Tyskland avvecklar kärnkraften

Den tyska Höger- / Mittenregeringen under ledning av CDU:s Angela Merkel har i dag meddelat att den tyska kärnkraften ska vara helt avvecklad 2022. Och det var direkt pinsamt att på radion sedan höra den f.d. kärnkraftsmotståndaren Andreas Carlgren på radion måla upp vilken katastrof det skulle bli för alla i hela Europa. För Tyskland handlar det om att en fjärdedel av elkraften försvinner inom 11 år. Energi som alltså måste produceras på annat sätt eller sparas in. Och vill man är detta inte omöjligt. Sverige är mer beroende av kärnkraft än vad Tyskland är, och med Andreas Carlgren vid rodret så har ju den avveckling som vi vid en folkomröstning beslutat om avvecklats. Nu har den tidigare kärnkraftsmotståndaren istället gett klartecken för att Sverige under överskådlig framtid ska fortsätta att vara beroende av kärnkraft. En utveckling som gör att kraftindustrin förlorar intresset för att bygga ut förnybar energi istället. Andreas Carlgren hävdade att vi låg långt fram när det gäller förnybar energi. Och det gör vi om vi räknar med vår gamla vattenkraft. Men när det gäller ny energi från vindkraft, solenergi osv ligger Sverige faktiskt på efterkälken. Det är många länder, som Danmark, Tyskland, Holland osv som ligger långt före oss. Här i Sverige har helt enkelt elindustrin satsat på att få behålla kärnkraften och istället satsat på att bygga ut denna genom att förlänga livslängden på våra kärnkraftverk och pressa ut mer el ur de aggregat som finns. De 10 aggregat vi har nu kan ge mer el än dom kunde när vi hade 12 aggregat. Den utvecklingen har skett samtidigt som det funnits ett beslut om avveckling. Det är dags att sätta ett nytt slutdatum för kärnkraften och göra klart för elindustrin att dom måste satsa seriöst på andra energikällor istället. Inte satsa på att bygga ut kärnkraften. Men dit kommer vi inte med kärnkraftskramare som Andreas Carlgren och Maud Olofsson som ansvariga.

Näringslivets och Högerns eget propagandaorgan Timbro fortsätter sin kamp för sänkta löner (för de som har låga löner alltså). Senast ut är kravet på att lägstalönerna måste ligga lägre. Dvs de löner som är så låga att man inte kan leva på dom ska sänkas så att det blir helt omöjligt att leva på dom. Får vi ett större proletariat som tvingas leva på riktigt låga löner så kommer fler som har svårt att få jobb att få ett jobb säger Jenny von Bahr som är nationalekonom på WSP Analys & Strategi. Allra helst invandrare bör erbjudas sänkt lön tycker den goda Jenny. Du kan läsa en liten notis om det hela på Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Sänker man lönerna för alla (utom anställda på Timbro och direktörer) så skulle en himla massa jobb skapas enligt denna ekonomiska teori. Tyvärr innebär det att konsumtionen tvärnitar så alla de där varorna och tjänsterna som ska produceras får inga köpare (förutom anställda på Timbro och en del direktörer samt rika turister från kvarvarande I-länder).

Den grupp som Timbro har haft i tankarna främst när det gällde att ge en lön som inte går att leva på är alltså invandrare. En insats som Högerregeringen infört för att hjälpa de som har det svårast är etableringslotsar och att föra över ansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen och deras coacher. När dessa nya regler infördes jobbade jag som socialsekreterare vid Åstorps kommun och kommunens ansvarige för integrationen beskrev de nya reglerna för oss. Han hävdade att det var de mest korkade nya lag han upplevt. Och han verkar ha fått rätt. Det har inte blivit bättre, det har blivit ännu sämre.

Och så ställde då Konung Carl XVI Gustaf Bernadotte ändå upp för en intervju och besvarade frågor från TT:s Tomas Bengtsson. Fast jag är tveksam till om de svar som gavs blev så tydliga. Hade jag varit av den elaka typen skulle jag kunna säga att intervjun får priset för dagens skratt. Men man skall inte vara elak mot människor som faktiskt aldrig har begärt att få bli en offentlig person, som helt enkelt inte har förutsättningarna för det men som tvingats dit. Vill ni se hela den pinsamma intervjun så finns den att beskåda här. För Knugens skull, inför republik!

Slutligen noterar jag med sorg att Ricky Bruch har lämnat jordelivet. Med tanke på hur hans liv ibland har varit så kan man säga att han fick leva på övertid. Tack Ricky för att du bjöd på dig själv!

2 kommentarer

Under Arbetsmarknad, Idrott, Integration, Kärnkraft, Republik, Skatter och ekonomi, Tyskland

2 svar till “Tyskland avvecklar kärnkraften

 1. Ricky kommer att bli saknad. Kungen ljög och vilken vittnespsykolog som helst skulle kunna räkna upp alla fel…

  Timbros agenda förvånar ingen fattig.

  Tyskland kommer att bli det föregångsland som Sverige kunde varit.
  Där försitter Regeringen ett ypperligt tillfälle till framtida goda affärer som teknikutvecklare… Det vi var under 60-80 talet…

  Hemikram

  • Jag måste säga att jag faktiskt tyckte synd om Knugen när han kallsvettig och nervös svarade på frågor från TT. Jag förstod varför han inte ställt upp tidigare och vilken fruktansvärd tid det är för honom. Tyvärr är det ju så att hans förmåga inte räcker till för den här sortens ”uppdrag”. Han har sina problem och det är tragiskt att det svenska statsskicket med monarki tvingat honom till alla offentliga framträdanden. Man såg på honom hur han helst av allt bara ville försvinna. Att allt han sade inte var med sanningen överensstämmande var uppenbart för alla (utom för de inbitna rojalisterna). Det är tragiskt och uppträdandet är bara ännu ett bevis för att monarkin är otidsenlig och olämplig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s