Ättestupan i sjukförsäkringen för femtioelfte gången

Det står nu klart att den för en tid sedan avpolleterade f.d. Socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson varnade för en del av de värsta missarna i den nya Sjukförsäkringen. Men hon blev, efter våldsamma diskussioner, överkörd av Finansdepartementet och Anders Borg. Det PM som den förra moderatministern lämnade in sedan hon fått sparken är förresten fortfarande försvunnet. Och efter avpolleteringen har det varit mycket tyst från Husmark Pehrsson. Hon är snäll mot den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans Profet Anders Borg och går inte ut med någon kritik offentligt. Så då får hon skylla sig själv om eftermälet för henne blir dåligt.

Försäkringskassans generaldirektör Adreana Lender gick tydligen i dag ut och påpekade att besparingen på FK:s budget blir ännu större än vad som tidigare redovisats. Om inte FK får mer pengar kommer man att tvingas dra sig ur Servicekontoren och lägga ner en stor del av de Lokalkontor som fortfarande finns kvar. Möjligheten att få träffa en levande människa om man vill ha kontakt med Försäkringskassan kommer i stort sett att avskaffas. Och om politikerna går in med ett formellt beslut som kräver av Försäkringskassan att den lokala servicen inte får skäras ner, så kommer nedskärningarna istället att ännu mer drabba servicen på andra områden. Så kan det gå när Högerpolitiker får styra!

Konkurensverket har gjort en utvärdering av den svenska Apoteksmarknaden. Kunder har intervjuats både innan marknaden släpptes fri och efter att Apoteksmonopolet avskaffades. Utvärderingen visar att vi fått ett antal fler Apotek. Dom kan ligga grannar i storstäderna nu! Däremot har andelen kunder som inte lyckats få tag på sina mediciner i tid ökat kraftigt. Apotekens lagerhållning, av främst lite udda mediciner, har minskat. Och dessutom har möjligheten att få medicinen levererad från ett annat Apotek istället kraftigt beskurits. Vidare är det fler kunder än tidigare som upplever att den service dom får har försämrats och de kunskaper som personalen visar sig ha har försämrats. Kort sagt, det har blivit bättre för de privata investerarna, men för apotekskunderna har det knappast blivit bättre. Och ansvarig minister, kristdemokraten Göran Hägglund begriper ingenting. Men DET är ju inget nytt

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster är alltid en fröjd att lyssna på. Han kan stå rakt upp och ner och snacka vilken smörja som helst och ändå tala med lugn och övertygande stämma. I dag hörde jag honom argumentera för att bara sån’t som går att tjäna en hacka på är värt att ha. Den som väljer att studera något som inte leder till att någon investerare kan göra en slant på det är inte värt att studera. Konst och andra mjuka värden är helt värdelöst. Du är alltid en fröjd att lyssna på Stefan – synd att du mest pratar strunt!

För övrigt gör datortrubbel att jag tvingas använda en annan dator, vilket resulterar i att det blir lite svårare att korrekturläsa och redigera. Om ni hittar fel och konstigheter (fler än vanligt) så är det teknikens fel – inte mitt

1 kommentar

Under Försäkringskassan, Privat, Privatisering, Skatter och ekonomi, Svensk politik

Ett svar till “Ättestupan i sjukförsäkringen för femtioelfte gången

  1. Fullt läsbart och förståeligt =0)

    Hemikram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s