyen att få stopp på flyktingströmmen till Italien och Malta. Men jag tror att Ewa Björling helst hade sett att ärendet hade klarats av snabbare i KU. Jag tänker med spänning se hur Ewa Björling (m) kommenterar det hela på sin blogg Frihandelsministern. Ibland kanske det är smart med begränsningar i den fria handeln? T.ex. export av krigsmaterial till diktaturer? Skriv gärna på och kräv ett stopp för svensk export av krigsmaterial till diktaturer på www.demokratikriterium.nu

Jag ser att Anders Borg tycker att det är dags för Sverige att ansluta sig till den s.k. Europakten. Ville svenska folket inte ansluta Sverige till Euron så får vi väl smyga in oss.

Och när vi nu ändå talar om vår eminenta finansminister så ser jag att sedan han tillträdde har samhällets resurser till vård, skola och omsorg minskat med 100 miljarder kronor. Pengar som istället delats ut till de som redan har sitt på det torra i form av skattesänkningar. Tänk på det när Påskuppropet på Annandagen demonstrerar mot Ättestupan i sjukförsäkringen. Skälet till införandet av Ättestupan var enligt förra Socialutförsäkringsministern Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) att spara pengar så att skatterna kunde sänkas. Det ska kanske poängteras att när sjukfrånvaron var som högst 2003 (den hade då fördubblats sedan 1998) så berodde ökningen inte på att flera var sjuka utan den berodde på att de som var sjuka inte kom i arbete eftersom rehabiliteringen inte fungerade. Och att rehabiliteringen inte fungerade berodde på att ingen arbetsgivare var intresserad av att ha någon anställd som inte kunde jobba för fullt. Sedan 2003 har sjukfrånvaron stadigt minskat igen. Det är alltså inte Moderaternas Ättestupa som ligger bakom den stora sänkningen, det är andra faktorer som tidigare regering genomförde. Ättestupan försöker istället lösa ett problem som inte finns på ett människovidrigt sätt.

Gå in på Påskuppropet mot utförsäkringarna av sjuka och se när det arrangeras protester där du bor.

Annars ser jag att Internationella Badmintonförbundets styrelse bestämt sig för att skjuta på införandet av kjoltvånget för kvinnliga badmintonspelare. Fast, det handlar bara om en månad för att töserna ska få lite mer tid på sig att vänja sig vid kjolen.

Det är nu 50 år sedan mastodontbygget Vasa bärgades. Enligt myten efter att Anders Franzén frenetiskt letat efter skeppet som ju förliste 1628. I själva verket begärde redan 1920 (det är mer än 90 år sedan) Rafael Olichanski och hans bror om tillåtelse att bärga skeppet Vasan som man hade hittat utanför Beckholmen. Men dom fick avslag på sin ansökan. Senare fick Anders Franzén själv information från Olichanski om var skeppet låg. Men så har ju inte historien lagts fram utan Franzén har tagit äran åt sig för att efter intensivt sökande ha hittat vraket. Det kan finnas ett samband mellan detta och att Olichanski var judar och högermannen Franzén var klar antisemit. Historien är inte alltid precis sådan som vi får lära oss.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Korkpriset till Handelsministern

  1. HEMIMAMMA

    Budkavle går!!

  2. skvitt

    Tänkte rebloggat, men det misslyckades.Behöver väl då inte påpeka att det är bra skrivet./Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s