S.O.S.

För att fortsätta lite på gårdagens tema så tänkte jag fundera lite över larmföretaget SOS Alarm. Det är hos SOS Alarm man i allmänhet hamnar när man ringer 112 och t.ex. vill ha en ambulans. Men, SOS Alarm har på senaste tiden fått en hel del kritik för ett antal beslut där man ”vägrat skicka en ambulans” och istället har den sjuke dött. SOS Alarm har nu internt utrett vad som gått fel. Ja, eller snarare utrett att inget gått fel. SOS Alarm AB är sedan 1995 ett vinstdrivande företag. Ägarna (som är Svenska Staten och Sveriges Kommuner och Landsting) har fattat det beslutet. Uppdraget från ägarna är att bolaget ska ge en vinstmarginal på 12%. 2009 var vinsten totalt 25 miljoner kronor. Men bolagets ordförande, moderaten Johnny Magnusson, har misslyckats. För 2010 sjönk vinsten till 1,9 miljoner kronor. Låt mig därför ställa en fråga till alla Sven Tyckers läsare. Ska målet för den organisation som ansvarar för landets larmnummer ha som övergripande mål att ge en vinst till ägarna? Eller kan det vara så att det vore lämpligare om målet är att ge de som ringer larmnumret bästa möjliga service? Kan ni förresten gissa vem som var statsminister 1994 när det beslutades att ändra systemet? Från att som tidigare att staten lämnade ett anslag för att bemanna larmnumret till att detta skulle drivas av ett bolag? Han hette Carl Bildt kan jag berätta! Precis utnämnd till Sveriges roligaste minister. Det vete f-n om det är så roligt!

Jag ser förresten att det återigen har debatterats klädkoden i Riksdagen. Och efter att ha läst ett antal ”etikettexperters” uttalanden så har jag konstaterat att sannolikheten för att eder bloggare ska väljas in i Riksdagen har sjunkit från 0,0001 till 0,00001. Så som man enligt dessa självutnämnda ”experter” ska gå klädd går eder bloggare bara klädd på begravning. Och så tråkigt är trots allt inte Riksdagsarbetet. Jag skäms för att säga att jag i detta ämne måste försvara centerpartikeln och den s.k. miljöministern Andreas Carlgren som tydligen fått ganska hård kritik från många håll för en svart skinnjacka. Är dom helblåsta i de övre regionerna? Det är väl inget fel på den!

Annars ser jag att Israel håller på att kartlägga de personer som ska delta i den nya Ship to Gaza. Tydligen tänker man ta reda på vilka deltagare som är extra kända och därmed mer känsliga att behandla illa. Dom ska väl på VIP-behandling från kidnappningens början på internationellt vatten tills dom slängs ut ur Israel.

För övrigt har jag fortfarande tandvärk. Men nu ska jag till tandläkaren i morgon. Tyvärr vet jag inte vad jag fruktar mest. Tandläkaren med sina spetsiga mojänger och borrmaskiner eller damen ute i kassan som ska ha betalt efteråt. Det är en skam för ett rikt välfärdssamhälle att det ska kunna kosta sådana förmögenheter att få ordning och reda i sin tandstatus. Tandvård ÄR faktiskt inte annat än en form av sjukvård. Och det är skamligt att det ska kunna kosta 10.000, kanske 20.000 kronor att få vård. Det är mängder av människor som går omkring och lider eftersom dom inte har råd att rätta till tänderna. Vi ska alla skämmas över att detta fortsätter.

7 kommentarer

Under Demokrati, Mellanöstern, Sjukvård, Skatter och ekonomi, Svensk politik

7 svar till “S.O.S.

 1. Nog skäms jag alltid…

  Hemikram ♥

 2. Det är inget fel på Carlgrens skinnpaj, den är hur snygg som helst. Men detn passar het enkelt inte i sammanhanget. Det handlar om att klä sej etiketten och sammanhanget påbjuder och i Riksdagen hör det till att man som man bär kavaj till snyggare byxor eller kostym. Slips är ytterst trevligt och snyggt, men jag tycker inte att det är ett måste. Om man väljer slips bör man tänka till när man väljer. Den bör gå i samma färgskala som näsduken eller som mustaschen, Juhult har det ibland. Elegant.
  Att klä sej korrekt och som sammahanget påbjuder bör man för övrigt göra på alla arbetsplaster. PåSjälv bär jag slips på onsdagar och på fredagar bär jag ofta lite ledigare klädsel.

  • När det gäller kläder är det uppenbart att vi har helt olika kläder. Min grundprincip är att man får klä sig precis hur f-n som helst. Men får då också acceptera att människor man kommer i kontakt med kanske behandlar en på olika sätt. När jag drabbas av allt för uppstyltat klädda personer får jag inget förtroende för dessa t.ex. Det samma gäller t.ex. tatueringar och piercning. Sedan kan uppträdandet när jag pratar med personen få mig att ändra åsikt. Men det första intrycket kan vara mycket viktigt. Och slips innebär ett negativt första instryck hos mig.

 3. Ursäkta att jag skrev lite slarvigt i hastigheten i går kväll, men det är mycket svårt att skriva kommentarer i din stilmall(grått mot svart).
  Det är tydligt att vi har lite olika referensramar när det gäller kläder. . Jag anser arr det handlar om en form av hyfs. På samma sätt som, att man inte snyter sej i duken eller rapar på en middag så är man klädd efter sammanhanget. Och varken tatueringar eller piercing är snyggt, tvärt om.

  • Jomenvisst är smaken klöven, precis som rö…

   Hur ser du på Anders Borgs hästsvans? Passar den sig?

   Fast jag förstår inte ditt problem att läsa här i kommentarsrutan. Jag har testat i Opera, Firefox och IE, och på mina olika skärmar, och jag tycker inte det är några problem. Men jag ska experimentera och se om jag kan hitta vad det är som ger dig problem och försöka ändra om det går.

 4. Mitt problem är att när jag kommenterar hos dej så är ”skrivrutan” svart och min text grå. Detta gör att det är svårt att se vad man skriver.

  Borgs hästsvans är lite kul i sej. Erkänner att jag gärna sett att landets finansminister skulle haft en mer korrekt frisyr. Men i övrigt uppträder han helt korrekt. Kostymen är av elegant snitt, slipsarna är helt ok, om än lite tråkigt färgval och han uttrycker sej väl, såväl på svenska som på engelska. det är betydligt bättre än på K-O Feldts tid. Hans billiga H&M-kostymer var alltid rynkiga, slipsarna illa knutna och gav ett allmänt slarvigt intryck. Man kunde undra om hans finansplan var lika slarvig som hans klädsel.
  Sven – det spelar roll hur man kär sej, uppträder och presenterar saker och ting i många sammanhang. Det gäller business och det gäller politik. Underskatta inte detta.

  • Jo, det är ”gråvit” text på ”mörkbrun” bakgrund hos mig. Men inga problem att läsa alls. Kan det ha med antalet färger som grafikkortet är inställt på? Eftersom det uppenbarligen inte har med vilken webbläsare det är.

   Och jo, klädsel (och sådant) påverkar hur vi uppfattas. Det har du rätt i. Men hur vi uppfattas beror också på hur den som betraktar själv prioriterar. Hos mig tappar jag förtroende om det blir för ”uppklätt” med slips, vit skjorta och kostym. Jag litar inte på denna person, precis som jag inte litar på den tatuerade och piercade med röd tuppkam. Sedan kan ett par minuters samtal göra att jag får förtroende för båda ändå. Men första intrycket HAR betydelse. Och vilket som är bäst beror på betraktarens egna värderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s