Midsommarhelg – Sveriges RIKTIGA Nationalhelg

I dag var det Midsommarafton. Den dag på året då svensken på fullt allvar är stolt över att vara svensk. Det är nu vi verkligen njuter på riktigt av våra traditioner. Det är dans kring midsommarstång, det grodsång och det är (tyvärr) lite för många snapsar. Men, det är nu som vi verkligen känner stolthet över vår svenska kultur, vår svenska bakgrund. Ja, vi är stolta över vårt Sverige. Men, när politikerna helt plötsligt för några år sedan skulle införa en formell Nationaldag valde man istället 6 juni, den svenska flaggans dag. Dagen då vi traditionellt har lyssnat på tal, gjort honnör för flaggan och hurrat för kungen. De svenska politikerna ville ha något högtidligt, inte något folkligt. Och då blev det som det blev.

Statsvetaren Björn Johnson och journalisten Petter Larsson berättar i en debattartikel i Dagens Nyheter att Högerregeringen medvetet överdrivit bidragsfusket i samhället för att driva igenom sin politik. 2007 hävdade man att det betalades ut 20 miljarder felaktigt i bidrag och att hälften av detta, 10 miljarder, var rent fusk. Och så sattes jakten (och baktalandet) igång. 2010 gjorde Försäkringskassan 20.000 kontrollutredningar. Dvs inte slumpmässiga utredningar utan där man ansåg att det fanns anledning till utredning. Av dessa slutade ungefär 5% i att man lämnade vidare till polisutredning (1100 fall). Och ALLT som kunde misstänkas vara fel lämnades då vidare. När polisen gjort sina utredningar återstod 200 ärenden som kunde misstänkas vara medvetet fusk. Dvs 1 (en) procent av de speciellt utvalda kontrollärendena. Syftet med det hela har varit att ge samhällets skyddsnät dåligt rykte så att man kan försämra förmånerna (vilket man ju gjort) och i en förlängning privatisera de områden där privata företag är intresserade.

Den införda s.k. Ättestupan i sjukförsäkringen har inget större stöd bland allmänheten. Enligt en undersökning säger 61% Nej till den införda tidsgränsen, bara 26% tycker att det hela är en bra idé. Det är faktiskt inte ett enda av Högerallianspartierna där en majoritet av sympatisörerna tycker det är en bra idé. Det är bara bland de riktiga högerpartierna Moderaterna och Centern som fler tycker det är bra idé än som tycker det är en dålig idé (46-36 hos M och 49-39 hos C). Inom både Folkpartiet och Kristdemokraterna är det faktiskt till och med fler som säger Nej till idéerna än som säger Ja till idéerna. Bland partierna inom det som var det Rödgröna samarbetet tycker en stor majoritet att idén är korkad (84-9 inom S, 91-4 inom V och 69-17 inom Mp). Likaså inom Sverigedemokraterna (62-26). Det är inte så konstigt att arkitekten, den före detta Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) fick sparken. Och hennes efterträdare den nya Ulf Kristersson (likaså m) är den minister som det är allra mest tyst om i media. Han verkar gömma sig för journalisterna. Antagligen skäms han!

Själv har jag firat Midsommar genom att bland annat inleda klippningen av häcken runt trädgården. En första del har klarats av och jag får väl fortsätta under morgondagen. Jag älskar midsommar…

4 kommentarer

Under Försäkringskassan, Skatter och ekonomi

4 svar till “Midsommarhelg – Sveriges RIKTIGA Nationalhelg

  1. Vem gör inte det med dess magiska natt?? I alla fall den ”Äkta” midsommar dvs midsommarsolståndet… men inte ens det fick vi ha ifred utan allt ska passas in i slit och släng sedan ättestupan… kan INTE ha en helgdag för mycket…

    Hemikramar ♥

  2. Gårdagens bild var ju från dina trakter.

  3. Men du hade ju bra koll på läget. Ny bild i morgon 2040. Och den är inte från dina trakter, men hyggligt enkel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s