Skattepengar på villovägar

Svenska Dagbladet granskar lite lätt Peab, företaget som börjat bli sinnebilden för ”if you scratch my back I’ll scratch yours”. Just nu är ju Peab rejält insyltade i skandalen med den nya arenan i Solna. Ett bygge som verkar drypa av ”mutor”. Och det är inte den enda affär där Peab är inblandad där förbindelserna mellan bröderna Paulssons maktbygge och politiker och tjänstemän är lite väl intima. En av de affärer som är mycket tveksam har jag berättat om tidigare. Den 24 mars skrev jag om affären med flygplatsen i Ängelholm. Luftfartsverket säljer ju ut de flesta lokala och regionala flygplatser som inte täcker sina kostnader utan går med förlust och måste subventioneras av skattebetalarna. En av dessa flygplatserna är den i Ängelholm som kommunerna hela tiden måste täcka förlusterna för. Här i nordvästra Skåne valde kommunerna att köpa Ängelholms flygplats av Luftfartsverket för 40 miljarder kronor. Därefter valde man att sälja vidare dagen efter till just Peab för 25 miljarder medan man efterskänkte ett lån på 15 miljarder som vi skattebetalare därmed skänkte bort. Och inget annat företag var inbjudet. Peab har nämligen mycket goda förbindelser med politiker och tjänstemän. Och att vi skattebetalare skänkte 15 miljarder? Peanuts!

Och när vi nu håller oss till Svenskans Näringslivsbilaga så ser jag att man är mycket kritiska till utförsäljningen av Nordea. Affärer som är minst av allt bra genomförda och som uppenbarligen snarast handlar om att förskingra de svenska skattebetalarnas pengar och istället förvandla den tidigare huvudsakligen svenska statliga banken till en i huvudsak finsk bank med den finska staten som ledande ägare. I dag är ju finska Sampo största ägare och Sampo domineras av finska staten. Smart tänkt!

Det är lika skickligt som när man allt mer ”privatiserar” järnvägstrafiken. Som istället tas över av bolag dominerade av staten i Danmark, Tyskland osv. Bra tänkt!

Jag hörde förresten på TV:n att privatiseringen av Bilprovningen än så länge främst blivit ett enda stort fiasko. Det finns knappt några privata intressenter som är villiga. Men Svensk Bilprovning räknade med många fler så nu hinner man inte med jobben. Klipska tankar!

Lika bra som privatiseringen av Apoteken som inneburit att det blivit lite kortare mellan apoteken i storstäderna men mycket svårare för patienter att få tag på lite mer ovanliga mediciner. Ogenomtänkt!

Privatisera mera…

Och här i Skåne har mastodontsjukhuset Skånes Universitetssjukhus (som egentligen är två sjukhus i Lund och Malmö) fått besparingskrav på närmare en halv miljard kronor. Kolossen blöder och ansvariga klinikchefer varnar för att besparingarna är ett hot mot patientsäkerheten. Big is beautiful – men f-n så dyrt!

Tycker ni att jag är gnällig i dag? Jag har tandvärk!

1 kommentar

Under Lokalt, Sjukvård, Skatter och ekonomi, Svensk politik, Trafik

Ett svar till “Skattepengar på villovägar

  1. Det finns ofta någon som passar på att tjäna lite extra pengar på mer eller mindre goda grunder, i detta fall uppmärksammades det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s