Funderingar om ett partis framtid

I den sammanvägning av alla de olika väljarundersökningar som görs varje månad av Ekoredaktionen så har nu Socialdemokraterna passerat Moderaterna i storlek. Vi kan också notera att det som kallas det Rödgröna blocket nästan är ifatt Högeralliansen (i några av undersökningarna är man förbi). Och eftersom nästan alla instituten är eniga om att Kristdemokraterna åker ut (5 av 7 medan två har 4,0 resp 4,1 för Kd) så skulle ett val med dessa siffror ge ett regeringsbyte. Vi kan också konstatera att medan Moderaterna nu har en nedåtgående trend så har Folkpartiet och Centern vänt sina fallande siffror och ökat lite. Vilket alltså inte Kristdemokraterna har lyckats med. Sverigedemokraterna har också börjat få en nedåtgående trend. Samma är det för Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ett parti som alltså verkligen är i kris är alltså Kristdemokraterna. Ett parti som har stora problem med att förklara för väljarna vad man egentligen fyller för funktion. Det egentligen mest karakteristiska med partiet är ju just de fem första bokstäverna, Krist. Partiet är ju ett traditionellt parti med kristna värderingar. Men man försöker sudda ut detta eftersom det inte lockar väljare. Men samtidigt vågar man inte sudda ut det helt för då försvinner ju basen. Man gör försök att visa upp en socialliberal fasad. Ett parti som värnar vår sociala välfärd. Det är ju en position som blivit ledig sedan Folkpartiet förvandlats till något annat – jag vet inte riktigt vad. Och samma sak med Centern som ju blivit marknadsdiktaturens ledande förespråkare. Senaste nytt från KD:s hjärntrust är att man äntligen är på gång att överge fiaskot med Vårdnadsbidrag. Men detta sker med stort motstånd från den innersta basen. Som slutsats kan vi konstatera att Kristdemokraterna är ett parti som inte vet vad dom vill och som inte behövs. Och väljarna har börjat inse detta. Bye bye Kd!

Norrmännen vill ha möjlighet att köra snabbtåg med upp till 350 km/tim från Oslo och ner till Köpenhamn. Men det innebär att Sverige måste rusta upp Västkustbanan till den hastigheten. Och det är ansvariga i Sverige, till norrmännens besvikelse, inte intresserade av. Det tal om snabbtåg i Sverige som man talar om bland beslutsfattarna inbegriper bara Stockholm. Det handlar om Stockholm – Göteborg och Stockholm – Malmö. Varför satsa på en sträcka som inte passerar Stockholm verkar beslutsfattarna (i Stockholm) resonera. Och då betyder önskemål från Norge inget. Stockholm rules!

Till glädje för de flesta, men till sorg för makthavarna i Israel, så har Egypten nu, i varje fall delvis, öppnat gränsen mellan Egypten och Gaza. Den israeliska blockaden mot Gaza förlorar delvis sin effekt när det finns en öppen gräns åt andra hållet. Den israeliska blockaden är en kollektiv bestraffning av innevånarna i Gaza för att en majoritet i de val som hölls röstade fel. Det bor ungefär 1,5 miljoner innevånare på en yta av 365 kvadratkilometer (det är drygt en fjärdedel av Öland). Och då är en buffertzon vid gränsen mot Israel förbjuden zon.

Vårjogging 2011: Jag får börja vänja mig vid lite annorlunda löparrutiner nu. Ska jag jobba på dagarna (och pendla) kan jag inte ut och springa en runda en förmiddag när det passar. Jag får istället ta en runda på helgen och sedan försöka hinna med en runda någon kväll mitt i veckan istället. Nu blev det en runda söndag förmiddag. Jag valde 8,8 km via vägen som går över åsen. Och jag tog det som planerat ganska lugnt utan att hålla koll på klockan. Och det gick ganska bra att springa, och tiden 49.15 är inte alls så dålig.

1 kommentar

Under Jogging, Mellanöstern, Svensk politik, Trafik

Ett svar till “Funderingar om ett partis framtid

  1. Glädjande nyheter om sossarna =0)

    Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s