Korkpriset till USA

WikileaksDagens korkpris går till USA. Aftonbladet kan i dag genom läckta dokument från Guantánamo som läckt ut via Wikileaks berätta på vilka lösa boliner som människor internerats i åratal, misshandlats och torterats. Afghanska bönder har hållits inspärrade på Guantánamobasen i åratal för att deras bror haft en kikare för att hålla koll på fåren som betar. För att dom haft en Casioklocka av en viss modell. För att någon velat tjäna en hacka på att dom fängslats. Berättelserna är skrämmande. Att detta görs av det som kallas världens största demokrati är inget annat än en skam. Det är troligtvis så att en liten grupp av de som internerats på Guantánamo är skyldiga till att ha begått brott. Men det är också uppenbart att de flesta kvarhållits internerade i åratal utan någon som helst anledning. Det är en skam att fånglägret inrättades. Det är en skam att det fått fortsätta. Och det är en skam att det inte stängts. Det är en skam att världen inte reagerat tydligare. De som begått brott ska dömas för detta. Alla andra ska omedelbart släppas fria. USA ska inte säga ett ljud om diktaturen på Cuba, frågan är om inte Guantánamobasen är det vidrigaste på hela ön.

Europarådet tar nu i med hårdhandskarna mot ett trilskande Sverige. För två år sedan uppmanade Greco, Europarådets organ för korruptionsövervakning, Sverige att införa regler för insynen i de politiska partiernas finansiering. Det officiella svaret från Högeralliansen till Europarådet var att det behövdes inga förändringar. Nu börjar Europarådet att förlora tålamodet med svenskarnas trilskande. – ”Den totala bristen på någon konkret handling är slående.” skriver Greco och fortsätter: ”Den uppenbara motsträvigheten är totalt otillfredsställande.” Vad det i praktiken handlar om är att Sverige, tillsammans med Malta, San Marino och Schweiz, är de enda länderna i Europa som saknar regler för partifinansieringen. I stort sett alla partier i Riksdagen vill ha en redovisning. Det finns förslag om att alla bidrag över 20.000 kronor ska redovisas. Syftet är naturligtvis att förhindra korruption och att man genom generösa bidrag kan ”köpa” ett partis stöd. I Riksdagen är det bara Moderaterna (och numera även Sverigedemokraterna) som av någon anledning vill fortsätta att hemlighålla partifinansiärerna. Men Moderaternas röstboskap i Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna vågar inte stå upp för sin egna åsikt utan har sålt sig till Moderaterna. Det är dags för Moderaterna att berätta vad det är man skäms för i finanserna!

NyckelpigaJag fick tillbaka en ny framkallad film för någon vecka sedan. Tyvärr har jag inte haft tillgång till skannern förrän i dag. Men som jag lovat en gång så ska jag försöka publicera någon bild från varje film. Den här nyckelpigan plåtade jag den 15 april. Kamera var en på Tradera relativt nyinköpt gammal Canon AT-1. En kameramodell som introducerades 1977, och som var en ganska trevlig bekantskap när jag nu testat en film med den. Den fungerade utan problem. Just nu är det min Canon A-1 som hänger om halsen igen med film i..

Projekteringen av motorvägsprojektet Förbifart Stockholm står stilla. I juni förra året tilldelades konsultbolaget ÅF större delen av projekteringsarbetet, värt 260 miljoner kronor. Men detta överklagades och nu står arbetet stilla i avvaktan på avgörandet. Beräkningen är att det fördröjer hela projektet med minst ett år, vilket ger en extrakostnad på ungefär 1 miljard. Totalt är projektet kostnadsberäknat till 28 miljarder. Var det slutar i slutändan vet vi inte. Det är däremot det klart största infrastrukturprojektet i Sverige någonsin. Den slutliga finansieringen av motorvägarna ska ske genom de trängselavgifter som betalas i Stockholm. Syftet med projektet är att minska biltrafiken inne i Stockholm. Finansieringen däremot kräver att inkomsterna från trängselavgifterna ökar, dvs att trafiken istället ökar. Dom siffror som nämns kan jämföras med de 800 miljoner som Högerregeringen nyligen med stora ord tillfälligt ökade anslagen till underhåll av järnvägarna med.

För övrigt kan vi konstatera att vi nu haft en metereologisk sommar en period, och vi är bara inne i senare halvan av april. Det är extramt mycket varmare än normalt.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Korkpriset till USA

  1. Pärs bilder

    Canon AT-1 är en gammal fin kameramodell som jag har haft mycket glädje av. I morgon 2040 så kommer det en bild tagen med just en AT-1 i min blogg.

    • Sven Tycker

      Jo, det var en tevlig bekantskap. Det är synd att min skanner inte är den bästa. Att skanna av papperskopian på en gammal skanner ger inte full rättvisa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s