När bubblor brister

Jag ser att Finansinspektionens lånetak vid husköp har fått viss effekt. Enligt TNS Sifos årliga undersökning av hushållens bolån har belåningsgraden minskat något. Belåningsgraden är alltså hur stor andel lån hushållen har av bostadens pris. Men fortfarande har många (omkring 10%) av de med bolån en belåningsgrad som överstiger 85%. Det innebär att det inte krävs så stora prisfall på villor och bostadsrätter för att dessa helt plötsligt står med skulder som är större än värdet på det hus dom belånat. Och skulle dom då till exempel förlora jobbet och inte längre ha råd med lånen och tvingas sälja sitter dom verkligen på pottkanten. Men det som jag tycker är det mest skrämmande är den stora andel av bolånekunderna som inte alls amorterar på sin skuld. Av SEB:s kunder rör det sig om 47% och bland Nordeas kunder om 25%. Det här är alltså bostadsköpare som i sin kalkyl uppenbarligen lägger in att priserna på hus och bostadsrätter ska fortsätta stiga. Att bubblan ska fortsätta att blåsas upp utan risk för att spricka. Dessutom räknar dom tydligen med att räntorna ska fortsätta att vara låga. Klarar dom inte av att amortera med dagens låga räntor hur ska dom då överleva när räntorna fortsätter att stiga. DÅ har vi den verkliga bostadsbubblan som brister med en stor smäll.

I Svenska Dagbladet skriver i dag folkpartiets Carl B Hamilton ett väldigt upprört inlägg om hotet från Riksdagens majoritet (som representerar en majoritet av de svenskar som röstade i valet) att säga Nej tack till den Allsmäktige Fredrik och hans Profet Anders femte (eller är det sjätte eller sjunde eller…) Jobbskatteavdrag. I Carl B Hamiltons värld (och många andra Högeralliansföreträdares värld) är det inte Riksdagen som är rikets högsta beslutande organ. De politiska besluten ska istället fattas på anonyma Regeringssammanträden där ovan nämnda Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans Profet Anders Borg har utslagsrösterna. Riksdagsledamöterna är ju i deras föreställningsvärld bara en flock oupplysta röstboskap som ska göra som Regeringen bestämt. Om dom inte lyder är dom oansvariga. Jag tycker det är dags att vi byter ut den Maktfullkomliga minoritetsregering vi har. Man kan inte sitta i minoritet och tro att man bestämmer allt. SÅ allsmäktig är du inte Fredrik trots din Profet Anders!

Jag har varit och studerat fiskmåsarna i Båstad i dag. Nä, jag ska vara ärlig. De riktiga fiskmåsarna var inte i den del av Båstad där jag var. Jag har bara åkt tåg förbi Båstad, och de riktiga fiskmåsarna tar inte tåget. I själva verket har jag gjort ett dagsbesök i Halmstad och fick i samband med hemresan en liten föraning av hur en avreglerad järnväg kan fungera. När vi gjort vad vi skulle och återvände till järnvägsstationen så var första tåget inte så lämpligt att ta. Inte för att det gick till fel stationer eller liknande. Nä, men våra biljetter gällde inte på det tåget utan det var bara att vänta på nästa tåg. Halmstad – Helsingborg trafikeras av både SJ:s Intercitytåg (med sina biljetter) och Øresundstågen (som har sina biljetter). Så småningom så får man kanske vänta och se ett Veoliatåg passera, och sedan ett NSB-tåg och om man har riktig otur kanske också ett DB-tåg också ska passera innan ett tåg med rätt biljettsystem kommer. Den svenska avreglerade järnvägen är ännu en av de korkade idéer som präglat de makthavande politikerna. Till Øresundstågen (och DSBFirst) skulle jag gärna ge ett litet råd. Kör med dubbelkopplade tåg. När knappt ståplatserna räcker till så lockar man inte resenärer att återvända!

För de som inte förstår vad fiskmåsar har med det hela att göra så är alltså fiskmås sedan många år den allmänna beteckningen på de 08:or från Fjollträsk som just nu invaderar Båstad. Likt fiskmåsar är det enda dom gör att skräna och skita ner.

Slutligen noterar jag att de svenska tjejerna tog brons i fotbolls-VM. Bra gjort töser!

3 kommentarer

Under Demokrati, Folkpartiet, Idrott, Järnvägar, Skatter och ekonomi, Trafik

3 svar till “När bubblor brister

 1. Är du insatt i ”Fractional reserve banking”??

  Hemikram ♥

  • Nope, egentligen inte. Men jag har förstått att det i princip handlar om att man shoppar för pengar man inte har. Eller som bank lånar ut pengar man inte har.

 2. Många tycks tro att de ”sitter säker” bara de kan betala räntorna men om de har mer lån än marknadsvärdet så kan banken tvångssälja lägenheten eller huset om de vill……
  http://www.privataaffarer.se/nyheter/200710/banken-kan-saga-upp-dina-lan-sa-har-skyddar-du-dig/

  SBAB avtal (alla långivare har säkert exakt samma regler).

  Klicka för att komma åt Allmanna_lanevillkor_konsument.pdf

  18: ”Långivaren har rätt att säga upp lånet till betalning vid tidpunkt som långivaren
  bestämmer, om någon av följande omständigheter föreligger”
  4: Säkerhet som ställts för lånet har avsevärt försämrats.

  Cornucopia har skrivet ett bra inlägg om läget här
  http://cornucopia.cornubot.se/2011/07/sammanfattning-bostadsbubblan-repris.html

  Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s