Storebror gör som han vill

Att USA anser att man är störst, bäst och vackrast är något som vi alla får leva med. Men att man i Washington anser att detta ger USA rätt att göra som dom vill, även i andra länder, i brott mot internationella lagar och regler är däremot inte acceptabelt. I dag avslöjar Svenska Dagbladet att SÄPO 2009 upptäckte att det var någon mer som spionerade på ett par svenska medborgare i Sverige som var misstänkta för terrorkopplingar. Det visade sig att det var amerikanska CIA-agenter som i Sverige sysslade med underrättelseverksamhet mot svenska medborgare utan att ha informerat svenska myndigheter. SÄPO protesterade till amerikanska ambassaden och CIA-agenterna smet med svansen mellan benen. Det dom gjort sig skyldiga till är nämligen bland annat brott mot svensk lag och illegala CIA-agenter har ingen diplomatisk immunitet. Alltså hade svensk polis kunnat anhålla agenterna och dom hade sedan kunnat dömas till fängelsedomar. Den svenska Högerregeringen (där Carl Bildt brukar vara snabb med kommentarer till allt på sin blogg) vill dock inte kommentera alls. Munkavlen är på. Någon information i Utrikesutskottet har tydligen inte förekommit. Jag förstår att Högerregeringen inte har några kommentarer. Se även i Aftonbladet bland annat.

Det ska påpekas att det alltså inte är något som förvånar. USA anser sig ha rätt att göra som dom vill – även i andra länder. Bland annat är ett antal amerikanska CIA-agenter efterlysta i t.ex. Italien och Tyskland för diverse illegala operationer. Sven Tycker återigen att om USA anser att man tillhör den goda sidan i kampen mot det onda så måste man också uppföra sig som det anstår den goda sidan. Den goda demokratin mördar inte människor i andra länder utan rättegång. Den goda demokratin kidnappar inte människor i andra länder. Den goda demokratin internerar inte människor utan rättegång. Den goda demokratin använder inte tortyr vid förhör av fångar. Den goda demokratin genomför inte aktioner inne på andra länders territorium utan dessa länders medgivande. När man använder sådana metoder är man inget annat än en annan ond part.

Det känns väldigt kymigt att hålla med vår lokala moderata riksdagsledamot, Margareta Pålsson, som i HD den 13 maj i ett debattinlägg påpekade att ett förstatligande av skolan inte automatiskt löser problemen i skolan. I dag finns i HD flera debattinlägg om frågan. Och det känns väldigt underligt att precis som Meta påpeka att det är mycket naivt att tro att ett förstatligande skulle lösa problemen med bristande resurser till undervisningen. Visst har kommunerna gjort besparingar, bland annat på skolan. Men erfarenheten av statlig verksamhet är ju inte direkt att man där varit mer generösa med anslag. Se Försäkringskassan t.ex. som till stora delar fått sin verksamhet slaktad. Det finns faktiskt INGET som säger att skolan skulle få mer resurser om staten tog över ansvaret. Det kan finnas andra skäl till ett förstatligande, men jag är tveksam till om det är en fördel. I allmänhet blir en decentraliserad verksamhet effektivare och bättre. När besluten fattas nära de som berörs. Jag tycker alla de som kräver ett förstatligande (som t.ex. Lärarnas Riksförbund) ska fundera en gång till.

Och lika kymigt känns det att ha sympati med de skånska moderaternas något mindre entusiasm för att bilda en storregion med Skåne, Blekinge, delar av Småland och kanske delar av Halland. Tron att ”större är alltid bättre” är en villfarelse. Och att höra t.ex. Folkpartiet och Miljöpartiet ta till brösttoner när man från Moderat håll känner mindre entusiasm för denna elefantiasisutveckling får mig att känna en stark motvilja. Stå på er moderater! Det är möjligt att det är bra och oundvikligt. Men att skynda långsamt är nog nyttigt. Skåne är ju trots allt bäst, varför spä ut med smålänningar?

Vårjogging 2011: Ett lite längre uppehåll än vanligt, men i dag på förmiddagen tog jag en runda. Jag har ju inga speciella ambitioner just nu, så jag planerar bara att ta två lättare rundor i veckan för att upprätthålla läget. I dag fick det bli 7,6 km via Tingvalla och Promenaden. Jag tog det ganska lugnt i början, men efter hand kändes det riktigt fräscht så tempot steg. Och tiden 39.40 blev faktiskt årsbästa.

För övrigt ser jag att under förra året betalades det ut ungefär 70 miljoner kronor i ROT- och RUT-pengar till svenskar som anlitade företag utomlands för att renovera sommarstugan i Frankrike eller hade hushållshjälp i Spanien. Var inte RUT och ROT för att öka sysselsättningen i Sverige? Eller pengarna kanske bokförs som utvecklingsbistånd?

1 kommentar

Under Jogging, Skatter och ekonomi, Skolan, Svensk politik, USA

Ett svar till “Storebror gör som han vill

  1. Din nya adress är noterad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s