Korkpriset till Socialutförsäkringsministern

Korkpriset för i dag tänkte jag ge till båda våra Socialutförsäkringsministrar (den tidigare Cristina Husmark Pehrsson och den nuvarande Ulf Kristersson samt Finansminister Anders ”Han Som Bestämmer” Borg för den Ättestupa i sjukförsäkringen som dom infört. I dag har tiotusentals människor runt om i Sverige demonstrerat mot de omänskliga reglerna. Bakom Påskuppropet ligger Svenska Kyrkan vars diakoner i dag kommer i kontakt med många av de som slängs ut ur Sjukförsäkringen till en ovisshet. När Ättestupan infördes hävdade man från ”de som bestämmer” att ungefär 10% troligtvis kommer att återvända till Sjukförsäkringen. Och att syftet är att hjälpa folk till sysselsättning. Verkligheten har visat att mer än 50% av de som slängts ut redan är tillbaka i Sjukförsäkringen. Men det är inte dom som är det stora problemet. Det stora problemet är inte heller den mikroskopiska lilla del som fått någon form av sysselsättning. Problemet är alla de som bland annat diakonerna nu får kontakt med. Alla de som slängs ut ur ett system men inte tas emot av ett annat trygghetssystem. Och det är då vi ser att det stora syftet med Ättestupan är i själva verket att spara pengar så att skatten kan sänkas för de som har sitt på det torra redan innan. Lite svinn får man då räkna med tycks det korkade resonemanget gå.

Jag noterade att Ulf Kristersson (moderat) inte ville ge någon kommentar till dagens demonstrationer. Och det var nog det klokaste han kunde göra. Vad han än hade sagt hade har förtjänat två korkpris.

Och läser man många av de kommentarer som alltid dyker upp när frågan är uppe till diskussion så ser man var bevekelsegrunderna egentligen finns hos högerns sympatisörer. Det handlar helt enkelt bara om en massa lata simulanter som vill leva på bidrag! Det finns uppenbarligen en hel del högersympatisörer som lever i den villfarelsen. Kan man hoppas att dom själva blir sjuka en dag och får känna på hur lätt världen blir då…

AutismJag såg ett inslag på Rapport om ännu en av effekterna av Major Jan ”skoltalibanen” Björklunds tro att enkla lösningar löser alla problem. Det har funnits ett problem med att man i vissa kommuner har haft för lätt att placera barn i särskola istället för att ge dom extra stöd i en vanlig skolklass. Jan Björklunds lösning är att enligt den nya skollagen får bara barn med en diagnosticerad utvecklingsstörning gå i särskolan. Dagens inslag handlade om barn med autism, men utan diagnosen utvecklingsstörning som nu inte längre får gå i särskolan trots att barnen, föräldrarna och skolan egentligen vill detta. Men Skoltalibanens osmidiga enkla lösningar sätter stopp för detta. Jan Björklund är en katastrof för svensk utbildning. Det finns problem i skolan, men Jan Björklunds lösningar skapar fler problem än dom löser problem.

Och på tal om skolan, så hörde jag för någon dag sedan en debatt någonstans om ett återförstatligande av skolan. En av debattörerna hävdade att skolans största problem är resursbrist. Och han verkade tro att ett förstatligande skulle lösa det problemet. Trodde han verkligen att Staten skulle vara mer generös med medel till skolan än vad Kommunerna är? Då är han mer än lovligt korkad.

Jag såg på TV:n i går att det är dragkamp om isbrytaren Oden. Detta är Sveriges största och kraftigaste isbrytare. Och den här vintern när den verkligen behövdes som bäst till att bryta is så fanns den inte i svenska farvatten. Den var uthyrd för forskning i Antarktis. Nu har Sjöfartsverket lovat att den ska vara hemma och tillgänglig för vad den är byggd för, alltså isbrytning, nästa vinter. Och då klagar forskarna som verkar tycka att en svensk isbrytare som byggts för att bryta is runt Sveriges kust ska befinna sig i Antarktis varje vinter och ligga i hamn hemma i Sverige varje sommar.

Jag har just fått en förklaring till varför så många envisas med att hålla på med mobiltelefonen istället för att hålla i ratten när dom kör bil. Enligt Aftonbladet är bilratten en rejäl bacillhärd. En genomsnittlig bilratt har tydligen mer baciller än en toasitsen på en offentlig toalett. Dom vill helt enkelt inte hålla i smitthärden. Många bilägare är noga med att putsa utsidan på bilen (det som andra kan se), men inne i bilen är det sämre med städning och avtorkning. Det är ju väl att vi är på väg att som alla andra civiliserade länder få lagar som förbjuder mobilandet i bilen medan man kör. Detta trots Högerregeringens motstånd.

I går spelade stockholmslaget Djurgården mot Norrköping (och fick stryk med 3-1). Efter matchen kunde i sedvanlig ordning ligisterna i Djurgårdsklacken inte uppföra sig utan gick till attack mot Norrköpingssupportrar och polisen. Djurgårdens egna spelare och lagledning fick ha poliseskort från Stadion. I dag tog Syrianska emot ett annat stockholmslag, AIK, i Södertälje. Sedan en AIK-spelare blivit utvisad efter en ytterst ful stämpling brast det för ligisterna i AIK-klacken. En mängd smällare kastades bland annat in på plan varav en träffade en domare så att han fick föras till sjukhus. Efter 40 minuters avbrott beslutades det att matchen skulle brytas helt. Självklart ska Syrianska tilldömas segern (dom ledde med 1-0) och AIK kan (tillsammans med Djurgården) spela resten av säsongen utan publik. Senast en match fick avbrytas i Allsvenskan var 2006, då var det Djurgården – Hammarby… För övrigt noterar jag att HIF nu tronar ensamma i topp som enda lag utan förlust. Visserligen blev det bara oavgjort mot Örebro, dvs första poängförlusten. Men det var faktiskt ett framsteg. Det var första gången detta årtusende som HIF INTE förlorade i Örebro.

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Korkpriset till Socialutförsäkringsministern

  1. Debattlust

    Han fann sig inte riktigt herr Kristersson idag, på tv4nyheterna kl 22 sas det att han inte hade några kommentarer till Påskuppropet som varit i flera städer idag. Hm, inga kommentarer alls – en minister – när folk demonstrerar? Öh! Han kanske hade förväntat sig att det inte skulle bli några demonstrationer alls nu när han släppte sin ”bomb” i form av en liten myggskit av förändringar han själv föreslog för några veckor sen… jaja, ack vad han bedrog sig.Så ett korkpris förtjänar han absolut – korkat att inte kommentera ett så stort evenemang som trots allt skett.Själv har jag ansökt om sjukersättning på 50% och är det så att försäkringskassan ger avslag på det ska jag fan be om att få arbetsträna som socialförsäkringminister för att se om jag klarar 100%… för det måste ju ändå vara världens lättaste yrke om man kommer undan med små marginella förändringar och inga kommentarer! Ja ta mig tusan, jag måste bara få prova detta yrke!

  2. Northern Light

    Det är mycket kork och trä i vår nuvarande regering…De bör se upp för hackspetten!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s