Stoppa den Israeliska översittarpolitiken

Sedan flera länder, främst Grekland, sålt sig för israeliska påtryckningar och använt alla tillgängliga (och icke tillgängliga) metoder för att stoppa Ship to Gaza har de flesta båtarna lastade med byggmaterial, fotbollar och mediciner blivit liggande i grekiska hamnar. Världens politiker, som officiellt hävdar att dom är kritiska till den israeliska blockaden mot Gaza, har i tysthet sålt sig för israeliska påtryckningar och stöttar nu istället den israeliska politiken. Världens ledare har visat hur mycket deras tal om ”alla folks rätt att själva välja sin framtid” är värd, dvs inte ett dugg när den israeliska maktapparaten sätter fart. Våra europeiska politiker borde skämmas för sin tystnad. En av båtarna kom dock iväg, den franska båten Dignité, med bland annat den svensk-israeliska konstnären Dror Feiler ombord. Och som väntat stoppades båten av välbeväpnad israelisk militär ute på internationellt vatten. Personerna ombord har i sann piratanda kidnappats och mot sin vilja förts till Israel. Där dom med största sannolikhet precis som förra gången kommer att bli bestulna på saker som digitalkameror, mobiltelefoner, datorer osv. Men aktionen har lyckats med en del av sitt mål, dvs att för världens folk kunna peka på det orimliga i att ett annat land mot alla internationella lagar sätter ett grannland under blockad och förbjuder införsel och utförsel av varor.

Och i London har Rupert Murdoch nu förhörts av en parlamentarisk kommitté. Och detta samtidigt som antalet personer som tvingas avgå eller hämtas till polisen ökar för varje dag. Debatten i Storbritannien handlar om flera saker. Det handlar om att Murdochs tidningar använts sig av illegala metoder och avlyssnat helt oskyldiga människor som brottsoffer och anhöriga i jakten på skandaler och rubriker. Tom politiker som Labours tidigare premiärminister misstänks ha avlyssnats. En annan del av skandalen handlar om korrupta poliser som sålt hemligstämplade utredningar till journalister för att tjäna en hacka. Och att polisen sedan stoppat utredningar mot tidningarna. En tredje del av skandalen handlar om den mycket nära kopplingen mellan media och politiker. Murdoch själv och flera av hans höga chefer har varit personliga vänner till Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron. Och dom har också gått direkt från tidningsskandaler till att få jobb inom David Camerons närhet. Den fjärde delen handlar om Murdochs tidningsimperiums starka ställning på den brittiska tidningsmarknaden.

En intressant fråga att ställa sig är hur mycket av detta som även gäller i Sverige. Bonniers ställning på den svenska tidningsmarknaden är starkare än Murdochs på den brittiska marknaden. Även i Sverige hoppar mediatopparna mellan media och partikanslierna och regeringskansliet. Och det står helt klart att även i Sverige finns det korrumperade poliser som säljer snaskiga utredningar till kvällspressen. Det finns alltså en stor anledning att vi ställer oss samma frågor här i Sverige.

Det ska påpekas att den svenska meddelarfriheten är mycket viktig. Medias rätt / skyldighet att skydda sina källor är fundamental. Men, meddelarfriheten handlar om rätten att avslöja missförhållanden, missbruk och skandaler. Om direktör Ankarcrona får fördelar av polisen, i sjukvården osv är det positivt om en sjuksköterska, en polis eller någon annan läcker detta till pressen. Om en läkare eller en polischef missbrukar sin ställning är den undersköterska eller poliskonstapel som läcker detta en hjälte. Men om en sjuksköterska säljer sjukjournalen för den kända skådespelaren som drabbats av en könssjukdom är hon inte värd något annat är förakt och får gärna dömas för mutbrott för mig. Om en pengakåt poliskonstapel läcker utredningen om TV-kändisen som misstänkts för ringa narkotikabrott till en kvällstidning ska den idioten har sparken och hängas ut offentligt. Meddelarfriheten är helig, men den som missbrukar denna för sin egen vinnings skull är värd allas vårt förakt.

Och i det lilla har ungdomsturneringen i fotboll, Gothia Cup, drabbats av en rejäl skandal. Ett pojklag från ett flyktingläger i Algeriet med flyktingar från det av Marocko ockuperade Västsahara förbjuds bara några timmar innan inledningen att bära västsahariska flaggor. Den marockanska ockupationen av Västsahara är en av världens bortglömda konflikter. Västsahara var tidigare en spansk koloni i Afrika under namnet Spanska Sahara. Och när Spanien 1975 drog sig ut och Västsahara förklarade sig självständiga ockuperades landet av Marocko. Och folket ha sedan dess fört en fredlig kamp för sin frihet. Men eftersom man inte tagit till våld har resten av världen glömt bort konflikten. Och nu får ungdomarna inte ens hålla i sina flaggor i Sverige efter marockanska påtryckningar. SKÄMS!

Till slut kan jag berätta att jag återigen fick uppleva den underbara känslan av att se mitt tåg rulla ut från stationen innan jag hunnit kliva ur mitt eget försenade tåg på andra sidan plattformen. Tåget från Burlöv var 9 minuter sent till Ramlösa. När mitt tåg stannade upp på det ena spåret började det tåg jag skulle byta till rulla ut från den andra sidan plattformen. Det är vid sådana tillfällen som ansvariga politiker och tjänstemän ligger jäkligt risigt till hos mig.

1 kommentar

Under Gaza, Grekland, Media, Moral, Storbritannien, Trafik, Västsahara

Ett svar till “Stoppa den Israeliska översittarpolitiken

  1. Ett inlägg jag skulle önska fanns i tanken =0)

    Hemikram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s