Varför 08:or är som dom är

Jag läser bland annat på Dagens Nyheter en förklaring till att 08:or är som dom är. Det handlar helt enkelt om att det är en skadlig miljö att bo i storstäder medan att bo på landet är nyttigt för den mentala hälsan. Och jag som alltid tänkt att det är nå’t fel på stockholmare och så visar det sig att det trots allt inte är deras eget fel. Det är miljön runt omkring som gör dom som dom är. Jag skäms för mina elaka tankar! Nu tycker jag bara synd om er…

Göran Skytte, mannen som en gång i tiden tillhörde vänstertänkarna har blivit frälst. Och han har allt eftersom åren gått vandrat allt längre ut på den högra planhalvan. Under lång tid har han skrivit kolumner i Svenska Dagbladet, ett utrymme som han ägnar åt ofta ganska dålig högerargumentation. Faktum är att jag tycker det är intressantare att läsa Svenskans ledarartiklar. Jag håller ju i allmänhet inte med, men man kan ju faktiskt läsa andras synpunkter och fås att fundera, eller i varje fall hitta argument för sin egen sak. Göran Skytte hör inte dit! Dagens betraktelse går ut på att snacka skit om Håkan Juholt, som tydligen är det värsta man kan tänka sig i Göran Skyttes värld. Socialdemokrater är ju naturligtvis alltid skit, men Håkan Juholt är uppenbarligen extra mycket sossevidrig. Den gode Skytten lovar helt enkelt att flytta till Grekland om Håkan Juholt skulle bli statsminister i Sverige. Tänk att jag har fått ännu ett argument för att hoppas på ett maktskifte vid nästa val. Att få slå två flugor i en smäll. För du håller väl ditt löfte Göran? Nedanstående nyhet är därför en mardröm för Göran Skytte.

SR:s Ekot har tillsammans med Novus presenterat sin regelbundna Svensk väljaropinion. Detta är en sammanvägning av månadens olika väljarundersökningar. Och vi kan av denna se bevis för den trend som är. Dvs att Socialdemokraterna nu vänt åter uppåt medan Moderaterna krymper. Och S är nu större än M. Och samtidigt är också den Rödgröna oppositionen större än Högeralliansen. Centerns fortsätta nedåtgående trend placerar partiet bara tiondelar över 4%-spärren. Obetydligt större än Kd och mindre än Vänsterpartiet. Det ser inte så illa ut skulle man kunna säga, även om det är en tid kvar.

Slutligen kan vi konstatera att Folkpartiet vill avskaffa Aktivitetsersättningen. Som är den typ av Förtidspension som kan ges till ungdomar. Folkpartiklarna tror att ungefär 90% av de som har Aktivitetsstöd faktiskt har en arbetsförmåga. Vad man glömmer i det argumentet är att ingen vill ha dom med den arbetsförmåga dom har kvar. Och för att komma upp i 90% får man nog dra gränsen jävligt högt. Men Jan Björklund har redan avskaffat Aktivitetsersättningen för en hel del ungdomar. En ganska stor del av de ungdomar som får Aktivitetsersättning är ungdomar som gått i Särskola och då utnyttjat den möjlighet dessa har till att gå ett tionde extra skolår i grundskolan. Eftersom Särskolan håller ett lite lägre och anpassat tempo är detta tionde extra år (som är frivilligt) en utmärkt chans för dessa ungdomar att kanske lite jobba ifatt sina kamrater. Detta 10:e frivilliga år har Jan Björklund avskaffat. Jag har fortfarande inte sett ett enda argument till varför. Men effekten av det 10:e året blir att ungdomarna sedan ligger efter sina jämnåriga i gymnasiet. Och kan bli klar med detta 1-2 år senare än sina jämnåriga. Det finns nämligen ett fjärde frivilligt år i gymnasiesärskolan också. Och den som fortfarande går kvar i Gymnasiet när de jämnåriga är färdiga och kanske börjar tjäna lön kan få Aktivitetsersättning under ”förlängd skolgång” som det heter. Det är inga fantasisummor, det rör sig alltså om fyrsiffriga tal före skatt. En 21-åring får t.ex. 7.668 kronor i månaden – före skatteavdraget. Men det ger lite fler möjligheter än bara studiebidraget. Men detta är tydligen fel enligt Folkpartiklarna.

Men det finns en poäng i Fp:s tankar. Det heter Aktivitetsersättning just för att ungdomarna ska aktiveras och inte sitta passiva. Och alldeles för många med Aktivitetsersättning (av de som inte studerar) gör inget. Och DÄR finns en del att göra. Men det löses ju inte genom ett avskaffande…

1 kommentar

Under Försäkringskassan, Media, Socialdemokraterna, Svensk politik

Ett svar till “Varför 08:or är som dom är

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s