Jobba, jobba, jobba!

I vår Högerregerings värld är ju sjukfrånvaron ett mastodontproblem. Här är det ju arbetslinjen som står över allt annat. Jobba, jobba! Är du sjuk? Pyttsan, jobba, jobba! Men jag har ett tips till Den Allsmäktige Reinfeldt och hans profet Borg. Industrisjukkassan TK i Tyskland har gjort en undersökning, och den visar att sjukfrånvaron bland anställda inom bemanningsföretag är mycket högre än för andra. Den ligger ungefär 30% högre. Anledningen är naturligtvis att dom har sämre anställningstrygghet, dåliga arbetsplatser, sämre karriärmöjligheter och lägre löner än andra. Kanske något att tänka på. Kanske ska vi inte (bara) angripa de sjuka utan ta en funderare på att angripa orsakerna till sjukfrånvaron. Jag har ju tidigare berättat att undersökningar i Sverige har visat att de som har lite längre pendling till jobbet mår sämre, har högre sjukfrånvaro (och skiljer sig oftare). Detta beror naturligtvis på att dom får mycket mindre fritid för återhämtning, umgänge med familjen och fritidssysselsättningar. Men jag har inte sett några funderingar från ansvariga politiker som handlar om att stötta upp ett samhälle med mindre pendling och säkrare anställningstrygghet. Icke sade Nicke – tvärtom! Dra in sjukpenningen istället!

Sedan ser jag att Socialdemokraterna och Högerallianspartierna har enats om att de svenska skattebetalarna har gott om pengar över. Man har nämligen i all tysthet enats om att för 30-50 miljarder kronor utveckla en nya version av JAS som ska ersätta den nuvarande när den blir omodern 2020 och sedan leva till 2050. –”Alla tidigare beslut omkring JAS har väckt starka känslor och intensiva debatter, men denna gång har bred enighet vuxit utan offentlig debatt.” Och just de sista orden är de viktiga, dvs utan offentlig debatt. Makten har tillsammans med Militär och Militärindustri enats bakom stängda dörrar för att slippa debatt. Skäms dom inte? Jo, dom gör nog det eftersom dom har undvikit debatten.

Jag ser i en artikel i Svenska Dagbladet att topparna inom det svenska näringslivet är irriterade och oroliga över nya gemensamma regler inom EU för bolagsstyrning. Det går inte att genomföra samma regler i länder med olika kulturer menar man. Det kunde dom ju ha tänkt på innan dom satsade mångmiljardbelopp på att driva in oss i EU. Det är ju detta som hela den Europeiska Unionen handlar om. Avskaffa de enskilda ländernas möjlighet att ha sina egna regler och istället standardisera hela skiten till vad som gäller i Tyskland och Frankrike. Ni skulle kanske tänkt längre än näsan räcker för ett antal år sedan?

Dagens citat kommer från Italiens första älskare och premiärminister, Silvio Berlusconi. – ”Han betraktar sig som ett geni och alla andra som idioter.” Nu handlar det INTE om det italienska folket syn på Silvio Berlusconi. Nä, det handlar om Silvio Berlusconis syn på sin egen finansminister, Giulio Tremontis. Tänk vilka härliga regeringssammanträden dom måste ha i Rom. Om Håkan Juholt hade sagt så om Anders Borg så hade jag kanske inte lyft så mycket på ögonbrynen, men om Fredrik Reinfeldt hade sagt så…

Slutligen ser jag att Anders Borg plockat 1 miljard kronor från Biståndsbudgeten för att stoppa in i lite andra hål här och där. Och det riktigt talande har varit den debatt som förts bland kommentatorer på Expressens och Dagens Nyheters sajter. Kommentarerna har överösts med rasism. Man kan i korthet fastslå att de som gläds åt beslutet är Sverigedemokrater medan resten protesterar. Är detta någon eftergift till SD från Anders Borg för att få igenom sitt femte steg av straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa och gamla?

2 kommentarer

Under Arbetsmarknad, EU, Internationellt bistånd, Italien, Militär, Rasism, Sjukförsäkringen

2 svar till “Jobba, jobba, jobba!

  1. ”Och just de sista orden är de viktiga, dvs utan offentlig debatt. Makten har tillsammans med Militär och Militärindustri enats bakom stängda dörrar för att slippa debatt. Skäms dom inte? Jo, dom gör nog det eftersom dom har undvikit debatten.”

    Man blir mörkrädd!!

  2. Sven – Jag har inte kunnat se att du har kommenterat Håkans dribblande med siffror. http://www.dn.se/ledare/juholts-synvilla?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

    Jag ser fram emot dina reflektioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s