Ekonomiska grubblerier

Det grekiska parlamentet har nu godkänt det sparpaket som man ålagts av EU och Valutafond. Men det är åtgärder som inte är populära bland stora delar av befolkningen. Som sedvanligt när ett land hamnar i krämarnas klor är det extrema nyliberala åtgärder som krävs. Samhället ska sälja ut verksamheter till privata spekulanter. Och allt ska betalas av de som redan har det knapert. Det handlar inte om att kräva in alla de skatter som aldrig betalas in t.ex., det handlar istället om att människor ska göras arbetslösa, löner ska sänkas osv. I Grekland är det riktigt att landet själv försatt sig i situationen. Bland annat har den tidigare konservativa regeringen förfalskat bokföringen. Under denna högerregerings år vid makten fick kanske 100.000 nya jobb inom staten för att värva röster. Men det är också ett faktum att greker inte går i pension tidigare än andra. Greker jobbar inte färre timmar än andra. Vanliga greker är inte mer överbetalda än andra. Fakta är däremot att t.ex. bara 70% av de grekiska advokaterna, läkarna osv betalar någon skatt alls. Skattemoralen i Grekland är usel. Men Greklands situation blir inte bättre för att en massa människor blir arbetslösa och vanliga greker drabbas av kraftiga lönesänkningar. Det som händer är att ekonomin istället kraschlandar. Nyliberala krav är inte lösningen, det förvärrar bara krisen. Men gör en liten grupp ännu rikare. En grupp som redan tidigare inte tagit sitt ansvar.

”Betydelsen av familjepolitikens förmåner minskar” skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande. Och det kan man ju tolka positivt, dvs att svenska familjer fått en så god ekonomi att man inte längre behöver bidrag och andra förmåner på samma sätt som tidigare. Men, det är inte så det menas. I stället är verkligheten den att medan omkostnader i form av boende, mat, kläder osv ökat rejält har inte barnfamiljernas inkomster hängt med och samhällets stöd till barnfamiljer har istället släpat efter och inte följt med i utvecklingen. Följden är att stora grupper inom kollektivet barnfamiljer börjar släpa efter allt mer.

Och vi har ju istället betalt av på vår statsskuld! Men allt fler experter börjar istället allt mer att varna för att Högerregeringen fått ”betala av på skulden” på hjärnan. Det vore bättre att investera pengarna i framtiden i form av infrastruktur t.ex. Den svenska statsskulden är inget bekymmer, det har den inte varit sedan Göran Persson sanerat den efter tidigare borgerliga regeringars fiaskon.

Dessutom börjar den snabba ekonomiska utvecklingen i Sverige bromsa in. Det var inte så svårt att under en kort period ha mycket höga tillväxtsiffror när det handlade om att återhämta det som tidigare förlorats. Men nu är vi snart ifatt och då bromsar utvecklingen rejält.

Det är verkligen tur att vi höll oss utanför Euron, det har sparat oss mycket blod, svett och tårar. Det är bara några EU-fanatiker inom Folkpartiet som gråter. Ekonomkåren är t.ex. i dag ganska enig om att det svenska ”utanförskapet” har varit till stor nytta. Den grekiska krisen hade inte heller varit lika stor om dom stått utanför…

För övrigt har jag blivit nästan 1,5 tusenlapp fattigare i dag. Det var vad det kostade att besöka tant tandläkaren i dag och och få rensat upp en varinfektion och få en dos Kåvepenin att njuta av 10 dagar framåt. Ett rejält dyrt nöje att sitta med en halv plastindustri i käften medan man gapar så att man får kramp och undrar om det kommer att gå att stänga munnen igen.

Slutligen ser jag att den kinesiska demokatiförespråkaren Ai Weiwei efter att ha frisläppts nu fått ett krav på motsvarande 10 miljoner i restskatt. Tänk om det är så att Ai Weiwei i verkligheten faktiskt var en skattebrottsling? Men vi har alltid lätt att dömma alla efter samma måttstock. Är man motståndare till en diktatur så är man alltid god. Tänk om Ai Weiwei är både demokratiförespråkare OCH skattefifflare?

4 kommentarer

Under EU, Försäkringskassan, Grekland, Privat, Samhällsklyftor, Svensk politik

4 svar till “Ekonomiska grubblerier

  1. Detta delade jag på facebook

  2. Men regeringen vill ju bara göra som Göran Persson har lärt oss ”Den som är satt i skuld är inte fri”.

    • Den som har större skulder än tillgångar är inte fri…. Vad som gäller Sverige är att vi har tillgångar som är mycket större än våra skulder. Och då är det inget problemas.

  3. Men skillnaden är att tillgångarnas värde är inte beständigt. Det är klokt att amortera skulder. Det gör jag med flera 1000-lappar varje månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s