Den svenska (o)offentligheten

Ibland blir man förvånad när man läser nyhetsnotiser. Ibland blir man minst av allt förvånad. I början av maj månad fälldes Sverige i EU-domstolen för att under flera år ha överskridit reglerna i luftkvalitetsdirektivet i både Stockholm och Göteborg. I februari försökte Naturskyddsföreningen få ut handlingar från UD som behandlade den stämning som då var inlämnad av EU-Domstolen. Resultatet blev att Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd hemligstämplade papperen med motiveringen att ett röjande av uppgifterna kunde ”störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser”. Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta. Men jag tror tyvärr att jag gör det senare. Skäms moderatkvinnan inte?

Apropå gårdagens notis om alla miljoner som Regeringskansliet lägger på att göra PR för högerpolitiken så kan man undra vad Propagandaminister Per Schlingmann egentligen sysslar med. Är det hans gamla vänner på Kreab som behöver sysselsättning? Det verkar finnas en hel del besparingar som kan göra i regeringskansliet.

Som sagt innan, ibland blir man förvånad och ibland blir man inte alls förvånad. Sedan Centerpartiet kapitulerat och visat att Makten är viktigare än Idén och accepterat en utbyggnad av kärnkraften är sig inget likt, Den svenska kärnkraften är gammal och otillförlitlig. Men de svenska kärnkraftsföretagen har medvetet gjort vad man kunnat för att hålla aggregaten vid liv i avvaktan på att tillräckligt lång tid skulle gå från kärnkraftsomröstningen så att det skulle gå att få ett avskaffande av avvecklingsbeslutet. Under tiden har man hållit aggregaten vid liv. Men den svenska kärnkraften är opålitlig. Från 2005 till 2010 sjönk produktionen konsekvent för varje år. Detta trots att aggregaten byggdes ut för att kunna producera mer, vilket dom alltså inte gjorde. 2005 producerade svenska kärnkraftsaggregaten 70 TWh och 2009 hade detta sjunkit till 50 TWh. När nu kärnkraftsföretagen fått klartecken att det är OK att bygga nya verk för att ersätta de gamla satsar man först enorma summor för att ytterligare öka effekten. Vilket samtidigt minskar tillförlitligheten. Detta sker i avvaktan på att man hinner projektera nya kärnkraftsverk. Detta är vad bolagen hellre vill ha. Hellre några få enorma anläggningar än en mängd småskalig produktion. Det är därför Sverige hamnar på efterkälken när det handlar om att bygga ny förnyelsebar energiproduktion.

En av förutsättningarna för Centerpartiets acceptans för ny kärnkraft var att kärnkraften inte ska subventioneras av skattebetalarna. I dag, ett år efter beslutet, har ingenting hänt. Man utreder fortfarande frågan… Är någon förvånad.

Som ett bevis för att man från Högerregeringen och dess förespråkare inte har fattat vad kritiken mot Ättestupan i Sjukförsäkringen handlar om berättar Aftonbladet i dag om Anna. Trots att läkaren (som är överläkare) anser att hon är helt arbetsoförmögen tvingas Försäkringskassan slänga ut henne ur sjukförsäkringen. Arbetsförmedlingen anser henne vara så sjuk att hon inte kan delta i några aktiviteter. Alltså står hon helt utan ersättning mitt emellan stolarna. När en representant för departementet uttalar sig låter det: ”Men hon har ju ett jobb, jag förstår inte varför hon inte går dit.” Och där går ridån ner slutgiltigt. Ansvariga beslutsfattare har inte fattat ett dyft. Dom är totalt okunniga om verkligheten. Dom verkar inte ha fattat att det är SJUKA människor det handlar om.

1 kommentar

Under Centern, Demokrati, Försäkringskassan, Kärnkraft, Miljö, Moderaterna, Svensk politik

Ett svar till “Den svenska (o)offentligheten

  1. Förlåt en du eller impertinent fråga, men skulle du tänka dig att vilja var med oss i Solidaritetstanken?

    Fundera på saken.

    Hemikramar ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s